Γώγος: Μόνο έτσι να χρησιμοποιείτε κλιματιστικά

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, για την πορεία της πανδημίας και τα όσα έχει πετύχει η Ελλάδα γύρω από αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα η κατάσταση στη χώρα πάει πάρα πολύ καλά. Στην Πάτρα μόνο, νοσηλεύεται το τελευταίο κρούσμα, το οποίο σύντομα θα πάρει εξιτήριο. Ωστόσο, «το καλό πρέπει να παγιωθεί για να έχουμε τα οριστικά καλά αποτελέσματα», τόνισε ο καθηγητής. «Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα αντανακλούν τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης, σαφέστερη εικόνα θα έχουμε περί τα τέλη Μαΐου», συμπλήρωσε. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη θετική πορεία της πανδημίας ως ένα «υγειονομικό success story» της Ελλάδας.

Μίλησε για τα κλιματιστικά και αν αυτά μπορούν να χρησιμοποιούνται μιας και οι θερμοκρασίες είναι πλέον πολύ υψηλές. Σύμφωνα λοιπόν με τον καθηγητή, αυτά μπορούν να λειτουργήσουν εφόσον τηρηθούν αυστηρά οι διαδικασίες συντήρησης και καθαρισμού.

Για το άνοιγμα των σχολείων υποστήριξε πως τα αποτελέσματα της κίνησης αυτής θα φανούν στην πορεία. Σε περίπτωση που η κατάσταση παραμείνει ως έχει και δεν επιδεινωθεί, τότε το άνοιγμα των δημοτικών θα είναι μια λογική εξέλιξη των μέτρων. Το σχολείο, τόνισε είναι πολύ σημαντικό για τους μικρούς μαθητές, καθώς διαπαιδαγωγούνται, κοινωνικοποιούνται, ενημερώνονται και μαθαίνουν τρόπους συμπεριφοράς και πρόληψης.

Σε περίπτωση που υπάρχουν ευαίσθητες ομάδες στο σπίτι, ο κ. Γώγος σύστησε τα παιδιά να παραμείνουν εκεί.

Για το πιθανό ενδεχόμενο δεύτερου κύματος πανδημίας από το φθινόπωρο, ο καθηγητής φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος και εκτίμησε πως δε θα έχουμε τέτοιου είδους πανδημία του χρόνου. Ο κόσμος είναι πλέον ευαισθητοποιημένος, οι δομές υγείας είναι σε καλύτερη κατάσταση, όπως και οι υγειονομικοί, ενώ υπάρχουν και καλύτερες θεραπείες σε σχέση με την αρχή της πανδημίας.

-Ad-