Σε μία ανάρτηση με τίτλο “3 σκέψεις για τις εκλογές της Κυριακής”, προχώρησε ο Γιάννης Ραγκούσης.
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Ραγκούση στο Facebook:
1. Για τη χώρα και τη δημοκρατία : να επανέλθει η κοινή διεξαγωγή ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών;
Δεν είναι η πρώτη φορά που θεσμικές μεταρρυθμίσεις για να σταθεροποιηθούν, κάνουν πρώτα έναν κύκλο πίσω-μπρος.
Μία ξεχωριστή μεταρρύθμιση στη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης, ήταν η θέσπιση 5ετούς διάρκειας στη θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και η κοινή πραγματοποίηση ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η 5 ετής διάρκεια στις θητείες επανήλθε τελικά, αφού πρώτα έκανε ένα πισωγύρισμα την τετραετία 2019-2023.
Όμως, δεν συνέβη το ίδιο και με την κοινή πραγματοποίηση ευρωεκλογών-αυτοδιοικητικών εκλογών, που ενώ τη ζήσαμε το 2014 και το 2019, στη συνέχεια καταργήθηκε για το 2024.
Αποτελέσμα αυτού είναι, να έχουμε τώρα θεσπίσει – με απόσταση μόλις 7 μηνών – την πραγματοποίηση δύο ξεχωριστών εκλογικών αναμετρήσεων για την ανάδειξη αιρετών ευρωβουλευτών και αυτοδιοικητικών, με 5ετή θητεία αμφότεροι.
Όμως, δείτε.
-Η ξεχωριστή πραγματοποίηση των δύο γύρων των αυτοδιοικητικών εκλογών θα κοστίσει στους φορολογούμενους περίπου 100 εκατομμύρια €.
-Οι ευρωεκλογές που αποσυνδέθηκαν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα επιστρέψουν στο καθεστώς πραγματοποίησης του 2009.
Στις ευρωεκλογές του 2009 καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σε εκλογική διαδικασία από τη μεταπολίτευση (47,4%). Ωστόσο, οι πολιτικές επιπτώσεις εκείνης της τεράστιας αποχής δεν ήταν δραματικές, γιατί δεν είχαν ακόμη αναδυθεί όλα τα γνωστά πλέον ακροδεξιά και φασιστικά μορφώματα που χωρίς αμφιβολία τρέφονται και ενισχύονται από την αποχή.
Ειδικά στις μέρες μας όμως, που η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών είναι καθήκον μας κι όχι απλώς επιθυμία μας, η κοινή πραγματοποίηση ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών πρέπει να επανεξεταστεί.
Εύχομαι η αποχή στις ευρωεκλογές του 2024 από ένα κουρασμένο εκλογικό σώμα, να μην μας οδηγήσει σε έναν ακόμη, εκ των υστέρων, δραματικό απολογισμό για την 3η ελληνική δημοκρατία.
2. Για την αυτοδιοίκηση: να κινηθεί η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία κατά του Μπέου;
Θεωρώ θετικό στοιχείο ενεργούς δημοκρατίας τη συμμετοχή χιλιάδων υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Είναι αλήθεια πως μία βάσιμη ανησυχία που είχε από εκείνα τα χρόνια εκφραστεί, ήταν μήπως η συνένωση των 1034 Δήμων σε μόλις 325, καθώς και των 52 Νομαρχιών σε μόλις 13 αιρετές Περιφέρειες, οδηγούσε σε αποθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Ωστόσο, αυτό που προκύπτει είναι το ακριβώς αντίθετο.
Το αρνητικό στοιχείο είναι τα καθημερινά φαινόμενα χυδαίας προσωπικής συμπεριφοράς αιρετών. Λέγε με Μπέο.
Με βάση την κείμενη νομοθεσία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έπρεπε ήδη να έχει κινήσει τη σε βάρος του πειθαρχική διαδικασία. Κάτι που δεν συνέβη.
Έχουμε ευθύνη να μην αφήσουμε να γίνει παράδειγμα προς μίμηση η περίπτωση Μπέου.
Έχουμε ευθύνη να μην αφήσουμε να εξελιχθεί σε Μπεοισμό στην αυτοδιοίκηση, η αλγεινή περίπτωση του δημάρχου Βόλου.
3. Για τις προοδευτικές δυνάμεις: στο 2ο γύρο, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να στηρίξει κάθε συνδυασμό που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προοδευτικούς πολίτες;
Σε πολλές περιπτώσεις δήμων και περιφερειών δεν θα έχουμε εκλογή Δημάρχου και Περιφερειάρχη από την 1η Κυριακή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά τη γνώμη μου, με απόφαση των κομματικών οργάνων, πρέπει επίσημα να δηλώσει πως – ανεξαρτήτως τι θα πράξουν τα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης – στο 2ο γύρο θα στηρίξει κάθε προοδευτικό, αντικυβερνητικό συνδυασμό που είτε στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είτε κατέρχεται ως ανεξάρτητος αλλά στελεχώνεται από έντιμους και άξιους υποψήφιους.
Αυτή πρέπει να είναι μια θέση αρχής που σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι θα ευνοήσει τους συνδυασμούς που στηρίζουμε, όπως αυτός του Γιώργου Ιωακειμίδη ή του Κώστα Ζαχαριάδη και της Ανοιχτής Πόλης.
Πιστεύω ότι και οι δύο, μαζί με πολλούς ακόμη συνδυασμούς που στηρίζουμε, θα καταφέρουν να δώσουν την τελική μάχη εκλογής τους, στον 2ο γύρο της 15ης Οκτωβρίου.