Η Ελλάδα φλέγεται! Δύσκολη νύχτα

Η Ελλάδα φλέγεται! Πολλές εστίες φωτιάς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Δείτε με εικόνα και ήχο όλες τις εξελίξεις.

Το κείμενο ανανεώνεται συνεχώς…

Eκκένωση σε Άγιο Στέφανο, Καπανδρίτι και Πολυδένδρι

Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Θανάσης Αυγερινός, έκανε γνωστό πως έχει ληφθεί η απόφαση για να δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσης σε Άγιο Στέφανο, Καπανδρίτι και Πολυδένδρι.

H πύρινη λαίλαπα πέρασε αργά το βράδυ της Πέμπτης την Εθνική Οδό και αυτή τη στιγμή κινείται προς το Καπανδρίτι και τον Άγιο Στέφανο, με τον κ. Αυγερινό να αναφέρει στο ΣΚΑΪ πως η απόφαση της περιφέρειας είναι η εκκένωση των συγκεκριμένων περιοχών.

Πέρασε την Εθνική Οδό η πυρκαγιά

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει το πύρινο μέτωπο καθώς αυτή την ώρα οι φλόγες έχουν περάσει από Δροσοπηγή και Κρυονέρι και πλησιάζουν σε δασική περιοχή που βρίσκεται κοντά στα διόδια των Αφιδνών.

Πριν λίγα λεπτά η φωτιά πέρασε η φωτιά από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας στο ύψος των Αφιδνών με διάσπαρτες εστίες φωτιάς με τις εξελίξεις να είναι δραματικές.

Ο αέρας έχει δυναμώσει, ενώ μια υδροφόρα προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά.

Η καταστροφική φωτιά έχει μετατραπεί σε πύρινη κόλαση που καίει τα πάντα στο πέρασμά της, με σπίτια στις Αφίδνες στην περιοχή Κοσμοθέα (Κιούρκα) και στη Δροσοπηγή, να παραδίδονται στις φλόγες ενώ λίγο μετά τις 20.30 πέρασε κάθετα και την Εθνική Οδό στο ύψος των διοδίων στις Αφίδνες.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε και σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες να εκκενώσουν τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί πέντε τραυματίες με εγκαύματα οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο ΚΑΤ.

Ειδικότερα, τρεις εγκαυματίες από την περιοχή της Δροσοπηγής και δύο από την περιοχή του Κρυονερίου διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο.

Στην Εθνική Οδό και στα διόδια των Αφιδνών έφτασε η πύρινη λαίλαπα

Νωρίτερα το απόγευμα η Νέα Οδός ενημέρωσε πως λόγω πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και έπειτα από εντολή της τροχαίας, πραγματοποιείται ολική διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλυφτάκη έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Οινοφύτων.

Επίσης, αναφέρει πως οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη, ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Οινοφύτων. Στον πλευρικό σταθμό διοδίων Οινοφύτων, όπως σημειώνει, έχει τεθεί σε εφαρμογή αναστολή είσπραξης διοδίων τελών.

Παράλληλα η Νέα Οδός διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της τροχαίας.

Εκκενώνεται και η Ιπποκράτειος Πολιτεία – Έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας

Εκκενώνονται και οι περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος, Αφίδνες και η Ιπποκράτειος Πολιτεία λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει η πυρκαγιά στη βόρεια Αττική.

Από την Πολιτική Προστασία εστάλη μήνυμα από το 112 προς τις παραπάνω περιοχές καλώντας του κατοίκους να απομακρυνθούν προς την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Ενώ ακόμα μήνυμα από το 112 κάλεσε τους κατοίκους της Ιπποκρατείου Πολιτείας να εκκενώσουν προς Ωρωπό.

Το πύρινο μέτωπο έχει πάρει πια πολύ μεγάλες διαστάσεις και ήδη οι φλόγες έχουν φτάσει στο Κρυονέρι και τη Δροσοπηγή, ενώ από τη βόρεια πλευρά κατευθύνονται προς Κατσιμίδι και Κοκκινόβραχο. Όλοι οι κάτοικοι από τις συγκεκριμένες περιοχές απομακρύνονται με τη συνδρομή της αστυνομίας, ενώ το βάρος της πυρόσβεσης έχει πέσει κυρίως στα ενάερια μέσα καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο για τις επίγειες δυνάμεις να παραμείνουν κοντά στο μέτωπο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 10 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν επιχειρεί το ρωσικό Beriev καθώς συμπλήρωσε τις ώρες ασφαλείας και βρίσκεται στο έδαφος για συντήρηση μέχρι αύριο. Επίσης, δεν έχουν φτάσει ακόμη τα δύο σουηδικά αεροσκάφη καθώς έχουν καθηλωθεί στην Πολωνία λόγω κακοκαιρίας.

