Γιορτή 2/8: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Γιορτή 2/8: Εορτολόγιο. Διαβάστε αναλυτικά ποιοι γιορτάζουν σήμερα στην Ελλάδα, 2 Αυγούστου 2022. Τα ονόματα για να πείτε Χρόνια πολλά…

Γιορτή 2/8: Εορτολόγιο. Σήμερα Τρίτη 2 Αυγούστου γιορτάζει ο Ιουστινιανός.

Του Οσίου Ιουστινιανού Β’ του βασιλέως σήμερα.

Γιορτή 2/8: Ιουστινιανός Β´

Ο Ιουστινιανός Β΄ ή Ιουστινιανός ο Ρινότμητος (668/669 – 4 Νοεμβρίου 711 ήταν ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπό τη Δυναστεία του Ηρακλείου (685 – 695) και για δεύτερη φορά (705 – 711).

Όπως ο ομώνυμος προκάτοχος του Ιουστινιανός Α΄ ήταν πολύ φιλόδοξος και δυναμικός αυτοκράτορας, προσπάθησε να επαναφέρει την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία στις παλιές της δόξες, η βιαιότητα του προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, δεν είχε την λεπτότητα που έδειξε ο πατέρας του Κωνσταντίνος Δ΄.

Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει εξέγερση και να ανατραπεί (695), οι Σλάβοι και οι Βούλγαροι τον βοήθησαν να επανέλθει στον θρόνο. Η δεύτερη περίοδος που κυβέρνησε στην οποία ήταν ρινότμητος ήταν αρκετά βιαιότερος με αποτέλεσμα την ανατροπή του (711), ο στρατός τον είχε εγκαταλείψει πριν την δολοφονία του.

Εξορία

Την περίοδο της εξορίας του ο Ιουστινιανός Β΄ συγκέντρωσε οπαδούς με στόχο να ανακτήσει, τον θρόνο οι αρχές αποφάσισαν να τον μεταφέρουν από την Χερσόνα στην Κωνσταντινούπολη (702/703). Ο Ιουστινιανός δραπέτευσε, τον υποδέχτηκε με ενθουσιασμό ο Χαχάνος των Χάζαρων Μπουσίρ και του έδωσε την αδελφή του ως σύζυγο. Ο Ιουστινιανός την ονόμασε Θεοδώρα των Χαζάρων, αντέγραψε την σύζυγο του προκατόχου του Ιουστινιανού Α΄ Θεοδώρα. Δέχτηκε σαν προίκα μια βίλα στην πόλη Φαναγορία που βρισκόταν στην Θάλασσα Αζόφ. Ο Μπουσίρ σύντομα δωροδοκήθηκε από τον Τιβέριο να δολοφονήσει τον γαμπρό του, έστειλε δύο Χάζαρους τους Παπατζύν και Βαλγίτζιν να εκτελέσουν την εντολή. Ο Ιουστινιανός δέχτηκε προειδοποίηση από την σύζυγο του και θανάτωσε τους Παπατζύν και Βαλγίτζιν, απέπλευσε κατόπιν για το Θέμα Χερσώνος και κάλεσε τους οπαδούς του να διασχίσουν την Μαύρη Θάλασσα.

Την ώρα που το πλοίο βρισκόταν στις νότιες ακτές της Μαύρης Θάλασσας ξέσπασε καταιγίδα στο στόμιο του Δνείστερου με τους παραποτάμους του Δνείπερου. Ένας οπαδός του τον πλησίασε και του ζήτησε να υποσχεθεί στον θεό σαν τάμα ότι δεν θα πειράξει κανέναν από τους αντιπάλους του όταν επιστρέψει στον θρόνο. Ο Ιουστινιανός του απάντησε “αν χαρίσω την ζωή σε έστω και έναν από αυτούς ο θεός να με πνίξει εδώ”. Αφού επιβίωσε από την καταιγίδα ο Ιουστινιανός κατέφυγε στον Τέρβελ της Βουλγαρίας, του ζήτησε βοήθεια να ανακτήσει τον θρόνο του, σε αντάλλαγμα θα του έδινε για γάμο την κόρη του Αναστασία με τον τίτλο του Καίσαρα. Την άνοιξη του 705 πλησίασαν την Κωνσταντινούπολη 15.000 Βούλγαροι και Σλάβοι ιππείς. Ο Ιουστινιανός ζητούσε συνεχώς επί τρεις μέρες από τους κατοίκους της πόλης να του ανοίξουν τα τείχη αλλά χωρίς αποτέλεσμα, οι οπαδοί του εισήλθαν από ένα υπόγειο Υδραγωγείο στην Κωνσταντινούπολη και κάλεσαν τον λαό σε πραξικόπημα. Ο Ιουστινιανός Β΄ ανέβηκε για δεύτερη φορά στον θρόνο σπάζοντας την παράδοση που απαγορεύει σε ακρωτηριασμένο να ανέβει στον θρόνο, αντικατέστησε την κομμένη του μύτη με ένα χρυσό τεμάχιο. Οι στασιαστές Τιβέριος και Λεόντιος μεταφέρθηκαν στον Ιππόδρομο, αφού πρώτα ο Ιουστινιανός Β΄ τους πάτησε στον λαιμό σαν ένδειξη υποταγής αποκεφαλίστηκαν μαζί με πολλούς οπαδούς τους. Ο πατριάρχης Καλλίνικος Α΄ Κωνσταντινουπόλεως καθαιρέθηκε, τυφλώθηκε και εξορίστηκε στην Ρώμη.