Ως το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν, μετά από πεντάμηνο “πάγωμα” κάθε επικοινωνίας.
Από την άλλη πλευρά, ουδείς στην Αθήνα τρέφει ψευδαισθήσεις ότι η επαναλειτουργία διαύλων επικοινωνίας με την Αγκυρα, αρκεί, από μόνη της, για να κάμψει τη δεδομένη βούληση του Τούρκου προέδρου να αποσπάσει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη χώρα του στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτοχρόνως, συνεργάτες του πρωθυπουργού αποσαφηνίζουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ούτε βήμα πίσω στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας, η οποία περνάει μέσα από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Η τελευταία αυτή αποστροφή συνιστά έμμεση αλλά σαφή απάντηση στην πρόσφατη πρόσκληση για διάλογο εκ μέρους της Αγκυρας, η οποία, ωστόσο, από όλες τις κινήσεις της είναι σαφές ότι επιδιώκει μία διαπραγμάτευση εκτός των διεθνών οργάνων, όχι επί τη βάση όχι του Διεθνούς Δικαίου αλλά του δικαίου του ισχυρού.
«Οι διαφορές που έχουμε με την Τουρκία είναι γνωστές και μπορούμε, εφόσον η ίδια το επιθυμεί να τις λύσουμε στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα. Οτιδήποτε διαφορετικό δεν έχει καμία νομιμοποίηση», απαντά η Αθήνα, η οποία προετοιμάζεται πολύπλευρα και πολυεπίπεδα για το επόμενο διάστημα, το οποίο αναμένεται κρίσιμο.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να διατηρηθεί αρραγές το ευρωπαϊκό μέτωπο έναντι των τουρκικών προκλήσεων. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία εβδομάδα συνομίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος, μάλιστα, για δεύτερh φορά μέσα σε μερικούς μήνες, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα στον Εβρο.
H συνομιλία Μητσοτάκη Μακρόν στη δεδομένη χρονική συγκυρία έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει αποφασισμένος να αναβαθμίσει τις πιέσεις του τόσο προς το ΝΑΤΟ όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας με τρόπο επιτακτικό να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη. Και αυτό, διότι όπως εκτιμά η γαλλική προεδρία, όσο παραμένει στη Λιβύη, ο Ερντογάν θα μπορεί να εκβιάζει την Ευρώπη με νέα μαζική μετακίνηση προσφύγων/μεταναστών τόσο από την Τρίπολη, όσο όμως και από το Αιγαίο και τον Εβρο.
Eξίσου σημαντική όμως ήταν και η επίσκεψη Μπορέλ σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς αντανακλά το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στις Βρυξέλλεςγια το ενδεχόμενο ενός “ατυχήματος”, Οπως μεταδίδουν ευρωπαϊκές πηγές, η εκτίμηση των Βρυξελών είναι ότι ο Ερντογάν δεν έχει απολύτως καμία διάθεση αλλαγής σχεδίων σε ό,τι αφορά στην κυπριακή ΑΟΖ, τη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, στη Λιβύη και τη Συρία.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μπορέλ βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το Βερολίνο, που αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ -την 1η Ιουλίου- με το Παρίσι, ενώ θα επιδιωχθεί επαφή και με τη Ρώμη. Γαλλία και Ιταλία έχουν επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εκτιμάται ότι η ενίσχυση της επικοινωνίας θα διευκολύνει τη χάραξη κοινής γραμμής.
Στους σχεδιασμούς του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να επισκεφτεί την Άγκυρα πριν τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που χρονικά τοποθετείται στις 13 Ιουλίου και το αποτέλεσμά της αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Αθήνα.