Παράλληλα, η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία σε όλους τος δρόμους που οδηγούν προς την περιοχή ενώ λίγο μετά τις 19.00 έκλεισε και η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Καλυφτάκη προς Λαμία και στο ύψος των Οινοφύτων προς Αθήνα.

Ηλεία: Καίγονται σπίτια – Κάτοικοι αρνούνται να φύγουν

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία, το ένα στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, η κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα είναι «πολύ δύσκολη».

Δείτε εικόνες του PatrisNews:

«Και στα δύο μέτωπα», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής», προσθέτοντας ότι «την στιγμή που δίνονταν μάχες με τις φλόγες στα προαναφερόμενα μέτωπα, εκδηλώθηκε μία ακόμη φωτιά στην περιοχή Λατζόι, του Πύργου, αλλά οι πυροσβέστες πρόλαβαν να την θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, «γίνεται μετ εμποδίων η προληπτική εκκένωση αρκετών κοινοτήτων, αφού δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που θέλουν να παραμείνουν στα σπίτια τους, με σκοπό να προσπαθήσουν να τα προστατεύσουν από την φωτιά».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί και πυροσβέστες απομάκρυναν έγκαιρα κατοίκους από κοινότητες που έπρεπε να εκκενωθούν, λόγω της φωτιάς, ενώ έγκαιρα εκκενώθηκε και μία κατασκήνωση στην περιοχή της Φρίξας.

Το μέγεθος της καταστροφής και των δραματικών στιγμών που ζουν (για ακόμα μία φορά) οι κάτοικοι της Ηλείας, φαίνεται στις εικόνες από ψηλά που δημοσιεύει το PatrisNews:

Και τραυματίες

Σύμφωνα με το tempo24 στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, μεταφέρθηκαν δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ο ένας έχει ελαφρά εγκαύματα στην παλάμη του χεριού και στο πόδι, ενώ ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα.

Στο ίδιο Κέντρο Υγείας διακομίστηκαν και δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα.

Σημειώνεται ότι οι υγειονομικές δομές της περιοχής (Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας και Κέντρο Υγείας Κρεστένων) και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Από χθες ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό των υγειονομικών μονάδων της περιοχής.

Βαρυμπόμπη: Εγκλωβισμένοι και ένας τραυματίας στη Δροσοπηγή

Εκτός ελέγχου φαίνεται πως βρίσκεται η φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το Open στην περιοχή της Δροσοπηγής υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα στα σπίτια τους ενώ οι προσπάθειες των Αρχών να προσεγγίσουν έχει ξεκινήσει.

Έκκληση, μέσω του ΣΚΑΪ πραγματοποιήθηκε πριν λίγο ώστε να μπορέσει να φτάσει στη Δροσοπηγή και ασθενοφόρο καθώς υπάρχει τραυματισμένος άνθρωπος.

Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη είναι εκτός ελέγχου και το 112 έστειλε νέο μήνυμα για την εκκένωση του Κρυονερίου, των Αφιδνών και του Κοκκινόβραχου. «Εκκενώστε τώρα προς Εθνικό Οδό Αθηνών Λαμίας» αναφέρει το SMS Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή για την εκκένωση της Δροσοπηγής, όπου αυτή τη στιγμή καίγονται σπίτια, ενώ εκκενώθηκε και η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Ωρωπού, στον «αέρα» του Open είπε πως: «το παιχνίδι χάνεται».

Πάνω από 100 άτομα εγκλωβισμένα στην Αρχαία Ολυμπία

Περισσότερα από 100 άτομα είναι εγκλωβισμένα στο χωριό Κλάδεος στην Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με μαρτυρία τηλεθεάτριας του OPEN η οποία έχει τη μητέρα της στο χωριό.

Η κυρία Κανέλλα Φωτοπούλου είπε στο κανάλι πως στο χωριό υπάρχουν ηλικιωμένοι και μητέρες με παιδιά που δεν έχουν φύγει.

