Όλο και πιο συχνά εμφανίζονται οι καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες, ανάλογα με τον καιρό και τα ρεύματα. Δεκάδες ζουν στη χώρα μας και οι ειδικοί συμβουλεύουν τι κάνουμε σε περίπτωση που έρθουμε… αρκετά κοντά. Μάλιστα επισημαίνουν πως οι μικροί καρχαρίες είναι πιο επικίνδυνοι.
Στη Σέριφο, λουόμενοι είδαν ξαφνικά να περνάει ακριβώς δίπλα τους ένας καρχαρίας που έφτανε τα τρία μέτρα, ενώ έκαναν βόλτα με σκάφος στα ανοιχτά του νησιού. Παρόμοια εικόνα και στην Κοκκίνη του Ηρακλείου, όπου νεαροί είδαν έντρομοι έναν μικρό καρχαρία να κολυμπά δίπλα τους, ενώ ένας καρχαρίας της οικογένειας των μακρύπτερυγων μάκο, εντοπίστηκε να κολυμπά έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου.
Οι ειδικοί εξηγούν την έντονη κινητικότητά τους στις ελληνικές παραλίες στην αναπαραγωγή τους.
«Είναι περίοδος αναπαραγωγής και για να εναποθέσουν τα αυγά τους ή για να γεννήσουν τα αυγά τους, δεν το κάνουν στην ανοιχτή θάλασσα αλλά στα ρηχά», λέει η Αναστασία Χαρίτου, υπεύθυνη προγραμμάτων της περιβαλλοντικής οργάνωσης ISEA.
Στην περίπτωση που βρεθούμε στη δυσχερή θέση να συναντηθούμε με καρχαρία, απομακρυνόμαστε αργά από το σημείο χωρίς απότομες κινήσεις. «Τα μικρότερα είναι πιο επιθετικά. Σε περίπτωση που δούμε πρέπει να απομακρυνθούμε», σημειώνει ο ιχθυολόγος Γιάννης Γιόβος.
Αν είμαστε στην παραλία και εντοπίσουμε κητοειδές, ειδοποιούμε αμέσως το Λιμενικό.