Το καλό κλίμα, με χαμόγελα και συμφωνίες, αλλά και οι ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές, επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Μονή της Χώρας, μειονότητες και Γάζα είναι τα σημεία τριβής, ενώ δεν τέθηκε προς συζήτηση το μείζον θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Οι δύο ηγέτες θα ξαναβρεθούν τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Κριτική ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θέτοντας σειρά ερωτημάτων.
«Δείξαμε ότι δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε μια παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα. «Η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα είναι για το καλό τόσο των δύο χωρών όσο και όλης περιοχής μας» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν.
Στο ρευστό και αβέβαιο γεωπολιτικό τοπίο της σύγχρονης συγκυρίας, Αθήνα και Άγκυρα συμφωνούν στην ανάγκη διατήρησης της νηνεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και παρά τις δομικές διαφωνίες τους επικεντρώνονται στη θετική ατζέντα, ενισχύοντας παραλλήλως τους διαύλους επικοινωνίας.
«Οι δύο γείτονες μπορούμε πλέον να καθιερώσουμε αυτή την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης, όχι πλέον ως κάποια εξαίρεση, αλλά ως μία παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας (…) Αποδίδουμε και οι δύο πολύ μεγάλη σημασία στον τομέα της οικονομίας και είχαμε συμφωνήσει να υπάρχει μία περαιτέρω σύσφιξη στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων (…) Το σήμερα δεν πρέπει να μένει αιχμάλωτο του χθες και δεν πρέπει ούτε να ναρκοθετεί και το αύριο» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός
Στην ελληνική πρωτεύουσα εκτιμούν θετικά την τέταρτη τους τελευταίους δέκα μήνες συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, μιλούν για νέα φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας πάντως ότι βρισκόμαστε μακριά από την επίλυση της διαφοράς οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.
«Έχει πολύ μεγάλη αξία να μπορέσουμε να έχουμε μια μεγαλύτερη ησυχία στην περιοχή μας και καλύτερα και κυρίως να έχουμε μια μεγαλύτερη προοπτική[…]Το να μπορούμε να συζητούμε την Τουρκία και να έχουμε αυτή την κατανόηση είναι νομίζω σημαντικό[…] στη δική μας συζήτηση θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να ενταχθούν» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Αθήνα και Άγκυρα υπέγραψαν δύο νέες συμφωνίες στους τομείς της υγείας και της πολιτικής προστασίας, ενώ ιδρύεται Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.
«Έχουμε 15 μήνες χωρίς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, χωρίς υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά, χωρίς παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας[…] Έχουμε μια αρκετά καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό, στα μεγάλα θέματα είναι σαφές ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει πρόοδος» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τη συνεργασία των νατοϊκών εταίρων. «Η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» τονίζει το State Department.
Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί γράφει η Μιλιέτ, ενώ με μεγαλύτερο ενθουσιασμό η Χουριέτ μιλά για μια πολύ ωραία μέρα στο Αιγαίο.