Επίσης εντοπίστηκε ύποπτος για εμπρησμό στη φωτιά στην Ηλεία, δήλωσε στο OPEN ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

Όπως δήλωσε στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του OPEN για τις φωτιές, ο κ. Αντωνακόπουλος, το άτομο εντοπίστηκε από συστήματα παρακολούθησης, άτομο με μηχανάκι, το οποίο όπου σταματούσε μετά από λίγο φούντωνε φωτιά. Αυτό το περιστατικό το έχουν δει και πολίτες αλλά υπάρχει καταγεγραμμένο και σε άλλα συστήματα.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο γεγονός των ταυτόχρονων εστιών.

Βαρυμπόμπη: Μήνυμα για εκκένωση στους κατοίκους της Δροσοπηγής

Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη καίει ανεξέλεγκτα με το 112 να στέλνει νέο μήνυμα στους κατοίκους της Δροσοπηγής για εκκένωση.
Οι στιγμές είναι δραματικές με τις φλόγες να είναι ανεξέλεγκτες και να απειλούν τη Δροσοπηγή.

Το νέο μήνυμα του 112 αναφέρει: «Αν βρίσκεται στη Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς Αθήνα από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ηλεία: Εκκένωση 19 οικισμών

Επεκτείνεται συνεχώς το μέτωπο της φωτιάς στην Ηλεία. Σύμφωνα με την patrisnews.gr, η πυρκαγιά κατευθύνεται με ταχύτητα προς τους οικισμούς Πεύκες, Λιναριά, Λούβρο και Βύλιζα. Συνολικά από χθες, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, έχει ζητηθεί η εκκένωση 19 συνολικά οικισμών.

Σύμφωνα με το ilialive.gr, στο χωριό Βύλιζα υπάρχουν δύο εγκλωβισμένοι, ενώ σπίτια καίγονται στο χωριό Πεύκες.

Εντολή για την εκκένωση οκτώ ακόμη κοινοτήτων του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας έδωσε η Πυροσβεστική. Πρόκειται για τις κοινότητες Βύλιζα, Πεύκες, Άνω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμένα και Βίλλια, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για την κοινότητα Χελιδόνι.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία 112 και όσοι βρίσκονται στην περιοχή έλαβαν το παρακάτω μήνυμα:

Οι κάτοικοι φεύγουν με τη βοήθεια του στρατού και της πυροσβεστικής. Ωστόσο, κάποιοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Δύο τραυματίες από τη φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία

Δύο κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας, που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο κέντρο υγείας της περιοχής. Ο ένας κάτοικος φέρει ελαφρά εγκαύματα στην παλάμη του χεριού του και στα πόδια, ενώ ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα, λόγω των καπνών. Και οι δύο κάτοικοι παραμένουν στο κέντρο υγείας, όπου τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες.

Το μέτωπο μετακινείται γρήγορα μακριά από την Αρχαία Ολύμπια, ενώ τόσο ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας όσο και η ΔΟΕ είναι ασφαλής.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε άλλα σημεία όπως στο Κοσκινά, Μάγειρα, στο δρόμο προς Λάλα και γύρω από τα χωριά Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος.

Δραματική η κατάσταση στην Εύβοια

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στην Εύβοια όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά – Εκκενώνονται η Αγία Άννα και το Αγλάδι.

Οι τοπικές Αρχές καλούν τους κατοίκους που μένουν στην Αγία Άννα και το Αγλάδι να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία. Από τη μεγάλη φωτιά έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς το πύρινο μέτωπο καίει ανεξέλεγκτα.

Όπως δήλωσε στο evima.gr ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης δόθηκε εντολή για εκκένωση στην Αγία Άννα και το Αχλάδι.

«Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν, η φωτιά θα σταματήσει στο Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.

Με αναπνευστικά προβλήματα ένας πυροσβέστης, με εγκαύματα ένας πολίτης

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία. Όπως μετέδωσε το MEGA ένας εθελοντής πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και ένας πολίτης με ελαφρά εγκαύματα.

Εν τω μεταξύ η Πυροσβεστική έδωσε εντολή για την εκκένωση 8 ακόμη κοινοτήτων του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Πρόκειται για τις κοινότητες Δήλιζα, Πεύκες, ‘Ανω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμένα και Βίλλια, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για την κοινότητα Χελιδόνι.

Αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη

Η μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη με τα δύο μέτωπα προκάλεσε συναγερμό στις Αρχές, με μήνυμα του 112 να καλεί τους κατοίκους σε Ιπποκράτειο Πολιτεία και Δροσοπηγή να απομακρυνθούν.

