Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τον κλάδο των αερομεταφορών με 115 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν ζημιές από την πανδημία.
Εκτός των υπολοίπων εταιριών που εντάσσονται στον κλάδο οι δυο βασικές αεροπορικές εταιρίες είναι το μονοπώλιο της Aegean και η απείρως μικρότερη Sky Express.
Και εδώ, σύμφωνα με το reporter.gr, βλέπουμε μια μεγάλη διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των δυο εταιριών. Από τη μια η Sky Express δηλώνει με ανακοίνωση της την ικανοποίηση της για τα μέτρα στήριξης ενώ η τεράστια Aegean εκδίδει μια γεμάτη πικρία ανακοίνωση.
Η Aegean ανακοινώνει οτι θα αντιμετωπίσει με τις δικές της δυνάμεις την κρίση και οτι τα μέτρα στήριξης δεν επαρκούν και οτι περιμένει από την κυβέρνηση τα μέτρα να επεκταθούν. Επισημαίνει δε οτι τα μέτρα αφορούν όλο τον κλάδο και δεν παρέχονται ειδικά πλεονεκτήματα σε κανέναν.
Στο ίδιο κείμενο της πικραμένης ανακοίνωσης η Aegean αναφέρει οτι θα πάρει δάνεια από όλες τις τράπεζες με εγγυήση του δημοσίου, οτι χρησιμοποιεί τις στηρίξεις του δημοσίου για τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές που μειώνουν το κόστος της εταιρίας και θα πάρει και τις επιδοτήσεις 20 ευρώ ανά θέση που δίνει το δημόσιο. Αυτές είναι οι “δικές της δυνάμεις”;
Τι περισσότερο θα ήθελε η Aegean η οποία με το ουσιαστικό μονοπώλιο που διαθέτει στις ελληνικές αερομεταφορές βγάζει υπερκέρδη επί πολλά χρόνια και η οποία έχει ώς αποθεματικά στο ταμείο της πάνω από 500 εκατομμύρια Ευρώ και μερικούς βαθύπλουτους Έλληνες επιχειρηματίες για μετόχους; Να της χαρίσουν λεφτά με ειδικά πλεονεκτήματα, να βγεί και κερδισμένη από πάνω, γράφει το reporter.gr.
Οι περισσότεροι άνθρωποι και ένα Ευρώ να τους χαρίσεις θα σού πούν χίλια ευχαριστώ και υπάρχουν κάποιοι μεγάλοι επιχειρηματίες που επλήγησαν από τον κορονοϊό όπως όλοι και ντράπηκαν – λόγω του μεγέθους τους και του προσωπικού τους πλούτου – να απευθυνθούν στο δημόσιο για στήριξη. Και υπάρχουν και χιλιάδες μικρές εταιρίες που ευγνωμονούν την κυβέρνηση που ανέλαβε για λογαριασμό τους τις πληρωμές μισθών και εισφορών για τους μήνες του lockdown και που παρέχει στήριξη στη ρευστότητα τους για να επιβιώσουν από αυτή την κρίση.
Αυτή η αχάριστη ανακοίνωση δεν είναι το πρώτο “φάουλ” της κακομαθημένης Aegean, όπως μεταδίδει το reporter.gr.
Πρίν από λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος της εταιρίας Ευτύχης Βασιλάκης ο οποίος ζητάει στήριξη από το κράτος, δήλωσε δημοσίως οτι δεν πρόκειται να πάρει μετοχές το κράτος έναντι της στήριξης που θα δώσει στην εταιρία. Όταν μιλάς με την κυβέρνηση και ζητάς στήριξη και ενόσω διαρκούν οι συζητήσεις αυτές, δεν βγαίνεις εσύ πρώτος να ανακοινώσεις οτι δεν θα δώσεις μετοχές. Δεν γράφεις εσύ τους όρους της συμφωνίας, αλλά η παρέχουσα τη στήριξη κυβέρνηση και δεν βγαίνεις πρίν μιλήσει ο Υπουργός να δηλώσεις οτι “δεν δίνω” όταν ζητάς να πάρεις. Εδώ η Lufthansa έδωσε μετοχές στο γερμανικό δημόσιο και οι ιταλικές αερογραμμές το ίδιο. Αν λοιπόν δεν θέλει να δώσει μετοχές η Aegean ας βάλουν λεφτά από την τσέπη τους οι μέτοχοι να τη στηριξουν και όλοι θα τους πούμε μπράβο διότι δεν θα στερήσουν τις κρατικές στηρίξεις από μικροεπιχειρηματίες που έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη,
Ούτε αυτό όμως ήταν το πρώτο φάουλ της Aegean. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η εταιρία είχε ανακοινώσει τη “δωρεά” δυο εισητηρίων για πτήσεις εσωτερικού σε κάθε μέλος του προσωπικού των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορονοϊό. Μόνο που αυτή την “δωρεά” της Aegean δεν την έκανε η εταιρία με δικό της κόστος, αλλά όσοι πολίτες αγόραζαν μίλια και όσοι πελάτες της είχαν κερδίσει μίλια από τις πολλές πτήσεις τους και τα επέστρεφαν στην εταιρία, δηλαδή δεν τα χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι, αλλά τα δώριζαν για να τα μετατρέψει η εταιρία σε εισητήρια για τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, όπως τονίζει το reporter.gr. Δηλαδή η εταιρία έκανε δώρο τα εισητήρια με τα λεφτά των πελατών της και ανακοίνωνε την “δωρεά” ώς δική της.
Η νοοτροπία της Aegean σε αντιδιαστολή με την αλληλεγγύη που όλοι προσπαθούν να δείξουν σε αυτή την κρίση ειναι απαράδεκτη. Στηρίζεται από το κράτος και αντί να πεί ευχαριστώ διαμαρτύρεται και θέλει παραπάνω, δηλώνει πως δεν θα δώσει τίποτα έναντι της κρατικής στήριξης και των εγγυήσεων του δημοσίου με τις οποίες ζητάει δανεικά και διαφημίζει “δωρεές” με τα λεφτά των πελατών της.
Λαμπρό παράδειγμα προς αποφυγήν.
Πηγή: Reporter.gr