Guardian: Η Μοσάντ απειλούσε τον εισαγγελέα του ΔΠΔ για να εγκαταλείψει την έρευνα για εγκλήματα πολέμου

Σύμφωνα με την «Guardian», το Ισραήλ επί μια δεκαετία διεξήγαγε μυστικό πόλεμο κατά των στελεχών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Για απειλές της Μοσάντ, κατά της επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, προκειμένου να εγκαταλείψει την έρευνά της για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Guardian».

Οι απειλές αυτές δεν αφορούν την τρέχουσα κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Αντίθετα, οι διαδικασίες είχαν αρχίσει να κινούνται, ώστε να απαγγελθούν στο Ισραήλ κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη από το 2015 και από την τότε γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φάτου Μπενσούντα.

Όπως αποκαλύπτεται πλέον, το Ισραήλ ήθελε να αποφύγει πάση θυσία αυτή τη διαδικασία, με τον πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ, Γιόσι Κοέν, όχι απλά να απειλεί την εισαγγελέα, αλλά να την καταδιώκει κιόλας, σύμφωνα με την «Guardian».

Αρχικά φέρεται να προσπάθησε να την πείσει ήπια. Σύμφωνα με την καταγγελία της όμως, κάποια στιγμή άλλαξε. «Βοήθησέ μας να σε φροντίσουμε. Δεν θέλεις να μπεις σε καταστάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη δική σου ασφάλεια ή της οικογένειάς σου», φέρεται να της είπε.