Η διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών αποτελεί υποχρέωση της Ελληνικής Κυβέρνησης

Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού εκπροσώπου, σχετικά με τις  Γερμανικές οφειλές, προκάλεσαν αγανάκτηση και απορία. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από δημοσιογράφο, μετά από την παρουσίαση στη Λάρισα του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «ΓΙΑΒΟΛ» εδήλωσε και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές ότι «πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο», ότι «πρέπει να κοιτάμε μπροστά και όχι προς τα πίσω» και ότι «υπάρχουν πολύ σημαντικότερες προκλήσεις από τα οφειλόμενα γερμανικά χρέη».

Μας συστήνει δηλαδή να ξεχάσουμε τις θυσίες και τους αγώνες του Ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, να ξεχάσουμε τα εγκλήματα και τις καταστροφές των Γερμανικών στρατευμάτων, να ξεχάσουμε τη διεκδίκηση των νόμιμων αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους και να ασχοληθούμε με πιο σημαντικές προκλήσεις, όπως «η ψηφιακή επέλαση και η προσέλκυση καλών επενδύσεων» . Κανείς δεν μπορεί να σκεφθεί ότι πρόκειται για προσωπικές του απόψεις, δεδομένου ότι, στο δημόσιο λόγο του, λόγω της ιδιότητας του, ομιλεί μόνον ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, τα ναζιστικά στρατεύματα προκάλεσαν αμέτρητες καταστροφές και χιλιάδες θανάτους στον Ελληνικό άμαχο πληθυσμό. Τα θύματα από τον πόλεμο ανέρχονται στο 20% του πληθυσμού. Αριθμούνται 558.000 νεκροί και 880.000 ανάπηροι. Σε ορισμένες περιοχές, οι αγριότητες των γερμανικών στρατευμάτων ήταν σε βαθμό τέτοιο που χαρακτηρίζονται ως «ολοκαύτωμα» ή «σφαγή», όπως το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, της Βιάννου, του Διστόμου, και η σφαγή της Κλεισούρας, της Κανδάνου, του Χορτιάτη του Κοντομαρίου, των Λιγκιάδων και οι εκτελέσεις στις Ελληνο-Ισραηλιτικές Κοινότητες.

Εκτός από τις απώλειες των χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και τις τεράστιες υλικές καταστροφές, καθώς και την αρπαγή αρχαιολογικών θησαυρών, οι ναζιστικές δυνάμεις, σε όλη τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, επέβαλλαν αναγκαστικό δάνειο, για τη συντήρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Έτσι έλαβαν συνολικά από την τράπεζα της Ελλάδος 7.500 κιλά χρυσού και 635 τρισεκατομμύρια δραχμές. Το δάνειο αυτό είναι καθαρά εμπορική πράξη και δεν συμπεριλαμβάνεται στις πολεμικές αποζημιώσεις. Επισημαίνεται, ότι οι ίδιοι οι Γερμανοί, αναγνωρίζοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, είχαν αρχίσει, κατά το τέλος του πολέμου, να το αποπληρώνουν, καταβάλλοντας ορισμένες δόσεις αυτού.   

Με τη συνθήκη των Παρισίων, το 1946, ορίσθηκε ότι οι αποζημιώσεις θα ρυθμίζονταν μελλοντικά και με το Σύμφωνο του Λονδίνου, το 1953, δόθηκε χρονικό περιθώριο στη Γερμανία. Μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών (Δυτικής και Ανατολικής) το 1990 και το Σύμφωνο «2+4», το οποίο η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως Σύμφωνο Ειρήνης, έρχεται η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1995 και αποστέλλει ρηματική διακοίνωση προς τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, για τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Η Γερμανία απάντησε αρνητικά. Η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, το 2015, αναθέτει σε Επιτροπή να μελετήσει τα στοιχεία και να καταθέσει πόρισμα. Μετά την ολοκλήρωση και κατάθεση του πορίσματος, η Ελληνική Βουλή, λαμβάνει απόφαση, στις 17/04/2019 «για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών». Στην απόφαση αναφέρεται ότι το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοιχτό ως απαράγραπτο χρέος, που αναζητά την ηθική ιστορική και νομική του δικαίωση, ότι οι αξιώσεις παραμένουν ενεργές και εκκρεμείς, ότι δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής, και καλείται η ελληνική Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για την ικανοποίηση των αξιώσεων του ελληνικού κράτους. Η απόφαση κοινοποιείται και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Προς εκτέλεση της εν λόγω απόφασης, η Κυβέρνηση Τσίπρα αποστέλει, τον Ιούνιο του 2019 ρηματική διακοίνωση προς τη Γερμανία και τον Ιανουάριο του 2020, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αποστέλει διπλωματική νότα.

Η Γερμανία απάντησε ότι δεν υπάρχει θέμα αποζημιώσεων προς την Ελλάδα. Από τότε, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε άλλο διάβημα, για την διεκδίκηση των δίκαιων και νόμιμων αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους. Αντίθετα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός παρέλειψαν να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά στο εν λόγω ζήτημα, κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, στην «προκλητική» ημερομηνία της 28ης Οκτωβρίου, 2021. Παρά το γεγονός, ότι υποχρεούνταν και δικαιούνταν να το πράξουν σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση την Βουλής των Ελλήνων της 17/04/2019 και παρότι η προηγούμενη ηγεσία ( ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκ. Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) είχαν θέσει το ζήτημα, σε αντίστοιχες συναντήσεις τους με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Η Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία έχουν υποχρέωση να θέτουν το ζήτημα της διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών. Όχι μόνο διότι έτσι τιμάται η μνήμη των χιλιάδων θυμάτων και οι αγώνες και οι θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και διότι έτσι αποτρέπεται η επανάληψη τέτοιον εγκλημάτων.