Η επάνοδος του Σωτήρη Τσιόδρα και ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης

Το συναίσθημα των Ελλήνων επιδιώκει να «κινητικοποιήσει» η κυβέρνηση με την επάνοδο του δημοφιλούς καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, το πρόσωπο του οποίου έχει συνδεθεί άμεσα με τη μάχη που έδωσε η χώρα στην πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Ο κ. Τσιόδρας είχε κυριολεκτικά καθηλώσει την Ελλάδα κάθε απόγευμα στους τηλεοπτικούς δέκτες για περισσότερους από δύο μήνες και η επάνοδός του, παρά τη χαλαρότητα του καλοκαιριού, μπορεί να χτυπήσει καμπανάκι στη συλλογική συνείδηση» σημειώνουν στο Newsique κυβερνητικές πηγές, παραδεχόμενες ότι οι μέχρι σήμερα εκκλήσεις για επίδειξη της ίδιας ατομικής και κοινωνικής ευθύνης που είχαμε επιδείξει την άνοιξη, δεν αποφέρουν τα ανάλογα αποτελέσματα.

Αυτό που δεν λένε δημοσίως, αλλά είναι μάλλον σαφές για τους γνωρίζοντες, είναι ότι με την επιστροφή του «διδύμου» Τσιόδρα-Χαρδαλιά, η κυβέρνηση θέλει να στείλει και ένα μήνυμα αρραγούς μετώπου πολιτείας- λοιμωξιολόγων, καθώς το τελευταίο διάστημα, είχαν αυξηθεί τα δημοσιεύματα στον τύπο περί διάστασης απόψεων μεταξύ των επικεφαλής της κρατικής μηχανής και των ειδικών επιστημόνων για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και τον χρόνο κατά τον οποίον θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Οι ιδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και ότι θα πρέπει όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι όσα και να κάνει το κράτος, δεν μπορεί να ανακόψει το επερχόμενο με ταχείς ρυθμούς δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα. Αναγνωρίζουν επίσης, ότι δραστικά μέτρα όπως το lockdown δεν μπορούν πια να επιβληθούν, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε δραματικές συνέπειες στην οικονομία, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιβεβλημένη την επίδειξη ατομικής ευθύνης από τους πολίτες.

«Αν δεν προσέξουμε, το Ro εύκολα να εκτοξευτεί πάνω από 1. Το είδαμε να συμβαίνει στις ξένες χώρες, δεν δικαιούμαστε να μας προκαλεί έκπληξη. Από την μια στιγμή στην άλλη τα περιστατικά στις ξένες χώρες πολλαπλασιάστηκαν και έφτασαν τα χιλιάδες ημερησίως. Και το βλέπουμε ακόμη γύρω μας» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ο Σ. Τσιόδρας μίλησε χθες για αύξηση εστιών, ωστόσο μόλις το 10% είναι εισαγόμενα. Επομένως το πρόβλημα αφορά κυρίως τον συνωστισμό και την μη τήρηση των μέτρων…