Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Εισαγγελική έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες αστυνομικών

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους που έχει σοκάρει το πανελλήνιο.

Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης μπαίνουν οι ενέργειες των αστυνομικών, που είχαν βάρδια στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, έξω από το οποίο δολοφονήθηκε η 28χρονη από τον πρώην σύντροφό της.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, με αυτεπάγγελτη παρέμβασή του, ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, μετά τη διαβίβαση στην Εισαγγελία της δικογραφίας, που έχει σχηματιστεί για τη δολοφονία της νεαρής κοπέλας.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών των αστυνομικών και συγκεκριμένα εάν έχουν διαπράξει παράβαση καθήκοντος.

Ο εισαγγελέας, που θα διενεργήσει την έρευνα, θα αναμένει και το πόρισμα της ΕΔΕ, που έχει διαταχθεί.

Πάντως, σε βάρος του δράστη της αποτρόπαιας δολοφονίας ασκήθηκε ποινική διωξη για ανρθωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και προμήθεια/κατοχή ναρκωτικών ουσιών για δική του χρήση.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σε ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:

«Περί τις 22:10 ώρα χθες (1 Απριλίου 2024) το θύμα μετέβη με οικείο της πρόσωπο στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου περιέγραψε περιστατικά τα οποία είχαν λάβει χώρα σε βάρος της κατά το παρελθόν από τον πρώην σύντροφό της και τα οποία είχε καταγγείλει στην Αστυνομία. Παράλληλα, περιέγραψε ότι την προηγούμενη και την ίδια μέρα διαπίστωσε ότι ο πρώην σύντροφός της κινούνταν έξω από την οικία της.

Κατά την παραμονή της στην υπηρεσία δεν υπέβαλε έγκληση σε βάρος του, εκφράζοντας την επιθυμία να μεταφερθεί με περιπολικό στην οικία της.

Κατά την έξοδό της από το αστυνομικό τμήμα κάλεσε την Άμεση Δράση και σε κοντινή απόσταση, ενώ συνομιλούσε με τηλεφωνήτρια, παρουσία του οικείου της προσώπου, δέχτηκε αιφνίδια επίθεση από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος με χρήση μαχαιριού την τραυμάτισε θανάσιμα και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε.

Ο δράστης συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών.

Τονίζεται ότι από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση.

Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική. Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.

Επιπλέον, από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης και έγκαιρης ειδοποίησης της Αστυνομίας με δυνατότητα γεωεντοπισμού (Panic Button).

Επισημαίνεται ότι, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν στην υπόθεση».