Βασίλης Δημάκης: Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – Τι λέει ο δικηγόρος του

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Βασίλη Δημάκη.

«Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας πλήρως τα αιτήματα του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη, καταγγέλλουν ψευδόμενοι ότι “στερείται από τους κρατούμενους το δικαίωμα στην εκπαίδευση”», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με το υπουργείο, το αίτημα του απεργού πείνας και δίψας δεν είναι οι σπουδές αλλά η μεταφορά του από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται στις ανδρικές.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Τα γεγονότα όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει, έχουν ως εξής: Ο Βασίλης Δημάκης κρατείται στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ και διαθέτει, όπως και κάθε άλλος κρατούμενος ο οποίος επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του μέσω της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης. Η αρμόδια υπηρεσία τον έχει ενημερώσει εδώ και καιρό για τα δικαιώματά του αναφορικά με την πρόσβαση στην υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσή του και τη συνέχιση των σπουδών του στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο οποίο και φοιτά. Είναι ψέμα λοιπόν ότι η πρόσβασή του στις σπουδές του διεκόπη.

Όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο χώρο κράτησής του και το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους φοιτητές του Τμήματός του. Συγκεκριμένα έχει στη διάθεσή του, ειδικά διαμορφωμένο χώρο γραφείου με εγκατεστημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Με την μεταγωγή του από τις φυλακές Γρεβενών στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, ως νεοεισερχόμενος κρατούμενος, μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο καραντίνας, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παρόλα αυτά, ο κρατούμενος Δημάκης επέμεινε στο αίτημά του περί μεταγωγής του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι. Μάλιστα, χθες 25η Μαΐου 2020 και ενώ είχε μάθημα «Συγκριτική Πολιτική ΙΙ», αρνήθηκε να το παρακολουθήσει, δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να χάσει το μάθημά του και ότι το μόνο που θέλει είναι να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

Το αίτημα λοιπόν δεν είναι η συνέχιση των σπουδών, που είναι εξασφαλισμένη, όπως και σε κάθε άλλο κρατούμενο, αλλά η επιστροφή στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι. Αν αυτό το αίτημα υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ας το πούν καθαρά κι ας εξηγήσουν τους λόγους. Ο Bασίλης Δημάκης έχει καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης που ξεπερνούν τα 40 χρόνια για ληστείες με τη χρήση Kalashnikov, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία. Εντός των φυλακών υπέπεσε σε σωρεία πειθαρχικών αδικημάτων, που μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν την κατοχή απαγορευμένων ειδών και ναρκωτικών ενώ υπήρξε και βασικός υποκινητής εξέγερσης των κρατουμένων κατά τη διάρκεια των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Παράλληλα, στο παρελθόν είχε αποδράσει από τις φυλακές, με τις Αρχές να τον καταζητούν επί οκτάμηνο.

Η Πολιτεία λειτουργεί σεβόμενη απολύτως το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των κρατουμένων. Δεν λειτουργεί εκδικητικά και του παρέχει κάθε διευκόλυνση να σπουδάσει. Αν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την υλοποίηση κάθε αιτήματός του ας το πουν ευθέως. Μην χρησιμοποιούν όμως ως πρόσχημα το αίτημα της συνέχισης των σπουδών, που είναι απολύτως εξασφαλισμένο».

