H πρόταση Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων αποτελεί δικαίωση της πρωτοβουλίας Τσίπρα

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε ένα απρόσμενο δώρο στον Αλέξη Τσίπρα. Η πρότασή του για άρση του καθεστώτος που αφορά τις πατέντες για τα εμβόλια κατά της πανδημίας αποτελεί δικαίωση σχετικής πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει ήδη από τον Ιανουάριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όμως το σημαντικότερο για την Κουμουνδούρου είναι ότι η παρέμβαση του αμερικανού Προέδρου εξέθεσε σε πολλά επίπεδο το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό.

Στον ΣΥΡΙΖα έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ικανοποίηση για τις εξελίξεις καθώς η ανακίνηση του θέματος με τις πατέντες από τον “πλανητάρχη” έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μητσοτάκη που λίγους μήνες πριν χλεύαζε τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή λέγοντας πως το μόνο που δεν έχει ζητήσει είναι να υπάρξει κρατικοποίηση της Pfizer και της AstraZeneca με ένα νόμο κι ένα άρθρο.

Το χειρότερο βεβαίως για την κυβέρνηση και το πρωθυπουργό είναι ότι εκ των υστέρων κι ενώ τον Ιανουάριο λοιδορούσαν την πρόταση Τσίπρα έσπευσαν δια της γνωστής οδού των φιλικών ΜΜΕ να υποστηρίξουν ότι πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης “λάνσαρε” την πρόταση για τις πατέντες υπονοώντας ότι απλώς τώρα ήρθε και ο Μπάιντεν να την υιοθετήσει!. Η τακτική αυτή προκάλεσε σειρά αντιδράσεων όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση που θύμισε την στάση του κ. Μητσοτάκη αλλά και από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που ειδικά μέσω από τα social media έκανε λόγο για αυτογελοιοποίηση του Μαξίμου. Το χειρότερο ήρθε δε όταν η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε κατά της άρσης του καθεστώτος για τις πατέντες, εξέλιξη που προκάλεσε τουλάχιστον αμηχανία στην κυβέρνηση η οποία λίγες ώρες πριν υιοθετούσε την πρόταση του αμερικανού Προέδρου. Κάτι που έκανε στη συνέχεια και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ως συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επέλεξε να φέρει σε δύσκολη πολιτικά θέση τον πρωθυπουργό καλώντας τον να πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της άρσης του καθεστώτος για τις πατέντες σε ευρωπαΪκό επίπεδο. Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι το θέμα “πατέντες” έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο για τους τακτικισμούς και τα μπρος πίσω αλλά και γιατί ο Κ. Μητσοτάκης οφείλει τώρα να διασαφηνίσει τί ακριβώς υποστηρίζει και τι προτίθεται να κάνει για το ανώτατο αγαθό, αυτό της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Πάντως, κατά τις πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες για το συγκεκριμένο θέμα σε ευρωπαΪκό κι όχι μόνο επίπεδο.