Γιάννα Αγγελοπούλου: Επικεφαλής της Επιτροπής για τη συμπλήρωση 200 ετών από το 1821

Η Γιάννα Αγγελοπούλου θα είναι επικεφαλής της Επιτροπής για τη συμπλήρωση 200 ετών από το 1821.

Ο πρωθυπουργός ανέθεσε στη Γιάννα Αγγελοπούλου τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής που θα συγκροτηθεί για τις εκδηλώσεις οι οποίες θα γίνουν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε μία πρώτη συζήτηση για τους στόχους αυτής της επετείου-ορόσημο για τους Έλληνες, η οποία «προσφέρει την ευκαιρία στη χώρα να ξανασυστηθεί στη διεθνή κοινότητα μετά την πολυετή κρίση».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «το 2021 θα είναι μία χρόνια που όλοι οι Έλληνες θα γιορτάσουμε μαζί και ενωμένοι τα 200 χρόνια ελευθερίας του ελληνικού κράτους, με υπερηφάνεια για το παρελθόν μας και αυτοπεποίθηση για το μέλλον μας».

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα, στις πρωτεύουσες κάθε περιφέρειας, σε εμβληματικούς τόπους, αλλά και σε σημαντικές πόλεις του εξωτερικού και θα κορυφωθούν το καλοκαίρι του 2021 στην Αθήνα.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε, επίσης, ο φορέας υλοποίησης της εθνικής πρωτοβουλίας να είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ενώ στη διοργάνωση, εκτός από τα συναρμόδια υπουργεία, θα έχουν καθοριστική συμμετοχή διακεκριμένες προσωπικότητες του πνεύματος, του πολιτισμού και των επιστημών.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ για το επιτελικό κράτος, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση επιτροπής με τη συμβολική ονομασία «Ελλάδα 2021», για την προετοιμασία της χώρας εν όψει της συμπλήρωσης 200 ετών από την Παλιγγενεσία.

Σκοπός της επιτροπής είναι:

α. η μελέτη και η υποβολή προτάσεων για την ανάδειξη των αξιών του Ελληνικού Έθνους, του πολιτισμού και της ιστορίας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα,

β. η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και ιδιαιτεροτήτων της Ελλάδος,

γ. η ανάπτυξη του εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας με σκοπό την δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους,

δ. η δημιουργία της στρατηγικής ενεργειών και του πλάνου δράσεων που θα συντελεστούν για τον εορτασμό της εθνικής επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση,

ε. ο συντονισμός των δράσεων όλων των αρμόδιων Υπουργείων και φορέων στο πλαίσιο των ενεργειών που θα προταθούν και εγκριθούν για την επίτευξη των στόχων του έργου, όπως τα παραπάνω προκύψουν και συνδιαμορφωθούν και μέσα από διαβούλευση και ανάπτυξη συλλογικών δράσεων με εκπροσώπους της κοινωνίας, ιδρυμάτων, κρατικών δομών και φορέων.