Δεν σταματάει να τραβάει το σκοινί η Άγκυρα που με την στάση της το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία.
Οι ξένους ηγέτες ξεκινούν να εκδηλώνουν πιο φανερά πλέον την έντονη καταδίκη τους στο κρεσέντο προκλήσεων της Άγκυρας κατά της Ελλάδας.
Το Βερολίνο διεμήνυσε ότι «η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτή» μετά τις δηλώσεις του τουρκικού υπουργού Εξωτερικών περί μειωμένης ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία «να επιλύσουν τις ανοιχτές διαφορές με διάλογο εμπιστοσύνης».
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως για εκείνον δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης, ενώ και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδειξε χάρτες δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα θέσει «θέμα κυριαρχίας σε συγκεκριμένα νησιά αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν.
Ο Νίκος Μανωλάκος βουλευτής ΝΔ και αντιστράτηγος ε.α τονίζει στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» ότι η Τουρκία με τις διαρκείς προκλήσεις της μηδένισε το κοντέρ, αμφισβητεί την κυριαρχία μας. Όπως εξηγεί, η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να σηκώνει το θέμα ψηλά διπλωματικά και ήδη πήρε τις απαντήσεις από την Αμερική, τη Γερμανία και την Γαλλία ότι κυριαρχία των νήσων δεν αμφισβητείται.
«Εμείς λέμε ότι ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται και ακόμα περισσότερο ενισχύεται» λέει και συνεχίζει: «Το πιο σημαντικό πράγμα που ενοχλεί τους Τούρκους στα νησιά μας είναι μήπως τα μετατρέψουμε σε μία αλυσίδα βάσεων πυραυλικών συστημάτων με συστήματα εδάφους εδάφους, εδάφους αέρους, εδάφους θαλάσσης τα οποία αποτελούν και την καλύτερη αποτροπή στο Αιγαίο».
Οι δύο μύθοι που πάει να περάσει η Τουρκία
Ο Νίκος Τόσκας, πρώην υπουργός υποστράτηγος ε.α. απάντησε στο ερώτημα γιατί προκαλεί τώρα με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία.
«Η Τουρκία προσπαθεί να γίνει περιφερειακή δύναμη, εκμεταλλεύεται τον ρόλο του διαιτητή που οι περιστάσεις της επέτρεψαν να παίξει ανάμεσα τη Ρωσία και στην Ουκρανία και εκμεταλλεύεται επίσης πόσο ανάγκη την έχουν οι δυτικοί οργανισμοί, το ΝΑΤΟ και πολλές χώρες της ΕΕ επιδιώκοντας άμεσα συμφέροντα».
Και συνεχίζει: «Πάει να περάσει δυο μύθους, πρώτον ότι κινδυνεύει από τα νησιά και δεύτερον ότι κάπου έχουν αυτοί δίκιο και κάπου εμείς και άρα να τα βρούμε στο ενδιάμεσο».