Γιάνης Βαρουφάκης: Η εκτίμηση του ΜέΡΑ25 για το 2023 – Ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν περισσότερο εξαρτημένη

«Σε πολύ λίγο καιρό, ο θόρυβος των εκλογών θα είναι τόσος που δεν θα επιτρέψει την παραμικρή νηφάλια εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, τόνισε πως «ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν περισσότερο εξαρτημένη απ’ ότι είναι σήμερα».

«Από τις μεγαλύτερες απειλές για τον Κοινοβουλευτισμό είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος από τα αστικά κόμματα εξουσίας για το μέλλον πέραν των επόμενων εκλογών. Το μόνο που σας νοιάζει είναι να χαϊδέψετε τα αυτιά των κατατρεγμένων την ώρα που δίνετε διαπιστευτήρια στους ολιγάρχες και κερδίζετε την εύνοιά τους», συμπλήρωσε.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Βαρουφάκη:

Καλή χρονιά, και από το βήμα τούτο, φίλες και φίλοι εκεί έξω, κ Πρόεδρε, κκ συνάδελφοι.

Το 2022 μας έφερε πόλεμο, ακρίβεια, νέα υποχώρηση των δημοκρατικών θεσμών, νέες κακουχίες για τους πολλούς εν μέσω πανηγυρισμών και πρωτόγνωρης αισχροκέρδειας των πολύ λίγων.

Μας έφερε όμως και πιο κοντά σε ανθρώπους που αντιστέκονται, που με τους αγώνες τους μας δυνάμωσαν ώστε το 2023 να κάνουμε αυτό που πρέπει υπέρ των πολλών που σήμερα υποφέρουν.

Σε πολύ λίγο καιρό, ο θόρυβος των εκλογών θα είναι τόσος που δεν θα επιτρέψει την παραμικρή νηφάλια εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Για αυτό σήμερα, πριν μπούμε για τα καλά στο κουρνιαχτό της εκλογομαχίας, επιτρέψτε μου να προσφέρω την εκτίμηση του ΜέΡΑ25 για το που βρισκόμαστε ως χώρα, ως λαός, ως Ευρώπη.

Ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν περισσότερο εξαρτημένη απ’ ότι είναι σήμερα.

Ποτέ δεν είμασταν, τόσο ως ιδιωτικός όσο και ως δημόσιος τομέας, πιο βαθιά εξαρτημένοι και λιγότερο οικονομικά βιώσιμοι απ’ ότι σήμερα.

Παράλληλα, ποτέ η Ευρώπη δεν ήταν περισσότερο εξαρτημένη απ’ ότι είναι σήμερα. Ποτέ η ΕΕ δεν ήταν λιγότερο οικονομικά βιώσιμη απ’ ότι σήμερα.

Γιατί λέω ότι ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν περισσότερο εξαρτημένη απ’ ότι είναι σήμερα:

400 δις δημόσιο χρέος σε μια χώρα που, με ένα ετήσιο εισόδημα μισό από αυτό -στα 200 δις-, αντιμετωπίζει καθημερινά όλο και υψηλότερα επιτόκια για τα θεόρατα δάνεια που το κράτος θα πρέπει να συνάψει ώστε, όταν στα τέλη της δεκαετίας τελειώσει η σημερινή πιστωτική κάρτα – το κατ’ ευφημισμόν μαξιλαράκι – να αντιμετωπίσει τεράστιες αποπληρωμές.

Ναι, ξέρω, Τί σας νοιάζει εσάς το τέλος της δεκαετίας; Νοιάζει τον κόσμο εκεί έξω που δεν αντέχει να ατενίζει την διαχρονική του πτώχευση. Που κουράστηκε πια. Νοιάζει όμως τους σοβαρούς, τους υπομονετικούς, επενδυτές που μένουν μακριά από τη χώρα που βλέπουν τι έρχεται στο τέλος της δεκαετίας.

