Γυμνάσια, λύκεια, εστίαση, μετακίνηση εκτός νομού: Αυτό είναι το πλάνο

«Από σήμερα το πρωί γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην απελευθέρωση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων οι οποίες είχαν ανασταλεί κατά το προηγούμενο διάστημα για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Εξήγησε αναλυτικά ότι με απόφαση της κυβέρνησης και ύστερα απ’ τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, με προαιρετικό ωράριο από τις 07.00 το πρωί έως τις 08.00 το βράδυ με εξαίρεση τις περιοχές αυξημένου κινδύνου, αυτές δηλαδή στις οποίες εφαρμόζονται επιπλέον μέτρα όπου λειτουργεί το σύστημα της παράδοσης εκτός καταστήματος.

Επαναλειτουργούν επίσης κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος καθώς και τα ΚΤΕΟ.

Επίσης, επιτρέπεται εκ νέου η λειτουργία στους λατρευτικούς χώρους με περιορισμένο αριθμό πιστών, ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα και ανώτατο όριο τα 50 άτομα.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση προς κάθε επιχείρηση που λειτουργεί γίνεται είτε με την αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 είτε με έντυπη ή χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Υπογραμμίζεται ότι για κάθε περίπτωση ισχύουν αυστηρά μέτρα αποτροπής του συγχρωτισμού, όπως μέγιστος αριθμός πελατών εντός του καταστήματος, αποστάσεις δύο μέτρων στα ταμεία και, βεβαίως, υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλες και όλους».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «για την εφαρμογή των μέτρων θα υπάρχουν εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι από τις συναρμόδιες Αρχές. Και αυτό για να αποτραπεί στο μέγιστο βαθμό η παραβίαση των μέτρων, που μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση, πισωγύρισμα και εκ νέου πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρακολουθούνται διαρκώς και στο επόμενο διάστημα, όπως ήδη συμβαίνει, και στην περίπτωση που εμφανιστεί κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας θα υπάρξει άμεση παρέμβαση».

Και στο σημείο αυτό τόνισε: «Ας τηρήσουμε, λοιπόν, όλοι -επαγγελματίες, εργαζόμενοι και καταναλωτές- τα προβλεπόμενα μέτρα ως προς τις αποστάσεις, την ατομική υγιεινή, τη χρήση της μάσκας, για να μειώσουμε τον κίνδυνο και να δώσουμε στην αγορά την ευκαιρία να αναπνεύσει».

Για το χρονοδριάγραμμα για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων: «Όπως έχουμε εξηγήσει και από το πρώτο briefing η λογική είναι να συλλέγουμε δεδομένα να τα δίνουμε στην επιτροπή, να εισηγείται η επιτροπή και να αποφασίζουμε. Ας δούμε τι έχουμε μέχρι στιγμής. Μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία κλπ από την προηγούμενη εβδομάδα και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Όπως καταλαβαίνεται τουλάχιστον για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και σε συσχετισμό με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα, να συλλέξουμε στοιχεία και να δούμε ποια είναι η επίδραση του ανοίγματος του λιανεμπορίου, ποια είναι η επίδραση του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων. Όπως καταλαβαίνετε κοινώς και επειδή θέλουμε να ανοίγουμε με ασφάλεια λαμβάνοντας αποφάσεις βδομάδα βδομάδα μετά τις εισηγήσεις των ειδικών πρώτα θα χρειαστεί μία περίοδος να συλλέξουμε τα δεδομένα με τις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει και στη συνέχεια θα πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις».

Με τον ίδιο τρόπο, αναφέροντας δηλαδή τη διαδικασία που ακολουθείται, απάντησε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών στις μετακινήσεις από νομό σε νομό και ανοίγματος των χιονοδρομικών κέντρων.

Ειδικά για την εστίαση και αν θα σταματήσει το απαγορευτικό των μετακινήσεων μετά τις 21.00 εφόσον ανοίξει, είπε ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για αυτό καθώς πρώτα πρέπει να μετρήσουμε και να δούμε τι γίνεται με το άνοιγμα το λιανεμπορίου και πως σχετίζεται με το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων.

-Ad-