Γιατί η ΜΕΒΓΑΛ δεν ήταν, πια, ελκυστική για τη Vivartia

Το σύνολο του ποσοστού της στην παραδοσιακή γαλακτοβιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας, ΜΕΒΓΑΛ, αποχωρίστηκε η ΔΕΛΤΑ. Η ΜΕΒΓΑΛ είναι μια επιχείρηση με μεγάλη ιστορία, αλλά και εξίσου μεγάλη δανειακή επιβάρυνση, καθώς και απαιτήσεις σε επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιαίτερα σημαντικές ανάγκες σε επενδυτικά κεφάλαια παρουσιάζει, πλέον, τόσο το εργοστάσιο στα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης, όσο και -σχεδόν οριζόντια- ο μηχανολογικός της εξοπλισμός.

Με αυτά τα δεδομένα -και ειδικά μετά το deal με τη Δωδώνη- η ΜΕΒΓΑΛ φαίνεται ότι δεν ήταν, πια, ελκυστική ως δραστηριότητα για την CVC και τον όμιλο Vivartia (στον οποίο ανήκει η ΔΕΛΤΑ). Ετσι, Vivartia και ΜΕΒΓΑΛ χωρίζουν τους δρόμους τους, αφού το περίπου 43,2% της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας που κατείχε η ΔΕΛΤΑ επιστρέφει στους παλαιούς μετόχους, μέλη της οικογένειας Χατζάκου.

Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στο ποσό των 25.863 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι το τίμημα της πώλησης διαμορφώνεται 85% υψηλότερα από τη λογιστική αξία (book value) που είχε εγγεγραμμένη η εταιρεία ΔΕΛΤΑ στα βιβλία της.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΛΤΑ, το προϊόν της πώλησης θα ενισχύσει τη χρηματοοικονομική θέση της και θα εξυπηρετήσει περαιτέρω επενδυτικές της κινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, από εδώ και πέρα, η διοίκηση της Vivartia εστιάζει τον στρατηγικό της σχεδιασμό στην ενίσχυση της παρουσίας της ΔΕΛΤΑ τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο κομμάτι των εξαγωγών, στο οποίο είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Παράλληλα, αναμένει -μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, όπως όλα δείχνουν- την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου από κοινού με τη Δωδώνη να προχωρήσουν στην ανάπτυξη ενός ευρέως πλάνου συνεργειών σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα.