Συγκλονιστικές αποκαλύψεις κάνουν Κινέζοι γιατροί, οι οποίοι παραδέχονται για πρώτη φορά δημοσίως ότι γνώριζαν πως ο κορονοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά η κυβέρνηση τους ζήτησε να μην μιλήσουν.
Ανώτατοι γιατροί στη Γουχάν που ήταν οι μάρτυρες των πρώτων περιστατικών, καταγράφηκαν κρυφά να μολογούν ότι δεν είχαν καμία αμφιβολία πόσο επικίνδυνος ήταν ο ιός και πως γνώριζαν για τους θανάτους περίπου στο τέλος του Δεκεμβρίου 2019, όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ του ITV. Μιλώντας μετά την άρση του lockdown στη Γουχάν οι γιατροί υπογράμμισαν ότι υπήρξε συγκάλυψη από τις κινεζικές κυβερνητικές Αρχές από το ξέσπασμα της πανδημίας. Όπως τονίζει ένας “ξέραμε ότι ο ιός μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά όταν παρευρεθήκαμε σε σύσκεψη στο νοσοκομείο μας είπαν να μην μιλήσουμε. Οι διοικητές της επαρχίας είπαν στα νοσοκομεία να μην πουν την αλήθεια”. Οι γιατροί σημείωσαν ότι οι Αρχές γνώριζαν πως οι εορτασμοί για το νέο έτος τον Ιανουάριο θα επιτάχυναν την εξάπλωση του ιού”. Όπως σημείωσε ένας γιατρός “άνθρωποι συνέστησαν να μην προχωρήσουν σε επίπεδο πόλης οι εορτασμοί αλλά το έκαναν γιατί είπαν ότι μια εκδήλωση θα έδινε την εικόνα μίας ευημερούσας και αρμονικής κοινωνίας”.
Το ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο “Πανδημία, ο ιός που συγκλόνισε τον κόσμο” θα μεταδοθεί από το βρετανικό ITV, ενώ σημειώνεται ότι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ βρίσκονται στη Γουχάν για να διαπιστώσουν από πού ξεκίνησε ο ιός.
Ο δρ. Yi-Chun Lo είπε ότι το ξέσπασμα της πανδημίας θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν υπήρχε μεγαλύτερη διαφάνεια. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει στοιχεία ότι ενώ ο μεταδοτικός ιός εξαπλωνόταν το διάστημα μεταξύ 5-17 Ιανουαρίου, δεν αναφέρθηκαν νέες μολύνσεις επίσημα στην Κίνα στην περίοδο των 12 ημερών. Η μαρτυρία των επαγγελματιών του ιατρικού κλάδου της Γουχάν υποστηρίζεται από κορυφαίους λοιμωξιολόγους, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού για τις μολυσματικές ασθένειες, δρ Yi-Chun Lo, του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Νόσων στην Ταϊβάν. Όπως είπε: “Η διαχείριση της πανδημίας σε πολύ πρώιμο στάδιο ήταν ένα χάος, μία αποτυχία. Πιστεύω ότι η πανδημία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί στην αρχή της αν η Κίνα ήταν διάφανη σχετικά με το ξέσπασμα και είχε προσφέρει γρήγορα τις απαραίτητες πληροφορίες στον κόσμο”. Κι όμως οι κινεζικές Αρχές εξακολουθούν να αρνούνται ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Στο ντοκιμαντέρ μιλά και ο δρ. Yin-Ching Chuang, από το Κέντρο Πρόληψης και Θεραπείας Μολυσματικών Ασθενειών στην Ταϊβάν, ο οποίος είπε ότι ο ίδιος και η ομάδα του πίεζαν να πάνε στη Γουχάν. Δύο εβδομάδες μετά το επίσημο ξέσπασμα του κορονοϊού ο ίδιος και ένας συνεργάτης του πήραν την άδεια να ταξιδέψουν. Αναζητούσαν απελπισμένα μία απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα αν υπάρχει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά, όπως λέει, όταν έφθασαν στη Γουχάν το βρήκαν πολύ δύσκολο να πάρουν ξεκάθαρες απαντήσεις ώσπου σε μία σύσκεψη έμαθαν την αλήθεια: “Σε μία σύσκεψη κάναμε πολλές ερωτήσεις, πολύ απρόθυμα τελικά μας είπαν “δεν μπορεί να αποκλειστεί η περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο”. Αλλά και πάλι, δύο εβδομάδες μετά που είχε ξεσπάσει η πανδημία, η πιθανότητα της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν γινόταν δημοσίως αποδεκτή. “Ποια ήταν η κλίμακα της μόλυνσης; Πόσο μεγάλη ήταν η επιδημία; Πόσοι ασθενείς είχαν μολυνθεί; Δεν ξέραμε. Γιατί η Κίνα δεν ενημέρωσε άλλες χώρες γι’ αυτό το ζήτημα από άνθρωπο σε άνθρωπο νωρίτερα;” αναρωτιέται ο δρ Chuang . Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει αλλά είπε ότι παρείχε προηγουμένως παρείχε έγκαιρες πληροφορίες μόλις έγιναν γνωστά τα γεγονότα.