Γιατί βγαίνει αρνητικό το rapid και θετικό το PCR – Πότε πρέπει να γίνονται

Διευκρινίσεις για το χρόνο διεξαγωγής μοριακού ελέγχου μετά από rapid test, έδωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολόγιας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε ο κ. Γώγος, όταν κάποιος νοσήσει για πρώτη φορά πρέπει αναγκαστικά να κάνει PCR test, τόσο γιατί πρέπει να δηλωθεί όσο και για να βγάλει τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Λοιμωξιολόγιας ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο mega:

«Ο μεγάλος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστούμε στα σπίτια μας όσοι είμαστε θετικοί και να μην εκθέτουμε τους ανθρώπους μας στον ιό. Επομένως, οτιδήποτε μέτρο έχει να κάνει με τον περιορισμό της κινητικότητας είναι πολύ σημαντικό.

«Γι αυτόν τον λόγο, όταν κάποιος ο οποίος, είναι εμβολιασμένος και δεν νοσεί για πρώτη φορά – καθώς όταν κάποιος νοσήσει για πρώτη φορά πρέπει αναγκαστικά να κάνει PCR test, τόσο γιατί πρέπει να δηλωθεί όσο και να βγάλει τα απαραίτητα πιστοποιητικά – είναι στο σπίτι του και έχει ένα θετικό rapid test, αυτό επαρκεί, να μη κάνει μοριακό τεστ, να κάτσει στο σπίτι»

«Είναι πραγματικό “τσουνάμι”, είναι απρόσμενο. Ακόμη και οι απαισιόδοξοι μιλούσαν για νούμερα της τάξεως των 15.000 κρουσμάτων. Τα μεγέθη θα αυξηθούν, είμαστε στην αρχή ακόμα της αύξησης. Το 35 μπορεί να γίνει 40 και 50. Στην πραγματικότητα τα κρούσματα είναι περισσότερα από όσα δηλώνονται. Πολλοί είναι ασυμπτωματικοί όποτε η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική και τα νούμερα να είναι πολύ πιο μεγάλα», σχολίασε για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε:

«Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τη «Δέλτα», αυτή τη στιγμή μπορεί η «όμικρον» να είναι στο 70%, ωστόσο υπάρχει ένα 30% εξίσου επικίνδυνο που αφορά την Δέλτα. η οποία σιγά σιγά υποκαθίσταται από την Όμικρον. Η Δέλτα θα καθυστερήσει να φύγει, είναι πολυ μολυσματική και σοβαρή νόσος, όπως έχουμε δει. Η Όμικρον καθ΄ αυτή προκαλεί πιο ήπια νόσο. Τα δεδομένα αφορούν νέα άτομα ηλικιακά χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Όταν η νόσος περάσει σε ανεμβολίαστους και με υποκείμενα νοσήματα, τότε δεν αποκλείεται να είναι μολυσματική. Πρόκειται για ένα λοιμώδες νόσημα και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε θάνατο από την όμικρον στην Ελλάδα».

Τέλος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο lockdown αλλά και για το τι πρέπει να γίνει στα σχολεία, συμπλήρωσε: «Με εμβολιασμένο ένα τόσο μεγάλο ποσοστό από τη νόσο, το τελευταίο πράγμα που συζητιέται να είναι το lockdown. Τα σχολεία είναι ένα ζητούμενο, αλλά η προσπάθεια γίνεται για να μην κλείσουν τα σχολεία. Η νόσος χτυπά τα νέα παιδιά ιδίως επειδή είναι ανεμβολίαστα. Την επόμενη βδομάδα θα επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα από τους ειδικούς και τότε θα δούμε τί περαιτέρω μέτρα θα λάβουμε».

Γιατί βγαίνει αρνητικό το rapid και θετικό το PCR

Σήμερα οι πολίτες σχηματίζουν ουρές έξω απο διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να ελεγχούν για να μπορέσουν να κάτσουν σήμερα και αύριο στο γιορτινό τραπέζι.

Την ίδια στιγμή πάρα πολλά είναι να περιστατικά όπου πολίτες καταγγέλουν πως τα rapid test τους βγαίνουν αρνητικά ενώ τα PCR θετικά.

Το αμερικανικό FDA έχει πει επισήμως ότι τα rapid test συχνά δυσκολεύονται να εντοπίσουν τη μετάλλαξη Ομικρον και συστήνει μοριακό τεστ ειδικά σε περίπτωση συμπτωμάτων.

Οι ελληνικές αρχές πάντως καθησυχάζουν για την αξιοπιστία των rapid τεστ και η κυβέρνηση διά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας συστήνει να μη γίνεται μοριακό τεστ σε περίπτωση θετικού rapid και συμπτωμάτων, προκειμένου να αποφεύγεται η ταλαιπωρία. Ο καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης αναγνώρισε το ζήτημα, αλλά εξήγησε ότι το χρονικό διάστημα του αρνητικού rapid το ιικό φορτίο είναι χαμηλό και ο κίνδυνος μετάδοσης μικρότερος.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Παραμένει διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό και υπό στενή ιατρική παρακολούθηση
Ιανουάριος 11, 2025
Σάσα Βεζένκοφ: «Θα ψήφιζα τον Κέντρικ Ναν για MVP της Euroleague»
Ιανουάριος 11, 2025
Θεοδωρικάκος: Η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι έμπρακτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης
Ιανουάριος 11, 2025
Η 37χρονη «αστυνομικός της χρονιάς» και τα κυκλώματα της παρανομίας – 4 αστυνομικοί ανάμεσα στους κατηγορούμενους
Ιανουάριος 11, 2025
«Κανένας δεν γίνεται παιδόφιλος στα 52 του, ενδεχομένως ο καθηγητής να το σπούδασε επίτηδες – Είχε απέχθεια προς τα αγόρια»
Ιανουάριος 11, 2025
Μπάιντεν προς Ζελένσκι: Αναγκαία η συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας
Ιανουάριος 11, 2025
Θεσσαλονίκη: Σπείρα με εγκέφαλο έναν 26χρονο ξάφριζε σπίτια – Πάνω από μισό εκ. ευρώ η λεία σε πέντε μήνες
Ιανουάριος 11, 2025
Ραγδαία αλλαγή του καιρού με πυκνά χιόνια «ακόμη και σε πολύ πολύ χαμηλά υψόμετρα» – Πού αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα
Ιανουάριος 11, 2025
Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στη Λεωφόρο Ποσειδώνος λόγω έργων
Ιανουάριος 11, 2025
Μάκης Χριστοδουλόπουλος: «Ο εγγονός του φταίει, αυτός τα κάνει όλα – Νομίζει ότι θα γίνει όνομα» – Νέες δηλώσεις από τον επιχειρηματία που τον απέλυσε
Ιανουάριος 11, 2025