Και να ήταν μόνο το υπάρχον χρέος κι οι μηδαμινές παραγωγικές επενδύσεις;

Γνωρίζετε κκ τι σημαίνει το ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τρέχει με ρυθμό 8% ετησίως; Σημαίνει ότι η Ελλάδα, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας από κοινού – μαζί – δανειζόμαστε 8% του συνολικού εισοδήματος της χώρας, μόνο και μόνο για να πληρώνουμε τις εισαγωγές. Κάθε χρόνο, μια Ελλάδα χωμένη πιο βαθιά στα χρέη από ποτέ, δανείζεται 8% του εθνικού εισοδήματος για να καταναλώνει ότι καταναλώνει, χωρίς τίποτα σοβαρό να επενδύεται στις τεχνολογίες και παραγωγικές διαδικασίες του μέλλοντος – στο πράσινο υδρογόνο για παράδειγμα.

Να γιατί λέω ότι ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν περισσότερο εξαρτημένη απ’ ότι είναι σήμερα!

Τι απαντάτε σε αυτή την σκληρή πραγματικότητα; Τίποτα. Απλά βασίζεστε στην γενναιοδωρία των δανειστών. Λέτε και ξαναλέτε ότι η καλή Ευρώπη βάζει πλάτη. Για τώρα, ναι. Υπό όρους βέβαια αποπνικτικούς όπως ο 24% του ΦΠΑ, τα κόκκινα δάνεια που καταρρακώνουν την κοινωνία και φυγαδεύουν τον πλούτο των ελλήνων μικρομεσαίων στα Cayman Islands, το Χρηματιστήρια Ενέργειας που στεγνώνουν την όποια ρευστότητα έχει μείνει στα χέρια των ανθρώπων μας.

Με άλλα λόγια, το κοινό αφήγημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρόβλημα του χρέους είναι λυμένο (απλά τσακώνεστε μεταξύ σας για το ποιος από εσάς θυσιάστηκε για να το λύσει – Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος με το PSI, Αλέξης Τσίπρας με το 3ο και 4ο Μνημόνιο ή πιο πρόσφατα η «Μητσοτάκης Α.Ε.»;) – αυτό το αφήγημα βασίζεται στην απατηλή πίστη ότι η ΕΕ μας το έχει λύσει το πρόβλημα. Ότι, δεν πα να δανειζόμαστε, ήδη υπερχρεωμένοι, το 8% του ΑΕΠ χρόνος μπαίνει χρόνος βγαίνει – η καλή ΕΕ κι οι ξένοι τραπεζίτες θα στηρίζουν ες αεί τα αρπακτικά του ιδιωτικού μας τομέα που μετατρέπουν τα νέα δάνεια σε χάρτινους πύργους και το πτωχευμένο κράτος που προσποιείται ότι δεν είναι πτωχευμένο επιδοτώντας τους ολιγάρχες του ρεύματος, των σουπερμάρκετ, των αεροδρομίων, των αυτοκινητοδρόμων.

Σκεφτήκατε όμως ότι η ΕΕ στην οποία στηρίζεστε για τα δανεικά και αγύριστα είναι εκείνη που έβαζε πλάτες στα δανεικά κι αγύριστα πριν το 2010 μέχρι που, κάποια στιγμή, έπαψε να βάζει πλάτες, με αποτέλεσμα την ανθρωπιστική κρίση του λαού μας, που συνεχίζεται και σήμερα με την ακρίβεια, την Νέα Λιτότητα που μαστίζει εκεί έξω;

Αναρωτηθήκατε έστω και μια στιγμή ποια είναι η κατάσταση της ΕΕ από την οποία βασίζεστε ακόμα και για το χαρτί τουαλέτας των υπουργείων σας;

Συνειδητοποιείτε ότι ποτέ η Ευρώπη δεν ήταν περισσότερο εξαρτημένη απ’ ότι είναι σήμερα; Ότι ποτέ το οικονομικό μοντέλο της ΕΕ δεν ήταν λιγότερο βιώσιμο; Ότι ποτέ τόσο ο ευρωπαϊκός Βορράς όσο και ο ευρωπαϊκός Νότος δεν ήταν λιγότερο ικανοί να προωθήσουν τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης απ’ ότι είναι σήμερα;

Αν ενδιαφέρεστε να δείτε γιατί η Ευρώπη ηττάτε κατά κράτος αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σκεφτείτε το εξής. Κάποια στιγμή, ελπίζω σύντομα, θα αρχίσουν διεθνείς συνομιλίες κρυφά ή δημοσίως, για τον τερματισμό του πολέμου στη Ουκρανία. Συνομιλίες στις οποίες, για να έχουν ουσία, θα πρωτοστατήσουν η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, ίσως και η Ινδία.

