Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή μια νέα εφαρμογή για τα smartphones που θα συμβάλει στο να περιορισθεί η μετάδοση του κορονοϊού. Οι χρήστες θα γνωρίζουν εάν συναντήθηκαν με κάποιο διαγνωσμένο κρούσμα του ιού.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν έδωσε χθες εντολή στις Αρχές να αναπτύξουν μέσα σε πέντε ημέρες ένα παρόμοιο σύστημα παρακολούθησης ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού μέσω εφαρμογής γεω-εντοπισμού στα κινητά τηλέφωνα.
Ολο και περισσότερες εφαρμογές δημιουργούνται για την παρακολούθηση του ιού όμως ταυτόχρονα οι εφαρμογές αυτές παρακολουθούν και εμάς. Η ισραηλινή εφαρμογή λέγεται Hamagen (Ασπίδα) και αποκαλύπτει εάν ο χρήστης τις προηγούμενες 14 ημέρες ήρθε σε κοντινή επαφή με κάποιον που είχε τότε ή αργότερα διαγνωστεί με τον ιό. Αφότου ο χρήστης εγκαταστήσει την εφαρμογή παρακολουθεί τις κινήσεις του και τις συγκρίνει με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για τα πιθανά μέρη στα οποία βρίσκονταν διαγνωσμένα κρούσματα. Εάν η εφαρμογή βρει ταύτιση ότι ο χρήστης βρισκόταν στο ίδιο σημείο την ίδια στιγμή συνδέει το κινητό του χρήστη με την ιστοσελίδα του υπουργείου για πληροφορίες σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει. Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι δεν θα συλλέγονται τα στοιχεία όμως το μέτρο αυτό έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την έγκριση ενός άλλου αμφιλεγόμενου μέτρου της κυβέρνησης Νετανιάχου που επιτρέπει στις αρχές ασφαλείας να παρακολουθούν τις κινήσεις όλων των χρηστών smartphones μέσω των συσκευών και κατόπιν αυτόματα να στέλνουν μηνύματα σε εκείνους που μπορεί να εκτέθηκαν στον ιό καθώς βρέθηκαν κοντά σε ασθενή με Covid-19.
Στη Ρωσία η εφαρμογή θα είναι λίγο διαφορετική Βάσει του νέου συστήματος οι πολίτες θα στέλνουν πληροφορίες εάν ήρθαν σε επαφή με κρούσμα και η ίδια πληροφορία θα μεταφέρεται στο ειδικό συντονιστικό κέντρο της περιοχής τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Μια ανάλογη εφαρμογή το Trace Together εφαρμόζεται ήδη από την Παρασκευή στη Σιγκαπούρη για τον ίδιο λόγο. Λειτουργεί με ανταλλαγή σημάτων από το Bluetooth σε κοντινή απόσταση μεταξύ τηλεφωνικών συσκευών ώστε να εντοπισθεί κάποιο διαγνωσμένο κρούσμα γύρω από τον χρήστη. Το μέτρο εξετάζουν και άλλες κυβερνήσεις γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τις οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πληροφορίες: ΤΑ ΝΕΑ