Τι απαντά ο δικηγόρος του Δημάκη

Για αδικαιολόγητη μεταφορά του Βασίλη Δημάκη στις φυλακές Γρεβενών κάνει λόγο ο δικηγόρος του, Θανάσης Καμπαγιάννης, δίνοντας τη δική του εκδοχή για το πώς έφτασαν ως εδώ τα πράγματα. Μάλιστα, μιλά για «εκδικητική» συμπεριφορά της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Καμπαγιάννης, χωρίς να προηγηθεί σύγκλιση της Τριμελούς Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών και με την «αόριστη επίκληση αξιόπιστων πληροφοριών για λόγους δημόσιας τάξης» ο Βασίλης Δημάκης μετήχθη στις φυλακές Γρεβενών στις 17 Απριλίου. Σχεδόν αμέσως άρχισε απεργία πείνας, ζητώντας να επιστρέψει στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του, φορώντας βραχιολάκι. Δηλαδή με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, όπως ανάφερει ο Θ. Καμπαγιάννης, η σύσσωμη συμπαράσταση των καθηγητών του ακύρωσε την πρόθεση του υπουργείου να συνεχίσει τις σπουδές του από τη φυλακή των Γρεβενών εξ αποστάσεως. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει, ο κρατούμενος δεν αιτήθηκε ποτέ κάτι τέτοιο, καθώς θα νομιμοποιούσε την απομάκρυνσή του από την Αθήνα.

Στη συνέχεια, όπως σημειώνει ο συνήγορός του, ο κρατούμενος μετήχθη από τα Γρεβενά στον Κορυδαλλό στις 9 Μαΐου, όχι όμως στην κεντρική φυλακή, αλλά στις γυναικείες, και συγκεκριμένα εκεί όπου κρατούνταν τα μέλη της 17Ν. Όταν αντέδρασε εκ νέου με απεργία πείνας, η απάντηση από την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ήταν ότι η εκεί μεταφορά του έγινε λόγω κορονοΐού και πως έπρεπε να παραμείνει για 14 ημέρες.

Μάλιστα, τού δόθηκαν ρητές εγγυήσεις για την ακώλυτη συνέχιση των σπουδών του, καταρχάς με τηλεκπαίδευση και στη συνέχεια αυτοπρόσωπα. Κατόπιν τούτου, στις 11 Μαΐου 2020, ο κρατούμενος ανέστειλε την κινητοποίησή του και ζήτησε διά του συνηγόρου του την εφαρμογή των υπεσχηθέντων, αιτήθηκε δε προς τη Διεύθυνση την υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης σε συνάντηση του συνηγόρου του και του δασκάλου του, Πέτρου Δαμιανού, με τη διευθύντρα των γυναικείων φυλακών, κυρία Κωνσταντοπούλου.

Για δύο εβδομάδες, όμως, το αίτημά του για τηλε-εκπαίδευση δεν μπορούσε να υλοποιηθεί αφού τον ενημέρωσαν ότι το κατάστημα δεν διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή! Εάν και έκανε μία σειρά από αντιπροτάσεις, όπως για παράδειγμα να ανεβαίνει ο κρατούμενος σε ένα χώρο όπου υπάρχει υπολογιστής ή να προσκομμιστεί στη φυλακή ένας άλλος υπολογιστής, καμία δεν έγινε δεκτή. Τελικά, τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, η υποδιευθύντρια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού ενημέρωσε τον συνήγορο του κρατουμένου ότι μπορεί να κάνει μάθημα από απόσταση μέσω του υπολογιστή της φυλακής, αυτό δηλαδή που είχε ζητήσει ο ίδιος ο Δημάκης και τού είχαν απαντήσει αρνητικά.

«Είναι ώρα η Πολιτεία να σταματήσει να αντιδικεί με έναν κρατούμενο που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο σωφρονισμού. Είναι ώρα η Πολιτεία να δείξει ένα πρόσωπο όχι εκδικητικό και μισαλλόδοξο, αλλά συμπεριληπτικό και μεγαλόκαρδο. Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία και συντάσσεται με το δικαίωμα ενός κρατούμενου να αλλάξει τη ζωή του και να επιλέξει το δρόμο του σωφρονισμού πρέπει να απευθύνει στην Πολιτεία την έκκληση να δώσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στον Βασίλη Δημάκη που την έχει κερδίσει με τον βίο του τα τελευταία – πολλά πλέον – χρόνια και να ικανοποιήσει τα αυτονόητα αιτήματά του: Τη μεταγωγή του στο κελί του στη Δ’ Πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Ι των φυλακών Κορυδαλλού και την ακώλυτη συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία». σημειώνει ο συνήγορός του, Θ. Καμπαγιάννης.

-Ad-