Γνωρίζουμε ήδη ότι οι Ην. Πολιτείες θα απαιτήσουν το κόστος της Ειρήνης να το καταβάλει η ΕΕ. Ερώτημα: Ποιος θα εκπροσωπήσει την ΕΕ σε αυτές τις συνομιλίες; Όχι βέβαια η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ούτε όμως ο Μακρόν ή ο Σολτς, τους οποίους οι Πολωνοί, Βαλτικοί και Σκανδιναβοί δεν στηρίζουν. Χωρίς όμως το Παρίσι και το Βερολίνο, πως θα αποφασίσει η ΕΕ να πληρώσει το €1 τρις που απαιτεί ο Μπάιντεν; Εκεί καταλήγουμε. ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ των λαών της ΕΕ.

Πέραν του ότι όλο αυτό είναι εξευτελιστικό για την ΕΕ, είναι και μια τεράστια βόμβα στα οικονομικά θεμέλια της:

Σε μια περίοδο αυξανόμενων επιτοκίων με μια ΕΚΤ που πιέζεται να αρχίσει να πουλάει (αντί να αγοράζει) κρατικά ομόλογα, με το γερμανικό βιομηχανικό μοντέλο να είναι καπούτ και τον Σολτς να προτείνει νέο ευρωπαϊκό δανεισμό όχι υπέρ ελλειμματικών οικονομιών όπως η δική μας αλλά υπέρ της γερμανικής βιομηχανίας που πλήττεται τα μέγιστα από τον βιομηχανικό και εμπορικό προστατευτισμό της Αμερικανικής κυβέρνησης, με το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει απομακρύνει ακόμα περισσότερο την ιδέα της πολιτικής ενοποίησης.

Σε μια τέτοια περίοδο, αυτή η εξευτελισμένη και κατακερματισμένη ΕΕ, χωρίς αιδώ, χωρίς έστω και κάποια ηγεσία να κρατά το τιμόνι της, αυτή η ΕΕ θα εξαναγκαστεί από την Ουάσιγκτον να πληρώσει τα σπασμένα στην Ουκρανία και, επί πλέον, να διαθέσει διαχρονικά στους Ουκρανούς αγρότες μέρος των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Έχετε τολμήσει να πείτε στους αγρότες μας τι θα συμβεί τότε;

Πιστεύετε πραγματικά ότι είναι σοφό να βασίζετε το μέλλον της χώρας μας στην πίστη ότι τα εξωφρενικά χρέη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσει στο διηνεκές να τα στηρίζει μια ΕΕ που οι ΗΠΑ εξαναγκάζουν να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη να βρει τρις, όχι δις, υπέρ της Ουκρανίας, μια ΕΕ της οποίας η Κεντρική Τράπεζα είναι εξαναγκασμένη να περιορίζει την ρευστότητα, μια Ευρώπη στην οποία, στο μόνιμο ρήγμα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης, προστέθηκε το νέο ρήγμα Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης

Το ΜέΡΑ25 σας το έλεγε πριν, σας το λέει και τώρα και στα τρία κόμματα του Μνημονιακού Τόξου: Η επιλογή σας της όλο και μεγαλύτερης εξάρτησης από την “γενναιοδωρία” της ΕΚΤ, το μόνιμο ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, σε αυτή την ΕΕ αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για την Ελλάδα.

