Η Ελλάδα ενόψει νέου μνημονίου; Τι απαντά ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις και τις προεκτάσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία.

Όπως εξήγησε ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, στο «MEGA Σαββατοκύριακο», η πρόβλεψη που είχαν εκπονήσει τον Απρίλιο περιλάμβανε τρία σενάρια.

Σε αυτά, η ύφεση κυμαίνονταν από -4,5% έως -9,5% του ΑΕΠ.

«Όμως δεν γνωρίζουμε την αρχική επίπτωση για να μπει σε αρχικό υπόδειγμα και να βγει η σωστή πρόβλεψη» σημείωσε, κάνοντας λόγο πως όλες οι σχετικές προβλέψεις έχουν αυθαιρεσία και μεγάλη δόση αβεβαιότητας.

Στο ερώτημα αν οικονομικές συνέπειες της πανδημίας οδηγήσουν τη χώρα σε νέο μνημόνιο, υπογράμμισε ότι η υγειονομική κρίση θα έχει κόστος.

«Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία θα έχει κόστος. Το αν το κόστος θα επιμεριστεί στις σημερινές ή τις μελλοντικές γενιές, η μεταξύ ποιων κοινωνικών ομάδων θα επιμεριστεί, είναι πολιτικό θέμα» τόνισε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «δεδομένη» την άνοδο του χρέους, το οποίο για το 2020 θα βρίσκεται στο 190% του ΑΕΠ. «Χειρότερα από την εποχή των μνημονίων» όπως ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο κ. Κουτεντάκης, υποστήριξε, ότι σε εποχές κρίσης, όπως η παρούσα, «υπάρχει ανάγκη γενναίας κρατικής παρέμβασης, και οι δημοσιονομικοί όροι, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα».