(Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP, File)

Η «ακτινογραφία» της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Μητσοτάκης και Ερντογάν έδωσαν ξανά ραντεβού, αυτή τη φορά τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Tη διάθεση να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, επαναβεβαίωσαν Μητσοτάκης και Ερντογάν, στο σύντομο τετ α τετ που είχαν χθες (10.07.2024) στις 23:00 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, στην Ουάσιγκτον.

«Αμοιβαίο το όφελος από το κλίμα ηρεμίας»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων, μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα, και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συμφώνησαν ότι είναι αμοιβαίο το όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, ενώ συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Παρ’ ότι η Άγκυρα δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα εκτιμά πως είναι πολύ σημαντικό ότι τους τελευταίους 16 μήνες υπάρχει ηρεμία σε αέρα και θάλασσα, ότι προχωρούν απρόσκοπτα η θετική ατζέντα (οικονομικές, εμπορικές σχέσεις κ.α.) και τα Μ.Ο.Ε., ενώ στα θετικά της ελληνοτουρκικής προσέγγισης μετρά και την καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό αλλά και τη συμφωνία για τη βίζα εξπρές σε Τούρκους πολίτες προκειμένου να ταξιδεύουν στα νησιά του Αιγαίου, με μεγάλα οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας.

Στόχος, όχι πολύ μακριά στο χρόνο, Μητσοτάκης και Ερντογάν να περάσουν και σε πιο βαθιά θέματα. Η Ελλάδα, σταθερή στη θέση της, ξεκαθαρίζει ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει με την Τουρκία, είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Μητσοτάκης: Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό

Στο σύντομο τετ α τετ, και με φόντο την τελευταία πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέσει ξανά ζήτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη – σόου που σχεδιάζει στα κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου, επέτειο εισβολής στη Μεγαλόνησο – ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος.

Πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη, ήταν το μήνυμα του Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, με βάση πάντα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε..