Γιατί καλύπτει το ΥΠΕΞ την task force για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και, συγκεκριμένα, στη διεύθυνση Α3/ΥΠΕΞ χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης λειτουργεί ειδική task force για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με αφορμή την επιστολή προς τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας που απέστειλε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις 13 Ιουνίου 2021, για την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την ανάγκη τροποποίησης της ονομασίας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της γειτονικής χώρας προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προβλέψεις της Συμφωνίας, το newsique.gr απευθύνθηκε στο Υπουργείο ζητώντας ενημέρωση για τις εργασίες της συγκεκριμένης επιτροπής.

Ζητήσαμε, αναλυτικά, να έχουμε πληροφόρηση για τις επισημάνσεις της task force σχετικά με τα συγκεκριμένα σημεία στα οποία η Βόρεια Μακεδονία δεν εφαρμόζει πλήρως τη Συμφωνία. Επίσης ρωτήσαμε το Υπουργείο Εξωτερικών για τα ανάλογα διαβήματά του προς την κυβέρνηση της γείτονας χώρας, ώστε να λάβει μέριμνα για την άρση των προβληματικών σημείων, καθώς και για τις ενέργειες που υλοποίησε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας με βάση τα διαβήματα αυτά.

Από τη στιγμή που καταθέσαμε -γραπτώς- τα ερωτήματά μας, έχουν παρέλθει 14 ημέρες και, παρά το γεγονός ότι επανήλθαμε τρεις φορές στην Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας το αίτημά μας, καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει ως σήμερα. Γεγονός που, ασφαλώς, πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα:

  • Αδιαφορούν στο ΥΠΕΞ για την ενημέρωση της κοινής γνώμης; Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, δεδομένου μάλιστα ότι η δημοσιοποίηση των ενεργειών έναντι της Βόρειας Μακεδονίας για τα σημεία στα οποία δεν εφαρμόζει τη Συμφωνία, θα ενίσχυε την εικόνα του ελληνικού Υπουργείου, ως μοχλού υπεράσπισης των συμφερόντων της πατρίδας μας.
  • Αν δεν αδιαφορούν, μήπως απλά η συγκεκριμένη task force δεν παράγει κανένα απολύτως έργο και αυτό ακριβώς προσπαθούν να καλύψουν; Ούτε και αυτό θέλουμε να πιστέψουμε, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι δεν ευθυγραμμίζονται με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος -και- κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας (13/5/21) τόνιζε ότι «είναι ζωτικής σημασίας η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών». Και, πώς είναι δυνατή η πλήρης εφαρμογή, αν η task force που συστήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό, δεν εντοπίζει, καθημερινά, τα σημεία στα οποία η Βόρεια Μακεδονία δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα;
  • Κι αν, όντως, η επιτροπή δεν έχει παράξει κάποιο έργο ώστε το ΥΠΕΞ να ενημερώσει σχετικά την κοινή γνώμη, ποιος ευθύνεται για αυτό; Ευθύνεται η ίδια η task force; Αν ναι, γιατί την καλύπτει το ΥΠΕΞ;
  • Ή, μήπως, αποτελεί πολιτική απόφαση η αδρανοποίηση της επιτροπής, για τους ίδιους λόγους που δεν έρχονται τα προβλεπόμενα από τη Συμφωνία μνημόνια στο ελληνικό Κοινοβούλιο; Επειδή η Συμφωνία στριμώχνει πολιτικά το κυβερνόν κόμμα που επένδυσε προεκλογικά στους Μακεδονομάχους…

Υ.Γ. Το newsique.gr, με καλή πίστη, θα συνεχίσει να περιμένει τις απαντήσεις του ΥΠΕΞ, τις οποίες, ασφαλώς θα δημοσιεύσει αμέσως.