Η ΕΕ ποινικοποίησε την εκμετάλλευση της παρένθετης μητρότητας, την παράνομη υιοθεσία και τον αναγκαστικό γάμο

Η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να εφαρμόσουν τις διατάξεις της.

Το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την αναθεώρηση της νομοθεσίας κατά της εμπορίας ανθρώπων, συμπεριλαμβάνοντας στον κατάλογο των ποινικών αδικημάτων στην ΕΕ τον αναγκαστικό γάμο, την παράνομη υιοθεσία και την εκμετάλλευση της παρένθετης μητρότητας.

Πέραν της εργασιακής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, η νέα νομοθεσία ποινικοποιεί τους αναγκαστικούς γάμους, την παράνομη υιοθεσία και την εκμετάλλευση της παρένθετης μητρότητας σε επίπεδο ΕΕ. Επίσης, ποινικοποιείται η χρήση υπηρεσιών που παρέχεται από θύμα εμπορίας ανθρώπων, όταν ο χρήστης γνωρίζει ότι το θύμα αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης, ενώ θεσπίζονται και ποινές για τις εταιρείες που έχουν καταδικαστεί για εμπορία ανθρώπων.

Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν με ευρεία πλειοψηφία το νέο κανονισμό που επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των ισχυόντων μέτρων για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και την καλύτερη στήριξη των θυμάτων της, με 563 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 17 αποχές.

Η εισηγήτρια της έκθεσης Εουτζένια Ροντρίγκες Πάλοπ (Αριστερά, Ισπανία) δήλωσε: «Δώδεκα χρόνια μετά την έγκριση της οδηγίας, οι ευρωβουλευτές χρειάστηκε να αναθεωρήσουν τους κανόνες της ΕΕ, καθώς η εμπορία ανθρώπων έχει γίνει πιο περίπλοκη και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας παραμένουν υποτυπώδεις.»

Η συνεισηγήτρια Μάλιν Μπιόρκ (Αριστερά, Σουηδία) δήλωσε: «Νέες μορφές εκμετάλλευσης θα ποινικοποιηθούν και τα δικαιώματα των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, θα βελτιωθούν. »

Τώρα το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει επισήμως τη συμφωνία.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Εταιρείες προειδοποιούν για μεγαλύτερες δυσκολίες, εάν οι δασμολογικές απειλές του Τραμπ κλιμακωθούν
12 Φεβρουαρίου, 2025
Εκτροχιασμός εμπορικού τρένου στο Πολύκαστρο – Δεν σημειώθηκε τραυματισμός, κλειστή για περίπου δυο μήνες θα παραμείνει η γραμμή
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τρίκαλα: Καταγγελία ζευγαριού για κρυφή κάμερα σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ηράκλειο: Μεταβολή της κατηγορίας και μείωση της ποινής για την 42χρονη που πέταξε καυστικό υγρό στον πρώην σύζυγό της
12 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Δημάκης: «Ήταν πολλές ώρες νεκρός, βρέθηκε σε ακαμψία»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Ο δρόμος της Σερβίας προς την ένταξη είναι το κράτος δικαίου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Το Κρεμλίνο απορρίπτει την ιδέα ανταλλαγής κατεχόμενων εδαφών με την Ουκρανία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας παρασκεύαζαν και διακινούσαν νοθευμένα έλαια
12 Φεβρουαρίου, 2025
Χρηστίδης: Η συμμαχία ΝΔ – Σπαρτιατών ήταν αυτή που οδήγησε στην εκλογή Τασούλα ως Προέδρου της Δημοκρατίας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον πρόεδρο της Βουλής για τη σημερινή ψηφοφορία
12 Φεβρουαρίου, 2025