Στις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου αξιωματούχου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για το καθεστώς των Δωδεκανήσων, απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «για τη διατήρηση της ειρήνης απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα και όχι εχθροπαθείς δηλώσεις».
Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του ότι:«Δεν γίνεται να σκεφτούμε τα Δωδεκάνησα δίχως την Τουρκία», ενώ σημείωσε ακόμη ότι «το να ακολουθείται μια επιθετική πολιτική στην απέναντι όχθη του Αιγαίου δεν έχει να ωφελήσει σε τίποτα καμία χώρα».
Ο Μπαχτσελί υποστήριξε μάλιστα ότι «υπήρξε σφετερισμός των Δωδεκανήσων, τα οποία πάρθηκαν (σ.σ. από την Τουρκία) με παιχνίδια του ποδιού».
«Το καθεστώς των Δωδεκανήσων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, καθώς διέπεται από τη διεθνή Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά αυτά είναι αδιαμφισβήτητη και βασίζεται σε ισχυρά νομικά θεμέλια» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν παραιτείται από το νόμιμο δικαίωμά της στην άμυνα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
«Το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από διεθνή συνθήκη, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.
Η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, δεν παραιτείται από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της στην άμυνα, όπως προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που απειλείται με πόλεμο (casus belli) σε περίπτωση που ασκήσει δικαίωμα που απορρέει από την κυριαρχία της, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.
Για τη διατήρηση της ειρήνης απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα και όχι εχθροπαθείς δηλώσεις. Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι καθολικά απορριπτέες».
Το παραλήρημα Μπαχτσελί
Κάνοντας παράλληλα ειδικές αναφορές στη διαδικασία προσέγγισης με τους Κούρδους, αλλά και στην αντιμετώπιση του ΡΚΚ, ο Μπαχτσελί δήλωσε: «Είναι ανοησία να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα θα τελειώσουν εάν τα αγνοήσουμε. Η Τουρκία είναι ένα πολύ ισχυρό κράτος. Έχει το θάρρος και την ανθεκτικότητα να παίρνει με αποφασιστικότητα απόφαση για κάθε κεφάλαιο προβλημάτων και να παρεμβαίνει εντός των ιστορικών της συνόρων. Τα Δωδεκάνησα δεν νοούνται δίχως την Τουρκία. Τα σχέδια εξοπλισμού αποτελούν πρόκληση για την Τουρκία και συμπαρασύρουν το Αιγαίο σε μια δίνη εντάσεων. Έχουν σφετερισθεί τα Δωδεκάνησα και τα πήραν με παιχνίδια του ποδαριού. Το να ζήσει η Τουρκία χωρίς τα Δωδεκάνησα είναι ένα όνειρο. Το να ακολουθείται μια επιθετική πολιτική στην απέναντι όχθη του Αιγαίου δεν έχει να ωφελήσει τίποτα σε καμία χώρα».
«Η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ τη Γαλάζια Πατρίδα. Η Αθήνα να προσέχει τα βήματά της. Τα αποτελέσματα των ενεργειών της Ελλάδας θα είναι βαριά. Δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες ή εχθρότητες μεταξύ κρατών. Ούτε και υπήρξαν μέχρι σήμερα. Μπαίνουμε σε μια περίοδο στον κόσμο όπου τελειώνει η μια κρίση και αρχίζει η άλλη. Το εσωτερικό μας μέτωπο πρέπει να είναι ισορροπημένο…» πρόσθεσε ο εταίρος του Ερντογάν.
Ο Μπαχτσελί μάλιστα προειδοποίησε με νέο 1922, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται καν να εξηγήσει τι θα συμβεί αν η Ελλάδα ακολουθήσει τη στάση των δυτικών χωρών και βγει απέναντι στην Τουρκία, όπως έγινε τη δεκαετία του 1920. «Πιστεύω πως με την ειρήνη θα κερδίσουν όλοι. Ωστόσο, αν χρειαστεί να πολεμήσουμε για να κερδίσουμε την ειρήνη, αυτό θα είναι ένα γαμήλιο γλέντι για εμάς».
Η Τουρκία «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη Γαλάζια Πατρίδα. Και εάν απέναντι στην διπλωματία, στηριχθεί κάποιος στην γλώσσα των όπλων, δεν προκειται να χάσει η Τουρκία, όπως ακριβώς έγινε και πριν από 103 χρόνια» κατέληξε το παραλήρημα Μπαχτσελι.