Συγκεκριμένα για την Ιπποκράτειο Πολιτεία το μήνυμα αναφέρει ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να απομακρυνθούν μέσω της Εθνικής προς Αθήνα, ενώ οι κάτοικοι της Δροσοπηγής να απομακρυνθούν προς Αφίδνες ή Ωρωπό.

 

Εντολή για προληπτική εκκένωση στο Χελιδόνι

Συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος και στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χελιδόνι, ώστε να μην κινδυνεύσει η κοινότητα, ενώ έχει δοθεί εντολή από την Πυροσβεστική να γίνει προληπτική εκκένωση».

Μάλιστα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιαννόπουλος, «η φωτιά βρίσκεται σε μία χαράδρα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κατευθυνθεί σε μία διπλανή δασώδη περιοχή και να απειλήσει την κοινότητα Κρυονέρι».

Εύβοια: Μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο της Σκεπαστής

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στο μέτωπο της φωτιάς στην Εύβοια, με την κατάσταση αυτή τη στιγμή να είναι πολύ δύσκολη στην Σκεπαστή, όπου υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τη Λίμνη Ευβοίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εύβοια: Εκκενώθηκαν τρία χωριά

Παραμένει σε πλήρη εξέλιξη το πύρινο μέτωπο στη Δάφνη Ευβοίας, με την φωτιά να καίει ανεξέλεγκτα. Αυτή την ώρα σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί η εκκένωση του χωριού των Κεχριών, καθώς η πυρκαγιά κατευθύνεται προς την Αγία Άννα. Ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν τα χωριά Αμελάντες και Κεράμεια. Η πυρκαγιά συνεχίζει να κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Επιχειρούν αυτήν τη στιγμή 165 Πυροσβέστες με 57 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα και αναμένεται να μπουν στη μάχη και τα εναέρια μέσα.

Την κήρυξη της περιοχής της δημοτικής ενότητας Ελυμνίων στην Εύβοια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, καθώς η φωτιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και χρειάζεται να ενισχυθούν οι δυνάμεις που επιχειρούν στα πολλαπλά και διάσπαρτα μέτωπα φωτιάς.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς, ήδη εκκενώθηκαν προληπτικά και με ασφάλεια τα χωριά και οι οικισμοί Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις στα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας.

Αναζωπυρώσεις της φωτιάς γύρω από την Αρχαία Ολυμπία

Αναζωπυρώσεις της φωτιάς γύρω από την Αρχαία Ολυμπία αντιμετωπίζουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι «η κυριότερη αναζωπύρωση σημειώθηκε πίσω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, αλλά επιχείρησαν άμεσα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά οχήματα».

Παράλληλα, τόνισε ότι «το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων βοηθούν οι αντιπυρικές ζώνες που έχουν διανοιχθεί».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «από νωρίς σήμερα το πρωί έχει ενισχυθεί η ένταση των ανέμων, αν και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις κάτι τέτοιο αναμενόταν να συμβεί μετά τις 10:00 το πρωί».

Η αναλυτική ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τα πύρινα μέτωπα

  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Ηράκλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 174 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 Α/Φ και 3 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 28 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
  • Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών Αττικής, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και περιοδικά τα εναέρια μέσα. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Βόρεια Εύβοια: Κρανίου τόπος οι Ροβιές – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Οι διαρκείς αναζωπυρώσεις κοντά σε οικισμούς (Χρόνια, Ροβιές) χαρακτηρίζουν την κατάσταση της πυρκαγιάς στην Εύβοια η οποία μαίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης 3 Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής η μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με την συνεπικουρία χωματουργικών μηχανημάτων στο χωριό Κουρκουλοί πέτυχε, καθώς ανακόπηκε το μέτωπο που κινείτο προς την Σκεπαστή.

Τώρα η Πυροσβεστική περιφρουρεί ευρύτερα την περιοχή για να αποφύγει αναζωπυρώσεις.

Ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης και τα επιτελικά στελέχη της Πυροσβεστικής που συμμετείχαν στην σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, συμφώνησαν να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο μέτωπο προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και τον Δρυμώνα, που έχει φτάσει στην κορυφογραμμή απειλώντας να κάψει πευκώδη έκταση.

Οι φλόγες είναι τεράστιες, φτάνουν ακόμη και τα 80 μέτρα, όπως εκτιμούν τα στελέχη της Πυροσβεστικής, ενώ το δύσβατο της περιοχής αποκλείει την προσέγγιση της φωτιάς από επίγειες δυνάμεις.

