Η «αεροπειρατεία του αιώνα»: Συνελήφθη στη Μύκονο ο Λιβανέζος

Η αεροπειρατεία που είχε συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη πριν από 34 χρόνια, κλείνει με τον πλέον συναρπαστικό τρόπο και μάλιστα οι τίτλοι του τέλους πέφτουν στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο νησί των ανέμων.

Ο 65χρονος, πλέον, Λιβανέζος που είχε συμμετάσχει σε αεροπειρατεία τον Ιούνιο του 1985, στην πτήση 847 της TWA από την Αθήνα με προορισμό τη Ρώμη, διέφευγε της σύλληψης για 34 χρόνια. Τελικά, συνελήφθη στο λιμάνι της Μυκόνου στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, έπειτα από εκτεταμμένη επιχείρηση της Αστυνομίας.

Το χρονικό της αεροπειρατείας

Toν Ιούνιο του 1985 σημαίνει συναγερμός στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Ρώμης, καθώς έχει δοθεί σήμα για αεροπειρατεία στην πτήση 847 της TWA από την Αθήνα με προορισμό την ιταλική πρωτεύουσα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες είναι μέλη της Χεζμπολάχ.

Αρχικά, κατευθύνουν το αεροσκάφος στη Βυρηττό όπου αφήνουν ελεύθερους καποιους επιβάτες, μεταξύ αυτών και τον τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσο, ως ανταλλαγή για τον εφοδιασμό με καύσιμα και, μετά από ένα πέρασμα από την Αλγερία, επιστρέφουν στον Λίβανο.

ap_850619065.jpg

Τότε, ένας εκ των επιβατών, δύτης του Αμερικανικού Ναυτικού, ο Ρόμπερτ Στέθεμ αντιστέκεται στους τρομοκράτες, εκείνοι τον πυροβολούν και ρίχνουν το πτώμα του στον αεροδιάδρομο.

Το αεροπλάνο παραμένει στη Βηρυττό έως τις 30 Ιουνίου, όπου έπειτα από διαπραγματεύσεις οι όμηροι αφήνονται ελεύθεροι, μεταφέρονται στη Συρία και από εκεί με αεροσκάφος της αεροπορίας των ΗΠΑ στη δυτική Γερμανία.

Η σύλληψη στη Φρανκφούρτη και η διαφυγή

Από τη λήξη της αεροπειρατείας, περνούν δύο χρόνια και ο Λιβανέζος συλλαμβάνεται το 1987 στη Φρανκφούρτη. Οι γερμανικές Αρχές φαίνονται έτοιμες να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ για να δικαστεί, όπου και εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Συνεργοί του αεροπειρατή στη Βηρυττό απαγάγουν δύο Γερμανούς υπηκόους και ζητούν ανταλλαγή κρατουμένων όπως και γίνεται.

Αεροπειρατεία 1985 σε πτήση της TWA

Από τότε, ο Λιβανέζος διέφευγε της σύλληψης για περισσότερα από 30 χρόνια μέχρι και το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου οπότε και συνελήφθη στο λιμάνι της Μυκόνου, μετά από διαβατηριακό έλεγχο.

Ο 65χρονος επέβαινε σε κρουαζιερόπλοιο που είχε δέσει επίσης σε Ρόδο και Σαντορίνη, πριν φτάσει και στη Μύκονο για να επιστρέψει τελικά στην Τουρκία.