Θυμάστε που το ΜέΡΑ25 ήταν το μοναδικό κόμμα που αναλύσαμε τους λόγους για τους οποίους το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα προσέφερε τίποτα στους πολλούς άμεσα ενώ, μεσοπρόθεσμα, θα υπονόμευε την βιωσιμότητα της ΕΕ;

Θυμάστε που το ΜέΡΑ25 αντιπρότεινε πράγματα που θα είχαν δώσει πραγματικές ανάσες στον λαό μας αλλά και στους γερμανούς εργαζόμενους; Για παράδειγμα το διχίλιαρο σε κάθε οικογένεια απ’ ευθείας από την ΕΚΤ. Ή το ευρωομόλογο έκδοσης της ΕΚΤ με το οποίο ένα σοβαρό μέρος εθνικού χρέους θα γινόταν ευρωπαϊκό;

Σήμερα, τουλάχιστον κεκλεισμένων των θυρών, ακόμα και οι προϊστάμενοί σας στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο παραδέχονται ότι εκείνες οι προτάσεις θα ήταν ευεργετικές και πως το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν και αναποτελεσματικό και τοξικό επειδή, προσθέτουμε εμείς, ήταν τόσο χυδαία ταξικό.

Είναι, βέβαια, προπονημένοι σε αυτά τα mea culpa οι ευρωπαίοι ιθύνοντες. Αφού έχουν κάνει το κακό στους λαούς της Ευρώπης, πετάνε κι ένα mea culpa εφόσον δεν κοστίζει τίποτα στους ολιγάρχες που κινούν τα νήματά τους.

Ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν τα εγκλήματά τους κατά των πολλών ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝ είναι το βέτο. Σας λέγαμε, τόσο εσάς του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2019, όσο και εσάς της ΝΔ μετά το 2019: Χωρίς βέτο στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, με το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, η Ελλάδα θα γίνεται όλο και λιγότερο βιώσιμη εντός μιας ΕΕ που κι αυτή θα γίνεται όλο και λιγότερο βιώσιμη. Ακριβώς ό,τι έγινε, δηλαδή.

Για αυτή την πρόταση για άσκηση βέτο σε αυτά που καταδικάζουν Ελλάδα και Ευρώπη ένας θεός ξέρει τι μας σούρατε, τι ευφάνταστους τρόπους να μας δαιμονοποιήσετε βρήκατε.

Έως ότου ήρθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, ξεχνώντας το μόνιμο τροπάρι ότι μόνο ψεκασμένοι αντιευρωπαϊστές ασκούν βέτο στην ΕΕ,… άσκησε βέτο! Βέτο υπέρ Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη και των υπόλοιπων εφοπλιστικών δυνάμεων.

Βέτο για πράγματα που θα έκαναν καλό τόσο στους έλληνες όσο και στους γερμανούς εργαζόμενους, ούτε κατά διάνοια βέβαια.

Μια φορά ασκήσατε βέτο κι αυτό υπέρ των πιο παρασιτικών πρόσοδο-κυνηγών, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν καν την έδρα τους στη χώρα μας, ούτε καν εντός της ΕΕ, μετά το Brexit.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από τις μεγαλύτερες απειλές για τον Κοινοβουλευτισμό είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος από τα αστικά κόμματα εξουσίας για το μέλλον πέραν των επόμενων εκλογών. Το μόνο που σας νοιάζει είναι να χαϊδέψετε τα αυτιά των κατατρεγμένων την ώρα που δίνετε διαπιστευτήρια στους ολιγάρχες και κερδίζετε την εύνοιά τους.

Όσο για το διευθυντήριο στο οποίο στηρίζεστε πλήρως, από τη μία την τρόικα Βρυξελλών-Φρανκφούρτης-Βερολίνου κι από την άλλη την Ουάσιγκτον, ένα μόνο που τους ενδιαφέρει: Να προκύψει μια κυβέρνηση που να συνεχίζει το μόνιμα αδιέξοδο ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.

Και το μόνο που νοιάζει τα στελέχη του πολιτικού προσωπικού αυτού του ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ είναι μια καρέκλα σε μια τέτοια κυβέρνηση όσο πιο κοντά στο Μαξίμου γίνεται.

Σε αυτόν τον απρόβλεπτο κόσμο, ένα πράγμα μπορούμε να προβλέψουμε:

Ότι η επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης είναι καθ’ οδόν.

Ότι στα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας, το γνωρίζουν.