Στο μεταξύ οι συνεχείς αναζωπυρώσεις κυκλώνουν τα χωριά Παλαιοχώρι και Καλαμούδι, αναγκάζοντας τις επίγειες δυνάμεις να δίνουν ξεχωριστές μάχες για να αποτρέψουν μεγαλύτερες καταστροφές από αυτές που έχουν καταγραφεί έως τώρα.

Στις Ροβιές, η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι δύσκολη, καθώς έχουν πάθει ζημιές περισσότερα από 100 κτίσματα, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις που κινδυνεύουν.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Συντονιστικού, ζητήθηκε από το κεντρικό Συντονιστικό η συνεπικουρία των εναέριων δυνάμεων.

Σε επίπεδο επίγειων δυνάμεων, σύμφωνα με τον κ. Σπανό, στην περιοχή υπάρχουν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, που είχαν συνδράμει στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στη Βαρυμπόμπη. Παράλληλα, άρχισαν να μετακινούνται για την περιοχή του Δρυμώνα πυροσβεστικά και χωματουργικά οχήματα, τα οποία κατά τις επόμενες ώρες, θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν κάποια σημεία του πύρινου μετώπου για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Έκδηλη υπήρξε η ανησυχία των μελών του συντονιστικού οργάνου για την κατάσταση που θα επικρατεί το πρωί, καθώς ενδεχόμενοι καπνοί πάνω από την καμένη περιοχή, θα δυσκολέψουν τις πτήσεις των εναέριων μέσων.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας, επιχειρούν 165 Πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 Α/Φ και 3 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 Πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Δύσκολη η κατάσταση στη Μέλπεια Μεσσηνίας

«Είναι δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στην περιοχή Μέλπεια, του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία», ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος.

Όπως πρόσθεσε, «το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε μία πλαγιά και συνεχίζει να καίει, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχει υποστεί ζημιές ένα σπίτι στην περιοχή Μοναστηράκι».

«Το θετικό είναι», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

Όσον αφορά στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αυτές αποτελούνται από 28 Πυροσβέστες με 11 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος που έδωσαν μάχη με τις φλόγες καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας.

Να σημειωθεί, ότι λόγω της φωτιάς έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι κοινότητες, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα.

Στο σημείο επιχειρούν 28 Πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Επίθεση με drone της Χεζμπολάχ στην περιοχή κατοικίας του Νετανιάχου
19 Οκτωβρίου, 2024
Σεισμός τώρα 4.8 Ρίχτερ – Οι πρώτες πληροφορίες
19 Οκτωβρίου, 2024
Άρης Σπηλιωτόπουλος: «Εξουσιοδότηση έγκρισης ή απόρριψης υποψηφιοτήτων έχει το Συνέδριο»
19 Οκτωβρίου, 2024
Αγρίνιο: Βγήκε από την καταστολή η 13χρονη που είχε παρασυρθεί από αυτοκίνητο – «Κέρδισε την ζωή της, υπάρχει τελικά ελπίδα»
19 Οκτωβρίου, 2024
Αγρίνιο: Κατέληξε ο 28χρονος που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ έπειτα από τροχαίο – «Διακομίστηκε στο νοσοκομείο 3,5 ώρες μετά»
19 Οκτωβρίου, 2024
Συγκλονίζει η μητέρα από την Αμαλιάδα για τα τελευταία λεπτά του παιδιού – «Το άφησα με την Ειρήνη»
19 Οκτωβρίου, 2024
Περισσότερα από 200 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας μέσα σε 5 ημέρες στα Χανιά – Υπερμεταδοτικός ο νοροϊός που ευθύνεται
19 Οκτωβρίου, 2024
ΟΠΕΚΕΠΕ: Αυτό είναι το σχέδιο εξυγίανσής του – Πώς θα διευκολυνθούν οι πληρωμές προς αγρότες και παραγωγούς
19 Οκτωβρίου, 2024
Άρχισε το κρύο και οι ιώσεις: Ποιες ομάδες πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο – Το επικίνδυνο κοκτέιλ εποχικής γρίπης και covid
19 Οκτωβρίου, 2024
Καιρός: «Ψυχρό» Σαββατοκύριακο – Μονοψήφιες θερμοκρασίες με αρκετά μποφόρ
19 Οκτωβρίου, 2024