Η έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποστολή νέου πολεμικού υλικού στην Ουκρανία – «Ο Παναγιωτόπουλος είπε ψέματα»

Την ίδια ημέρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης αμερικανικών αεροσκαφών F 35 από τη χώρα μας επιβεβαίωσε και τις αποκαλύψεις για αποστολή νέου πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.

Και μάλιστα ενώ σχεδόν έναν μήνα πριν στην Βουλή, ο Ν. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρξει νέα αποστολή όπλων στο Κίεβο. Ως εκ τούτου η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν ιδιαίτερα σκληρή και γιατί ο υπουργός Άμυνας είπε κατά την άποψή του ψέματα προ μηνός στο Κοινοβούλιο και γιατί η αποκάλυψη της πληροφορίας για νέα αποστολή όπλων στο Κίεβο έγινε από τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Όστιν, δηλαδή από υπουργό ξένης χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις δηλώσεις του αμερικανού αξιωματούχου “πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία” οι τομεάρχες Εξωτερικών και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν επείγουσα επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ζητώντας να πληροφορηθούν σχετικά με τις αποστολές οπλισμού στην Ουκρανία και τις ειλημμένες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

“H ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει να στέλνει όπλα, ίσως και βαρύτερα, αλλά επιπλέον ντρέπεται γι’ αυτό και κρύβεται γιατί φοβάται την αντίδραση της κοινωνίας. Συνεχίζει δε να μη διευκρινίζει, όπως έχει υποχρέωση, ποιες ακριβώς ποσότητες ποιων ακριβώς όπλων και πυρομαχικών έχει αποστείλει και θα αποστείλει, όπως πράττουν οι άλλες κυβερνήσεις” αναφέρουν με ανακοίνωσή τους οι τομεάρχες Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ.Θ. Δρίτσας και Γ.Τσίπρας.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρουν πως αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία εμπλέκει ακόμη περισσότερη τη χώρα μας σ’ έναν εξελισσόμενο πόλεμο και διερωτώνται πότε αποφασίστηκε η συγκεκριμένη σοβαρότατη επιλογή αλλά και με ποιες διαδικασίες. “Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ; Αποφασίζεται η εμπλοκή της χώρας μας σε έναν πόλεμο στη γειτονιά μας και όλα είναι business as usual “; διερωτήθηκαν οι αρμόδιοι τομεάρχες.

Να σημειωθεί ότι η επιβεβαίωση της αποστολής νέου οπλισμού στην Ουκρανία ήρθε λίγες μόλις ημέρες μετά το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και λίγες ώρες αφότου επιβεβαιώθηκε η αγορά των αεροσκαφών F 35 από τη χώρα μας.

Ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε αργά το απόγευμα πως “το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της”.