Ότι η επόμενη συγκυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί τις τραγικές επιπτώσεις αυτής της επιδείνωσης με νέα λεηλασία της πλειοψηφίας των ελλήνων.

Κι ότι οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι η ίδια ντόπια και διεθνής ολιγαρχία που σήμερα αισχροκερδίζει από τον πληθωρισμό και την χυδαία εκμετάλλευση μικρομεσαίων και μισθωτών.

Μπροστά σε αυτή την ζοφερή προοπτική, το ΜέΡΑ25 προτείναμε διάλογο με εσάς που δηλώνετε προοδευτικοί. Δεν σας τον προτείναμε επειδή σας εμπιστευόμαστε. Σας τον προτείναμε από σεβασμό σε προοδευτικούς ανθρώπους που σας ακολουθούν.

Επιλέξατε να κλείσετε την πόρτα σε αυτό το διάλογο παραπέμποντας μας μετά τις εκλογές, όταν το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η μοιρασιά καρεκλών και οφιτσίων.

Επιλέξατε, φίλες και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ η ηγεσία σας, ως μοναδικό συνομιλητή σας το διαπλεκόμενο αυτό ΠΑΣΟΚ που θεωρεί κατόρθωμά του και προσφορά στη χώρα ότι μας έβαλε στο κατάπτυστο 1ο μνημόνιο, ένα κόμμα για το οποίο ο Ανδρέας, αν το έβλεπε σήμερα, θα ντρεπόταν αν κι όχι τόσο πολύ όσο αυτό το ΠΑΣΟΚ ντρέπεται για τον Ανδρέα.

Λάβαμε το μήνυμά σας. Και προχωράμε τον διάλογο με το αγωνιστικό κομμάτι της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου μέρους της βάσης σας που δεν το βάζει κάτω. Με ανθρώπους ανένταχτους, τίμιους, άσπιλους. Με πατριώτες που δεν αντέχουν να βλέπουν την δέσμια Ελλάδα εντός μιας δέσμιας Ευρώπης.

Κι επειδή τα βίντεο μένουν, όπως και τα πρακτικά της Βουλής, επιτρέψτε μου μια πρόβλεψη:

Το 2023 θα φέρει το ΜέΡΑ25 ενισχυμένο στην επόμενη Βουλή και την πρώτη φορά και την δεύτερη και την τρίτη αν υπάρξει, γιατί ο κόσμος εκεί έξω θέλει αυτή τη φωνή στο Κοινοβούλιο να κατονομάζει τους ολιγάρχες, να καταθέτει λυτρωτικές, εφαρμόσιμες, λύσεις κόντρα στις ολιγαρχικές πολιτικές που θα δικαιολογείτε, και πάλι, λέγοντας ότι είναι ευρωπαϊκές απαιτήσεις και, άρα, μονόδρομος. Το κόμμα που θα διατρανώνει ένα ρεαλιστικό όραμα διαφορετικό από το δικό σας δυστοπικό όραμα μιας εξαρτημένης, ερημοποιούμενης Ελλάδας, εντός μιας όλο και πιο αντιδραστικής, πιο κατακερματισμένης, πιο πολεμοχαρούς, και πιο εξαρτημένης από το ΝΑΤΟ και την Ουάσινγκτον, Ευρώπης και που θα κρατά ζωντανή την ελπίδα ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να είναι χρήσιμο για τον λαό μας κι όχι μόνο για όσους ξεπουλάνε την ελπίδα για ένα αξίωμα, για ένα οφίτσιο.

Καλή χρονιά λοιπόν σε όλες και όλους, ιδίως σε εσάς που μας ακούτε εκεί έξω.

Το 2023 θα μας ξαφνιάσει ευχάριστα.

Όχι επειδή η κρίση θα αυτο-θεραπευτεί, αλλά επειδή ο κόσμος εκεί έξω θα αποδείξει ότι δεν είναι στην τσέπη όσων τον λεηλατούν την ώρα που του λένε ότι είναι αυταπάτη η ρεαλιστική εναλλακτική στην συνθηκολόγηση με την λεηλασία του.

-Ad-