«Δεν έχω ξαναζήσει μια τέτοια αγριότητα. Έχω ζήσει τρεις πολέμους, ίσως και παραπάνω, δεν μπορώ να τους μετρήσω πια. Ήμουν ενάμιση μήνα στο Ισραήλ, όταν ξέσπασε ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ. Τους άλλους πολέμους τους έζησα και ενεργά και από κοντά. Έχω το γιο μου αυτή τη στιγμή επιστρατευμένο. Και δεν έχουμε ζήσει αυτή την αγριότητα».
Ο Άγγελος Ραφαήλ, ξεναγός-μεταφραστής ο οποίος ζει στο Ισραήλ από το 1973, κάτοικος της πόλης Μοντίν, ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για τη φρίκη που εκτυλίσσεται γύρω του, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο.
Περιγράφοντας την ωμή αγριότητα με την οποία οι επιτιθέμενοι της Χαμάς διαπράττουν εγκλήματα κατά αμάχων, ο κ. Ραφαήλ, έκανε λόγο για “θηρία”, ενώ ξεκαθάρισε πως αυτό που συμβαίνει «δεν είναι πόλεμος, αλλά σφαγή».
Έχουν οδηγία, σκοτώστε, κάψτε, καταστρέψτε
«Χθες βάλανε δημοσιογράφους μέσα σε ένα άλλο κιμπούτς και οι άνθρωποι βγήκαν αποσβολωμένοι. Βγήκαν αποσβολωμένοι. Δεν έχουμε δει τέτοια αγριότητα. Ανθρώπους που παίρνουν οδηγίες και αν ακούσετε τι λέει ο Μοχάμετ Ντέιφ, ο αρχηγός τους, “πυροβολήσετε τη γη κάτω από τα πόδια των κατακτητών, σκοτώστε, κάψτε, καταστρέψτε και κλείστε τους δρόμους. Κάντε τους δειλούς κατακτητές να καταλάβουν ότι η πλημμύρα είναι μεγαλύτερη. Καταστρέψτε, σκοτώστε οτιδήποτε”. Άνθρωποι που σκοτώνουν χωρίς να σκέπτονται τίποτα. Παιδιά. (…) E; πώς μπήκανε σε μια από τις περιοχές. Πλησιάζει αυτοκίνητο και βγαίνουν και τον πυροβολούν και το γκαζόν. Δεν είχαν καν ούτε την τιμή, ούτε την αξία, ούτε τον σεβασμό, να τον πάρουν αιχμάλωτο. Δεν είναι πόλεμος αυτός. Και το λέω αυτό διότι αυτή τη στιγμή δεν είναι πόλεμος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραφαήλ.
Η Χαμάς χρησιμοποιεί τα γυναικόπαιδα σαν ασπίδες
«Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν τα γυναικόπαιδα σαν ασπίδες, όταν οι άνθρωποι αυτοί ζούνε στην πολυτέλεια των πεντάστερων ξενοδοχείων στο Αμμάν, στο Κατάρ, στην Τουρκία. Τα στελέχη της Χαμάς δεν ζούνε μέσα. Και αυτοί που ζούσαν, μέσα ζούσαν σε βίλες, στη συνοικία Ριμάλ, η οποία, αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο μέρος έχει γίνει οικόπεδο και λογικά και οι άνθρωποί τους πέθαναν. Τα λεφτά της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αμερικής, του Κατάρ, πού πήγανε; Πήγανε στα σχολεία, πήγαν να βελτιώσουν τη ζωή αυτών των ανθρώπων;» προσέθεσε ο κ. Ραφαήλ.
«Η Χαμάς, εάν ήθελε το καλό των ανθρώπων της περιοχής τους, δεν θα έκτιζε τούνελ και δεν θα ξόδευε όλο το τσιμέντο για να οχυρωθεί και να χωθούν σαν αρουραίοι σε κάθε περίπτωση που τους κυνηγάνε, κάτω από τη γη και να κρύβει τους πυραύλους της μέσα σε σχολεία, κάτω από νοσοκομεία, μέσα σε τζαμιά και να ρίχνει αδιάφορα» τόνισε ο κ. Ραφαήλ ενώ υποστήριξε ότι το Ισραήλ, ακόμα και τώρα, όταν πάει να βομβαρδίσει στέλνει προειδοποιητικούς πυραύλους.
