Γιορτή 16/9: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Γιορτή 16/9: Εορτολόγιο. Διαβάστε αναλυτικά ποιοι γιορτάζουν σήμερα στην Ελλάδα, 16 Σεπτεμβρίου 2022. Τα ονόματα για να πείτε Χρόνια πολλά…

Γιορτή 16/9: Εορτολόγιο.Σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου γιορτάζουν οι Εύφημος, Ευφημία, Εύφημη, Εύφη, Ευφημούλα, Ευφούλα, Φούλα, Λουντμίλλα, Λουντμίλα, Μελιτίνος, Μελιτινή, Μελιτίνη, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα, Μελιτίνος, Μελίνα, Μελιτίνη, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα.

Της Αγίας Ευφημίας, της Αγίας Λουντμίλας και της Αγίας Μελιτινής της μαρτύρος σήμερα.

Γιορτή 16/9: Αγία Ευφημία

Η Αγία Ευφημία έζησε και μαρτύρησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Γεννήθηκε στη Χαλκηδόνα από οικογένεια θεοσεβή και ευγενική. Οι γονείς της Ψιλόφρων και Θεοδωριανή φρόντισαν ώστε η Θυγατέρα τους να αναπτύξει κάθε χριστιανική αρετή. Η Ευφημία εξελίχθηκε σε άνθρωπο με σπάνια χαρίσματα και δυνατό χριστιανικό φρόνημα, το οποίο επέδειξε όταν ο ειδωλολάτρης ανθύπατος της Μικράς Ασίας Πρίσκος διέταξε να παρευρεθούν όλοι οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας σε γιορτή, την οποία οργάνωνε προς τιμή του θεού των ειδωλολατρών Άρη. Τότε η Ευφημία αποφάσισε μαζί με άλλους χριστιανούς να απέχει από τη γιορτή των ειδωλολατρών και για το λόγο αυτό συνελήφθη και φυλακίσθηκε.

Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της οι εχθροί του Χριστού προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να πείσουν την Αγία να αρνηθεί την πίστη της και να ασπασθεί τα είδωλα. Όταν συνειδητοποίησαν πως η ευφημία δεν επρόκειτο να αλλάξει την πίστη της με τους λόγους, τη βασάνισαν φριχτά. Όμως με τη θεία χάρη, η Αγία δεν έπαθε τίποτα από τα βασανιστήρια. Τελικά οι δήμιοι, την έριξαν σε άγρια θηρία και η Ευφημία βρήκε το θάνατο από μία αρκούδα.

Αγία Λουντμίλα

Η Αγία Λουντμίλα γεννήθηκε πιθανώς το έτος 856 μ.Χ. από γονείς ευγενείς, αλλά ειδωλολάτρες. Σε ηλικία 16 χρονών, ήλθε σε γάμο με τον ηγεμόνα των Τσέχων Μποριβόια. Έγιναν χριστιανοί την εποχή που οι δύο μεγάλοι Ιεραπόστολοι των Σλάβων, Μεθόδιος και Κύριλλος βρίσκονταν στην Τσεχία.

Τότε οι δυο βασιλείς, με θερμό χριστιανικό ζήλο, έκτισαν πολλές εκκλησίες και κάλεσαν Ιερείς για τον πλήρη εκχριστιανισμό του λαού που κυβερνούσαν. Όμως ο Μποριβόια, μόλις 36 χρονών απεβίωσε. Τότε η νεαρή χήρα Λουντμίλα, μητέρα τριών αγοριών και μιας κόρης, αφιέρωσε όλη της τη ζωή στο Χριστό και την Εκκλησία.

Αλλά όταν αργότερα ανέλαβε την ηγεμονία ο εγγονός της Βιατσεσλάβος, η νύφη της Δραγομίρα, προσπάθησε να επαναφέρει την ειδωλολατρία. Η Λουντμίλα όμως την εμπόδισε παντοιοτρόπως και η Δραγομίρα ορκίστηκε να την εκδικηθεί ακόμα και με θάνατο. Για να γλιτώσει η Λουντμίλα, αποσύρθηκε σ’ ένα πύργο κοντά στην πόλη της Βοημίας Τέτσιν. Εκεί ακριβώς τη βρήκαν οι απεσταλμένοι της Δραγομίρας, όπου τη θανάτωσαν με αγχόνη το έτος 917 μ.Χ. σε ηλικία 62 χρονών.

Αργότερα ο εγγονός της Βιατσεσλάβος, μετέφερε το Ιερό της λείψανο στην Πράγα, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ιράν: Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Νασράλα κήρυξε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – Θρήνος στον Λίβανο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Νεκρός ηλικιωμένος που καταπλακώθηκε από δέντρο στην Άσσηρο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Παναθηναϊκός – Άρης 81-68: Έκανε «περίπατο» με Κέντρικ Ναν και πέρασε στον τελικό του Super Cup
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θάνατος Νασράλα: Σε αναζήτηση «απάντησης» η Χεζμπολάχ – Σε συναγερμό το Ισραήλ, αναμένει σκληρό ιρανικό χτύπημα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Τροχαίο με νεκρό 70χρονο στην Κρήτη
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ: Ο διοικητής του μετώπου με το Ισραήλ σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Hellenic Train: Κανονικά τα δρομολόγια τρένων στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σέρρες από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Ερμού: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε 23χρονο και άρπαξαν χρυσή αλυσίδα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Κέρκυρα: «Πες μας την αλήθεια για το παιδί σου» – Πώς ομολόγησε τη δολοφονία του συζύγου της
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Εκτός ελέγχου η βία των ανηλίκων – Αιματηρά επεισόδια και τραυματίες
28 Σεπτεμβρίου, 2024