Γλυφάδα: Πώς ο «τραπεζίτης» ξέπλενε εκατομμύρια ευρώ από ναρκωτικά

Η σύλληψη ενός 52χρονου στη Γλυφάδα από το ΣΔΟΕ αποκάλυψε ένα εκ των πραγμάτων πρωτοφανές σύστημα «ξεπλύματος» εκατομμυρίων. Τα χρήματα αυτά προέρχονταν από τη διακίνηση ναρκωτικών.

Ο 52χρονος συνελήφθη στις 31 Μαΐου στην Αθήνα.

Το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής συνεργάστηκε για πολλούς μήνες με τις αντίστοιχες Ολλανδικές Αρχές. Χάρη σε αυτή τη συνεργασία εντοπίστηκε και συνελήφθη στη Γλυφάδα 52χρονος Έλληνας υπήκοος, Αλβανικής καταγωγής.

Μάλιστα, ο συλληφθέντας φαίνεται πως αναζητούνταν με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ως διευθυντικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης το οποίο έχει ως δράση τη συλλογή και διανομή μεγάλων χρηματικών ποσών στις Κάτω Χώρες – χρήματα που προέρχονται από το εμπόριο ναρκωτικών.

Τα ποσά που αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του είναι πραγματικά δηλωτικά της περίπτωσης: η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση καθημερινά, μέσω ενός «υπόγειου» τραπεζικού συστήματος και κάνοντας χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, μεγάλα χρηματικά ποσά. Συγκεριμένα, για το διάστημα 10 μηνών υπολογίζεται πως διακινήθηκαν περίπου 250.000.000 ευρώ – ήτοι 25 εκατ. ευρώ το μήνα κατά μέσον όρο.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί και το γεγονός ότι η σύλληψη του 52χρονου, σύμφωνα με τη Europol, είναι και το αποκορύφωμα μακράς έρευνας των ολλανδικών αστυνομικών αρχών για τη δράση αυτού του «σκιώδους τραπεζίτη» που δραστηριοποιείται στην Ολλανδία.

Ειδικότερα, η Europol μπόρεσε να συγκεντρώσει πληροφορίες αφού κατάφερε να εισχωρήσει στα συστήματα τριών εργαλείων κρυπτογραφημένης επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι εγκληματίες, τα Encrochat, Sky ECC και ANOM.

High tech ηλεκτρονικές μέθοδοι

Οι οικονομικές συναλλαγές της οργάνωσης πραγματοποιούνται μέσω κάποιων high tech μεθόδων – οι οποίες μάλιστα είναι σε πλήρη «άνθιση» διεθνώς. Με τις μεθόδους αυτές ουσιαστικά είχαν καταφέρει να παρακάμπτουν το τραπεζικό σύστημα, και χρησιμοποιούσαν αντ’ αυτού διάφορες ηλεκτρονικές εφαρμογές και ψηφιακά πορτοφόλια ώστε να στέλνουν χρήματα ο ένας στον άλλον.

Για αυτές, μάλιστα, τις μεθόδους αναγκαία ήταν η χρήση και τηλεφωνικών αριθμών – “μαϊμού”, τα οποία ήταν δηλωμένα σε ονόματα θανόντων, άσχετων προσώπων ή εξαθλιωμένων ατόμων.

Πίσω, δε, από τους δηλωθέντες τηλεφωνικούς αριθμούς συνδεδεμένοι ήταν τραπεζικοί λογαριασμοί όπου τα εμβάσματα περνούσαν πολύ γρήγορα, χωρίς καν να είναι αναγκαία η είσοδος σε περιβάλλον web banking.

Στην κατοικία του αλβανικής καταγωγής συλληφθέντα βρέθηκαν, στη διάρκεια έρευνα που πραγματοποιήθηκε, χρηματικά ποσά σε χαρτονομίσματα προερχόμενα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ευρώ, δολάρια ΗΠΑ, δολάρια Καναδά, δολάρια Αυστραλίας, ελβετικά φράγκα, λίρες Τουρκίας, Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Rand Νοτίου Αφρικής. Τα ευρήματα αυτά κατασχέθηκαν.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα.

Να σημειωθεί πως η Επιχειρησιακή Διεύθυνση του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής δε σταμάτησε τη συνεργασία με τις αντίστοιχες ολλανδικές Αρχές και με τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές της χώρας, δεδομένου ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες περί νομιμοποίησης εσόδων στην Ελλάδα προερχόμενων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Διεθνής επιτυχία

Η Europol σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Ένας από τους μεγαλύτερους υπόγειους τραπεζίτες της Ευρώπης συνελήφθη στην Ελλάδα».