Η ανάλυση του BBC για τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ

«Ο θάνατος του Σινουάρ είναι σοβαρό πλήγμα για τη Χαμάς, αλλά όχι το τέλος του πολέμου» είναι ο τίτλος ανάλυσης του BBC για την εξέλιξη που επιβεβαιώθηκε χθες, Πέμπτη.

Η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ είναι η μεγαλύτερη νίκη του Ισραήλ μέχρι στιγμής στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα, τονίζεται στο δημοσίευμα.

«Ο θάνατός του είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τη Χαμάς, την οργάνωση που ο ίδιος μετέτρεψε σε μια μαχητική δύναμη που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ. Δεν σκοτώθηκε σε μια προγραμματισμένη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων, αλλά σε μια τυχαία συνάντηση με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Ράφα, στη νότια Γάζα», σημειώνει το BBC.

«Ο Νετανιάχου και το ποσοστό των Ισραηλινών που υποστηρίζουν τον πόλεμο στη Γάζα χρειάζονταν μια νίκη. Ο πρωθυπουργός έχει επαναλάβει πολλές φορές τους πολεμικούς του στόχους – την καταστροφή της Χαμάς ως στρατιωτικής και πολιτικής δύναμης και την επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα. Κανένας από τους δύο δεν έχει επιτευχθεί, παρά τον ένα χρόνο πολέμου που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 42.000 Παλαιστίνιους και έχει μετατρέψει μεγάλο μέρος της Γάζας σε ερείπια.

Αλλά οι υπόλοιποι όμηροι δεν είναι ελεύθεροι και η Χαμάς πολεμά και μερικές φορές σκοτώνει ισραηλινά στρατεύματα.

Η δολοφονία του Σινουάρ ήταν η νίκη που ήθελε το Ισραήλ. Αλλά μέχρι ο Νετανιάχου να μπορεί να ισχυριστεί ότι οι άλλοι πολεμικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί, ο πόλεμος, όπως λέει, θα συνεχιστεί», αναφέρεται.

Ποιος ήταν ο Γιαχία Σινουάρ

Ο Γιαχία Σινουάρ γεννήθηκε το 1962 σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας. Ήταν πέντε ετών όταν την κατέλαβε το Ισραήλ από την Αίγυπτο στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967.

Η οικογένειά του ήταν ανάμεσα σε περισσότερους από 700.000 Παλαιστίνιους που έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τις ισραηλινές δυνάμεις στον πόλεμο του 1948, στον οποίο το Ισραήλ κέρδισε την ανεξαρτησία του.

Η οικογένειά του καταγόταν από την πόλη που σήμερα είναι γνωστή ως Ασκελόν, η οποία βρίσκεται κοντά στα βόρεια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.

Στα 20 του χρόνια, καταδικάστηκε από το Ισραήλ για τη δολοφονία τεσσάρων Παλαιστίνιων πληροφοριοδοτών. Κατά τη διάρκεια των 22 ετών στη φυλακή έμαθε εβραϊκά, μελέτησε τους εχθρούς του και πίστευε ότι είχε βρει τον τρόπο να τους πολεμήσει. Ο χρόνος του στη φυλακή σήμαινε επίσης ότι το Ισραήλ είχε τα οδοντιατρικά του αρχεία και ένα δείγμα του DNA του, πράγμα που σήμαινε ότι μπορούσαν να αναγνωρίσουν το σώμα του.

Ο Γιαχία Σινουάρ απελευθερώθηκε ως ένας από τους περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους που ανταλλάχθηκαν το 2011 με έναν μόνο Ισραηλινό στρατιώτη, τον Γκιλάντ Σαλίτ.

Στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, με μια σχολαστικά σχεδιασμένη σειρά επιθέσεων, ο Σινουάρ και οι άνδρες του προκάλεσαν τη χειρότερη ήττα του Ισραήλ – και ένα συλλογικό τραύμα που εξακολουθεί να είναι βαθιά αισθητό. Η δολοφονία περίπου 1.200 Ισραηλινών, η ομηρία και οι πανηγυρισμοί των εχθρών τους θύμισαν για πολλούς Ισραηλινούς το ναζιστικό ολοκαύτωμα.

Η εμπειρία του ίδιου του Σινουάρ σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων πρέπει να τον έπεισε για την αξία και τη δύναμη της λήψης ομήρων.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Καθηγητής μουσικής καταγγέλλεται για ασέλγεια – Σοκάρει η περιγραφή της 20χρονης
18 Οκτωβρίου, 2024
Μπάρμπα Στάθης: Διπλή διάκριση στα Super Market Awards
18 Οκτωβρίου, 2024
Διαμαρτυρία φοιτητών ΑΠΘ για την πτώση του ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες
18 Οκτωβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Στο χειρουργείο 27χρονος που περπατούσε στο δρόμο και παρασύρθηκε από μηχανή
18 Οκτωβρίου, 2024
Αντικατέστησε το τιμόνι με… παντόφλα – Αδιανόητες εικόνες σε δρόμους της Αθήνας
18 Οκτωβρίου, 2024
Λαμία: Θλίψη για τον γιατρό που σκοτώθηκε ενώ γυρνούσε από εφημερία
18 Οκτωβρίου, 2024
Αποκάλυψη σοκ για τον ρασοφόρο του Αιγάλεω – Ακυρώνονται εκατοντάδες γάμοι που τέλεσε ο ψευτο-ιερέαςΑποκάλυψη σοκ για τον ρασοφόρο του Αιγάλεω – Ακυρώνονται εκατοντάδες γάμοι που τέλεσε ο ψευτο-ιερέας
18 Οκτωβρίου, 2024
Σε τέσσερις μήνες θα καθαρίσει από το αρσενικό το νερό της Νέας Τρίγλιας – Εν αναμονή ειδικού εξοπλισμού ο Δήμος Νέας Προποντίδας
18 Οκτωβρίου, 2024
Πλημμύρες: Ποια η επικινδυνότητα για την ανθρώπινη ζωή στην Ελλάδα – Τι αποκαλύπτει έρευνα
18 Οκτωβρίου, 2024
Χάρης Δούκας: «Λαμβάνουμε μέτρα για να σταματήσει η ασυδοσία στους δρόμους και στα πεζοδρόμια της πόλης»
18 Οκτωβρίου, 2024