«Γκολ» Παπαδημούλη για τη θωράκιση των ελληνικών ομολόγων

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας σημειώθηκε χθες βράδυ στο Στρασβούργο, με την ψηφοφορία επί της «έκθεσης Παπαδημουλη» για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πέτυχε να περάσει, με εντυπωσιακή -μάλιστα- πλειοψηφία, μια πολύ ισχυρή διεκδίκηση εκ μέρους της Ευρωβουλής, ώστε τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (PSPP) της ΕΚΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης εξελέγη πρόσφατα εκ νέου Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου με ποσοστό 74%, σε αυτή την -κρίσιμη- ψηφοφορία επί του συνόλου της έκθεσής του διεύρυνε περαιτέρω την απήχησή του, φτάνοντας το 82%.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της συγκεκριμένης σύστασης, είναι το γεγονός ότι, αν μπορεί σήμερα η Ελλάδα να δανείζεται και να βρίσκεται εντός αγορών, αυτό συμβαίνει χάρη στο γεγονός ότι τα κρατικά ομόλογα της χώρας μας έχουν συμπεριληφθεί στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, λόγω της πανδημίας (PEPP). Ωστόσο, το PEPP είναι πεπερασμένο, με συνέπεια η ελληνική οικονομία να κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση μόλις αυτό ολοκληρωθεί.

«Ο Δ. Παπαδημούλης “έπαιξε μπάλα” για ολόκληρη την Ελλαδα», σημείωναν κύκλοι των Βρυξελλών, «και προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στην πατρίδα του, παρότι προέρχεται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας». Την ίδια ώρα, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι, την τελευταία στιγμή, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) προσπάθησε να αποδυναμώσει την έκθεση, παρά το γεγονός ότι την είχε κατ’ αρχήν αποδεχτεί και ψηφίσει το περιεχόμενό της. «Γεγονός που καθιστά την επιτυχία Παπαδημούλη ακόμη μεγαλύτερη», σχολιάζαν οι ίδιες πηγές.

Τα σημεία της έκθεσης που «ενόχλησαν» το ΕΛΚ, αφορούσαν κυρίως στις συστάσεις της έκθεσης να μην ληφθούν από την ΕΚΤ βιαστικές αποφάσεις σχετικά με τον τερματισμό του PEPP, οι θέσεις για μια πιο «πράσινη» νομισματική πολιτική, η προώθηση της συζήτησης για αναμόρφωση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. κ.ά. Επίσης, στο κενό έπεσε και η προσπάθεια της ακροδεξιάς να διαγράψει τη σύσταση της Ευρωβουλής προς την ΕΚΤ υπέρ των ελληνικών ομολόγων, η οποία περιελήφθη τελικά, όπως προέβλεπε η «έκθεση Παπαδημούλη», με θετική ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας της ολομέλειας (574 υπέρ, 103 κατά, 23 αποχές).

Η «ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ

Η έκθεση που προετοίμασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης ως Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από πολύμηνη προσπάθεια και έντονες διαβουλεύσεις, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα με εισηγητική ομιλία και δευτερολογία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία της Προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και του Επίτροπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Η «έκθεση Παπαδημούλη» πετυχαίνει επίσης, μεταξύ άλλων:

  • τη στήριξη της Ευρωβουλής στη θέσπιση ενός πλήρως αναπτυγμένου Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων,
  • τη σύσταση να διατηρήσει η ΕΚΤ τα μέτρα στήριξης για όσο διάστημα αυτό είναι απαραίτητο,
  • την υπογράμμιση της ανάγκης στενής παρακολούθησης του πληθωρισμού, που πλήττει τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού και αυξάνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισοτήτες,
  • της ανάγκης ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
  • της ανάγκης χρηματοδοτικής ενίσχυσης της πράσινης μετάβασης και των προτάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης,
  • διεύρυνσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη λειτουργία της ΕΚΤ,
  • περαιτέρω ενίσχυσης της ισότητας των φύλων σε όλη τη δομή της ΕΚΤ.

 

Δ. ΠΑΠΑΔΗΛΟΥΛΗΣ: ΝΟΙΩΘΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Μετά την υπερψήφιση της Έκθεσής του, ο Επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε σχετικά:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την Έκθεσή μου για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Νοιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί αυτή η προοδευτική και σημαντική Έκθεση περιλαμβάνει μια ισχυρή διεκδίκηση, θετική για τα Ελληνικά ομόλογα. Μια διεκδίκηση που υπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα της οικονομίας της πατρίδας μου της Ελλάδας.

Η προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και της Άκρας Δεξιάς να αποδυναμώσουν, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, το συμφωνημένο και ψηφισμένο και από τους ίδιους περιεχόμενο της έκθεσης απέτυχε, γεγονός που κάνει αυτή την επιτυχία ακόμη πιο σημαντική.

Ευχαριστώ θερμά όσους εργάστηκαν μαζί μου για αυτή την σημαντική έκθεση.

Τώρα, αυτή την επίσημη και ισχυρή θέση του Ευρωκοινοβουλίου, οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε στο πεδίο της εφαρμογής».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: