Η Ελλάδα προχωρά σε ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 28 δισ. δολαρίων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τουρκικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς αναλυτές, που το παρουσιάζουν ως απειλή για την Τουρκία.
Παράλληλα, η Άγκυρα εξαπολύει επίθεση στο περιοδικό The Economist, κατηγορώντας το για «παγκόσμια συνωμοσία» κατά του Ερντογάν, όπως αναφέρει από την Κωνσταντινούπολη, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.
Οι ελληνικές αγορές όπλων και η τουρκική ανησυχία
Σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο της εφημερίδας Star, Τζοσκούν Μπασμπούγ, η Ελλάδα σχεδιάζει να δαπανήσει 28 δισ. δολάρια τα επόμενα 12 χρόνια σε εξοπλιστικά προγράμματα. Όπως ανέφερε στο CNN Türk, η Αθήνα προχωρά σε:
Αγορά 20 έως 40 μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ
Αναβάθμιση 120 μαχητικών F-16 με νέα κιτ εκσυγχρονισμού
Απόκτηση 3 φρεγατών Belharra από τη Γαλλία, με πιθανότητα αγοράς και 4ης
Διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO
Αγορά 8 περιπολικών σκαφών ανοιχτής θαλάσσης από τις ΗΠΑ
Συμφωνίες με το Ισραήλ για αντιαεροπορικά συστήματα
Τα τουρκικά ΜΜΕ, όπως οι εφημερίδες Hürriyet και Milliyet, παρουσιάζουν αυτές τις κινήσεις ως «εξοπλιστική επίθεση» της Ελλάδας, ενώ φιλοκυβερνητικοί αναλυτές, όπως ο Γκαφάρ Γιακιντζά, υποστηρίζουν ότι η Αθήνα εξοπλίζεται ξεκάθαρα εναντίον της Άγκυρας.
Οι απειλές προς τα ελληνικά νησιά
Ο πολιτικός αναλυτής Γκαφάρ Γιακιντζά, μιλώντας στο CNN Türk, προχώρησε σε ανοιχτές απειλές, αναφέροντας ότι τα ελληνικά νησιά, όπως η Σαμοθράκη, η Θάσος, η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος και το Καστελόριζο, βρίσκονται σε απόσταση βολής από τους τουρκικούς πυραύλους.
Οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική κλιμάκωσης της ρητορικής από την Άγκυρα, η οποία παρουσιάζει την ελληνική αμυντική θωράκιση ως επιθετική κίνηση. Παράλληλα, η Τουρκία επιχειρεί να ενισχύσει τη δική της αεροπορική δύναμη, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι η Άγκυρα επιδιώκει να προμηθευτεί 40 F-35, ελπίζοντας σε μια νέα προσέγγιση των ΗΠΑ υπό την επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο «πόλεμος» της Άγκυρας με το The Economist
Την ίδια στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση εξαπολύει επίθεση στο βρετανικό περιοδικό The Economist, με αφορμή δημοσίευμά του που αναφέρεται σε νέες διώξεις πολιτικών αντιπάλων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, κατηγόρησε το περιοδικό για «διαστρέβλωση των γεγονότων» και το ενέταξε σε μια υποτιθέμενη «παγκόσμια συνωμοσία» κατά της Τουρκίας.
«Δεν θα πάρουμε μαθήματα από το Economist, το οποίο δεν τολμά να ασκήσει κριτική στις δυτικές χώρες που υποστηρίζουν άνευ όρων το Ισραήλ», δήλωσε ο Αλτούν, υποστηρίζοντας ότι το δημοσίευμα αποτελεί μέρος μιας πολιτικής επίθεσης με στόχο τον Ερντογάν και την τουρκική βιομηχανία.
Η στρατηγική πίσω από τις δηλώσεις της Άγκυρας
Οι επιθέσεις κατά της Ελλάδας και του The Economist εντάσσονται σε μια στρατηγική εσωτερικής κατανάλωσης, με την τουρκική κυβέρνηση να προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Η προβολή της Ελλάδας ως απειλής και η στοχοποίηση διεθνών μέσων ενημέρωσης εξυπηρετούν το αφήγημα του «πολιορκημένου έθνους», το οποίο η τουρκική ηγεσία αξιοποιεί για να συσπειρώσει το εσωτερικό ακροατήριο.
Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να τονίζει ότι η αμυντική της ενίσχυση είναι καθαρά αποτρεπτική και στοχεύει στη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και της σταθερότητας στην περιοχή.