Η Άγκυρα αμφισβητεί ξανά την Κυπριακή Δημοκρατία

Με αντί-Navtex απάντησε στην Κύπρο η Άγκυρα, με την τουρκική πλευρά να αμφισβητεί ανοιχτά το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκδίδει Navtex.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντι-Navtex της Τουρκίας χαρακτηρίζει «μη εξουσιοδοτημένο σταθμό» τον σταθμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστηρίζει ότι η περιοχή της κυπριακής Νavtex «βρίσκεται εντός της περιοχής εξυπηρέτησης της τουρκικής navtex και της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Ισχυρίζεται ακόμη η τουρκική πλευρά ότι «η Κύπρος που αναφέρεται στη MA92-250/24 δεν είναι το αρχικό κράτος εταιρικής σχέσης που ιδρύθηκε το 1960. Η Τουρκία δηλώνει ότι ο όρος ‘Κύπρος’ ούτε ισοδυναμεί με οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης της ε/κ διοίκησης» – όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία – «ούτε θίγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγυήσεων και τη Συνθήκη Ίδρυσης του 1960».

Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων αξιώσεων της ε/κ διοίκησης μέσω MA92-250/24 είναι άκυρες και ούτε έγιναν ούτε θα γίνουν αποδεκτές από την τουρκική πλευρά.