Γιατί αποφασίστηκε η επιστροφή του Νίκου Χαρδαλιά… στη ζωή μας

Την Τρίτη, 26 Μαϊου, το “δίδυμο” Τσιόδρα-Χαρδαλιά αποχαιρέτισε τους πολίτες μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και προσδοκίας να μην χρειαστεί να επανέλθει η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, μάλιστα, είπε το δικό του “αντίο” με τη φράση “αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά”.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι επανέρχεται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τρίτη το απόγευμα, η ενημέρωση μόνο από τον κ. Χαρδαλιά, επί του παρόντος τουλάχιστον. Η απόφαση αυτή ελήφθη στον απόηχο αλλεπάλληλων συσκέψεων του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με κυβερνητικούς επιτελείς αλλά και με τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής των Επιστημόνων, οι οποίοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη σταδιακή αύξηση των επιβεβαιωμένης κρουσμάτων στη χώρα μας.

Οπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, δεν ήταν μία εύκολη απόφαση, καθώς ελήφθη μεσούσης της θερινής σεζόν, αλλά ήταν αναγκαία γιατί παρατηρείται μία γενικευμένη χαλάρωση, η οποία, σε συνδυασμό με τα εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, είναι δυνατό να φέρει πιο κοντά ένα “δεύτερο κύμα” της πανδημίας.

Κατά την ιδια πηγή, η “λύση” της εβδομαδιαίας ενημέρωσης, όχι για την πορεία των κρουσμάτων αλλά για τα μέτρα προστασίας, τα πρόστιμα και γενικότερα για όλο το πλέγμα των πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην τήρηση των κανόνων υγιεινής ήταν η καλύτερη δυνατή, προκειμένου, από τη μία να “χτυπάει” κάθε εβδομάδα ένα καμπανάκι κινδύνου και από την άλλη, να μην επανέλθει η χώρα στην “ψυχολογία της καραντίνας” όπου άπαντες ήταν καρφωμένοι στους τηλεοπτικούς δέκτες κάθε απόγευμα. Αυτός, η αποτροπή, δηλαδή, εκπομπής καθαρού μηνύματος κινδύνου, είναι και ο λόγος για τον οποίον αποφασίστηκε να μην συμμετέχει στην ενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, το πρόσωπο του οποίου, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πορεία του ιού όχι μόνο για τους Ελληνες, αλλά και για όλους όσοι παρακολουθούσαν την πορεία της πανδημίας στις πληττόμενες χώρες.”Αν ξαναβγεί ο Τσιόδρας στην τηλεόραση, θα πέσει πανικός” τόνιζε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος, δεν χρειάζεται.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση, προσπαθεί με κάθε τρόπο να περάσει το μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και από την άλλη, να μη μεταδώσει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε προ νέων περιπετειών, καθώς αυτό θα είχε οδυνηρές συνέπειες στον τουρισμό, τον ξενοδοχειακό κλάδο που πλήττεται με σφοδρότητα, την εστίαση και γενικότερα, την εγχώρια αλλά και την τουριστική αγοραστική κίνηση. Αλλωστε, προς ώρας, ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1, στο 0,4, κάτι που ανακουφίζει σε σημαντικό βαθμό την ανησυχία από τον σχεδόν διπλασσιασμό των καθημερινών κρουσμάτων του κορωνοϊού.