Η αλήθεια για τα σχολεία: Τα 2 + 1 σενάρια και οι φόβοι των ειδικών

Μπορεί η χώρα να εισέρχεται στην καρδιά της καλοκαιρινής ραστώνης, αλλά στην κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, εντείνεται ο προβληματισμός και οι διαβουλεύσεις εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα ξεκινήσει λίγο νωρίτερα από άλλες χρονιές και συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου.

Επισήμως, η κυβέρνηση τονίζει ότι είναι ακόμα νωρίς για αποφάσεις, καθώς οι επόμενες τρεις εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα.

«Πρέπει πρώτα να περάσει ο Αύγουστος και να δούμε τα κρούσματα και πώς έχουμε πάει. Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, τα σχολεία κανονικά θα πρέπει να ανοίξουν κανονικά» εκτιμούν οι ειδικοί, οι οποίοι, ωστόσο, παραδέχονται πλέον και δημοσίως ότι πιθανότατα η φετινή σχολική χρονιά θα είναι διαφορετική από όλες τις προηγούμενες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsique, στο τραπέζι υπάρχουν δύο βασικά σενάρια, σε περίπτωση που το διαφαινόμενο δεύτερο κύμα εγκατασταθεί νωρίτερα στη χώρα μας.

Το πρώτο σενάριο είναι η εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών στις τάξεις, προκειμένου να είναι εφικτή η διατήρηση απόστασης μεταξύ τους τόσο μέσα στα σχολεία όσο και κατά τον προαυλισμμό. Το δεύτερο σενάριο αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές, κάτι, που ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί, ειδικότερα για τα μικρότερα παιδιά.

Στο τραπέζι υπάρχει και ένα ακόμα σενάριο, για δύο βάρδιες ( πρωινή και απογευματινή ), το οποίο ωστόσο δεν συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες, καθώς εκτιμάται ότι δυσκόλευε πολύ τον οικογενειακό αλλά και τον σχολικό και διδακτικό προγραμματισμό.

Μετά τις τις 20 Αυγούστου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυρ.Μητσοτάκη, με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αλλά και με την ΟΛΜΕ, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Προς το παρόν, όλα είναι ανοικτά. Ακόμα και η ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς

-Ad-