«Το ξέρω και το έχω δει άπειρες φορές που πιλότοι βρίσκονται για να χτυπήσουν στόχο και ακούγεται μέσα σε αυτό, υπάρχουν αθώοι στην περιοχή, σταματήστε, μην πυροβολείτε. Αυτό είναι η διαφορά, ότι ναι αμυνόμαστε για τη ζωή μας και αμυνόμαστε με τη ζωή μας. Μιλάμε για πάνω από 1.200 θύματα. Θύματα αόπλους πολίτες, παιδιά, γυναίκες» επισήμανε ο κ. Ραφαήλ, κάνοντας λόγο για εκτελέσεις εν ψυχρώ στο φεστιβάλ μουσικό φεστβάλ, όπου δολοφονήθηκαν 260 άνθρωποι.
«Σκέφτομαι τους όρους που χρησιμοποιεί στην Ελλάδα η λεγόμενη δημοσιογραφία, μαχητές. Αυτό είναι προσβολή σε κάθε μαχητή που πολέμησε. Κάποτε χρησιμοποιούσαν και τον όρο καμικάζι. Αν μη τι άλλο, οι Γιαπωνέζοι καμικάζι ήταν στρατιωτικοί που πήγαιναν να αυτοκτονήσουν σε στρατιωτικούς στόχους» σημείωσε ο κ. Ραφαήλ. Αναφέρθηκε στην αγωνία των συγγενών αγνοουμένων και αιχμαλώτων, να μάθουν κάποιο νέο για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. «Άκουγα το πρωί τη μητέρα μιας κοπέλας, η οποία δεν ξέρει αν είναι μέσα ή όχι. Έχει γυρίσει τον κόσμο ανάποδα, έχει γυρίσει τη γη ανάποδα, να βρει μια απάντηση, μια ιδέα για το παιδί της. Έχω ακούσει ανθρώπους να λένε ακόμα και να βρω το πτώμα να το αγκαλιάσω για τελευταία φορά».
Η ηγεσία της Χαμάς ελέγχει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να ζήσουν, τόνισε ο κ. Ραφαήλ. «Πιστέψτε με, έχω δουλέψει με Παλαιστινίους, έχω μπει στη Γάζα, έχω μπει στη Δυτική Όχθη, άνθρωποι έχουν έρθει στο σπίτι μου, ήταν προϊστάμενοί μου, ήταν υφιστάμενοί μου, ήμασταν συνάδελφοι, έχουμε φάει μαζί, οι άνθρωποι αυτοί θέλουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να φάνε ένα κομμάτι ψωμί, αλλά δεν μπορούν να τους αφήσουν» τόνισε.
Όπου μπαίνει η θρησκεία πεθαίνει η λογική
Ο κ. Ραφαήλ εξέφρασε την ευχή να μην προχωρήσει η χερσαία επίθεση, χωρίς ωστόσο να πιστεύει πως θα εκπληρωθούν οι ελπίδες του.
Όσο για τον γιο του, ο οποίος έχει επιστρατευτεί, έχουν επικοινωνία, όπως είπε, όποτε μπορεί να τους τηλεφωνήσει. «Δεν μιλάνε τα παιδιά μπροστά. Τα παιδιά κάνουν τη δουλειά τους, είναι εκεί πέρα. Είμαι καλά, φάγαμεμ αστειευόμαστε. Αυτό ίσως είναι η ανάγκη να ξεφύγουμε λίγο. Η γυναίκα μου και εγώ κοιμόμαστε με βάρδιες. Τηλεοράσεις, τηλέφωνα, κομπιούτερ, τα πάντα είναι ανοικτά στο σπίτι. Και προσπαθούμε να καταλάβουμε και να κατανοήσουμε πώς μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος, αν μπορούμε να πούμε ανθρώπους αυτά τα θηρία, σε αυτή την αγριότητα. Υπάρχει εξήγηση. Όπου μπαίνει η θρησκεία πεθαίνει η λογική» είπε χαρακτηριστικά.