Η επιστολή Φουντουλάκη προς τον πρωθυπουργό και η αντίδραση από τον Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλε ο πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ, Γιώργος Φουντουλάκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «από την ημέρα που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού το καινούριο νομοσχέδιο, το Παραολυμπιακό κίνημα βρίσκεται σε κατάσταση διχασμού και σύγκρουσης».

Παράλληλα, ο κ. Φουντουλάκης υπογραμμίζει ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού… «βρέθηκα να παρακολουθώ μία συνεδρίαση, όπου υπήρξαν απαξιωτικές τοποθετήσεις ονομαστικά για το πρόσωπο μου και όπου δεν είχα καν την δυνατότητα να απαντήσω, παρόλο που ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι θα με καλέσουν στο τέλος να τοποθετηθώ.

Τέλος, ζητά μέσω της επιστολής από τον πρωθυπουργό: «την άμεση παρέμβαση σας για να σταματήσει η σύγκρουση και η πόλωση προτού έρθει η διάλυση του χώρου μας».

Αναλυτικά:
«Προς
Αξιότιμο κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Στην σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο “Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και άλλες διατάξεις” καταργήθηκε κάθε έννοια δεοντολογίας και δημοκρατικότητας.

Στην συνεδρίαση αυτή κλήθηκαν υποθέτω εκ μέρους του αρμόδιου Υφυπουργού (;) η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, ο Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.) και ένας σύνδεσμος Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων, που ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί με το νόμο ως ομοσπονδία ενώ ΑΠΟΚΛΕΙΣΘΗΚΕ (!) η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ), που εκπροσωπεί 70 αθλητικούς συλλόγους και χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες με αναπηρία.

Βρέθηκα, λοιπόν, να παρακολουθώ μία συνεδρίαση, όπου υπήρξαν απαξιωτικές τοποθετήσεις ονομαστικά για το πρόσωπο μου και όπου δεν είχα καν την δυνατότητα να απαντήσω, παρόλο που ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι θα με καλέσουν στο τέλος να τοποθετηθώ.

Κ. Πρωθυπουργέ,
Από την ημέρα που ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Αθλητισμού το καινούριο νομοσχέδιο, το Παραολυμπιακό κίνημα βρίσκεται σε κατάσταση διχασμού και σύγκρουσης. Πιο συγκεκριμένα, θέλω να αναφερθώ στην πρόβλεψη του νόμου επί της συγκρότησης της Ολομέλειας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, που:
– περιορίζει τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των αθλητικών σωματείων ΑμεΑ, που εκπροσωπεί η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες από οκτώ (8) σε πέντε (5)
– ορίζει έναν (1) εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ή της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας ΑμεΑ και
– ορίζει μία (1) προσωπικότητα από τον χώρο του αθλητισμού, με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού.

Εμείς είμαστε αντίθετοι στους διορισμούς! Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μόλις προχθές στην Ολομέλεια της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής κατατέθηκε και υλοποιήθηκε πρόταση μομφής κατά εμού, πρόταση την οποία συνυπέγραψε και η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού! Άραγε για όλο αυτό ήταν ενήμερος ο κ. Αυγενάκης;

Επιπλέον, στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής ο νόμος επιτρέπει τη συμμετοχή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών. Αντίστοιχα, δεν τίθεται κανένα κώλυμα συμμετοχής των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ολυμπιακών Αθλητικών Ομοσπονδιών στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Από την άλλη, όμως, τίθεται κώλυμα συμμετοχής μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Αθλητικών Ομοσπονδιών ΑμεΑ στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Έτσι, αποκλείονται με φωτογραφικό τρόπο μέλη της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ, που εκπροσωπεί το 90% του αθλητικού χώρου των ατόμων με αναπηρίες, από καίριες θέσεις διοίκησης της Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Ακόμη, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι για όλο αυτό το θέμα έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής!

ΖΗΤΩ, ΛΟΙΠΟΝ, ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΩΣΗ ΠΡΟΤΟΥ ΕΡΘΕΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΑΣ!

Κλείνοντας, θέλω να αναφέρω ότι δυστυχώς έχουν ειπωθεί απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί για το πρόσωπό μου, δεν τους εκφράζω δημόσια ωστόσο επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου.

Με εκτίμηση,
Γεώργιος Φουντουλάκης
Πρόεδρος Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ

Υ.Σ. Στην διάθεση της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ υπάρχουν επιστολές από 38 αθλητικά σωματεία ΑμεΑ, που αντιτίθενται σε ορισμένες διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου και τις οποίες θα αποστείλω στο γραφείο σας αύριο».

Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών: «Καταδικάζουμε την ανοιχτή επιστολή του Γ. Φουντουλάκη προς τον πρωθυπουργό»

Λίγες ώρες μετά την ανοιχτή επιστολή του προέδρου της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας «απαντάει στα ψεύδη του κυρίου Φουντουλάκη».

Αναλυτικά:
«Ο Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών απαντάει στα ψεύδη του κυρίου Φουντουλάκη.

Ως Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών καταδικάζουμε την ανοιχτή επιστολή του Γιώργου Φουντουλάκη προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και την αήθη επίθεσή του σε αθλητές με αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Φουντουλάκης αποκάλεσε τους ακρωτηριασμένους ποδοσφαιριστές ως έναν σύνδεσμο που δεν έχει αναγνωριστεί. Αυτό αποτελεί μέγα ψευδός, όνειδος και μαύρη σελίδα για το παραολυμπιακό κίνημα.

Το δεύτερο ψέμα του υφίσταται στο γεγονός ότι την πρόσκληση στη Βουλή την έκανε ο αρμόδιος υφυπουργός. Αποτελεί το λιγότερο αμέλεια για να μην πούμε δόλο διότη τις προσκλήσεις της διαρκούς επιτροπής της Βουλής τις εκδίδει η ίδια η Βουλή των Ελλήνων και έχουν υπερκομματικό χαρακτήρα. Το ότι δεν προτάθηκε και δεν προσκλήθηκε, αντιλαμβάνονται όλοι τους λόγους για τους οποίους από κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα, πλην του Κινήματος Αλλαγής, δεν έγινε δεκτός.

Τρίτο ψεύδος: Αναφέρει ότι έγινε πρόταση μομφής εις βάρος του. Δεν αναφέρει όμως τους λόγους οι οποίοι είναι η μη σύγκλιση της ολομέλειας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής για τρεις μήνες και πλέον, και η μη σύγκληση της εκτελεστικής επιτροπής που ενώ θα έπρεπε να γίνεται κάθε μήνα, δεν έγινε παρά μόνο μία φορά μέσα σε ολόκληρη τριετία. Θα θέλαμε να αναφέρουμε και το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής, το οποίο τον έκρινε έκπτωτο με επτά ψήφους υπέρ της πρότασης μομφής, μία κατά και δύο λευκά.

Τέταρτο ψεύδος: Αμφισβητούμε δημόσια τη στήριξη των σωματείων που αναφέρει ο κύριος Φουντουλάκης. Η στήριξη αυτή προκύπτει από διαπροσωπικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τους προέδρους των σωματείων, λόγω της πολυετούς παραμονής του στην διοίκηση της ομοσπονδίας. Καταγγέλλουμε με αποδείξεις δύο παραδείγματα στα οποία διακρίνεται η σχέση αυτή. Στην πρώτη περίπτωση, ο πρόεδρος του σωματείου Ηρόδικος απέστειλε επιστολή χωρίς να ενημερώσει κανέναν μέλος από το ΔΣ του σωματείου. Μόλις αυτό έγινε αντιληπτό, το ΔΣ απαίτησε την παραίτησή του και ο πρόεδρος απομακρύνθηκε από την διοίκηση. Στην δεύτερη περίπτωση, η επιστολή του σωματείου ΠΑΣΚΑ, υπεγράφη με ψευδή υπογραφή του γενικού γραμματέα, ο όποιος δεν έλαβε γνώση για την επιστολή και ασφαλώς μετέπειτα υπέβαλε την παραίτησή του. Ο κύριος Φουντουλάκης επικαλείται τους αθλητές, όταν στην πραγματικότητα κανένας αθλητής δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια υπέρ των απόψεών του, βάσει των οποίων αποκαλεί την κυβέρνηση ρατσιστή, και τις αποφάσεις της ρατσιστικές. Εν αντιθέσει, την περασμένη Δευτέρα, σύσσωμοι οι Παραολυμπιονίκες στηρίξαμε δημόσια και μαζικά τις τομές που προσφέρει το αθλητικό νομοσχέδιο, βάσει του κειμένου που είχε υποβληθεί στην δημόσια διαβούλευση.

Πέμπτο ψευδός: Το παραολυμπιακό κίνημα με αυτόν το νόμο δεν είναι διχασμένο, αλλά ενωμένο όσο ποτέ. Αυτό φάνηκε στην σημερινή συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής ενημερώθηκε επίσημα από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή για την ομόφωνη απόφαση των μελών της Ολομέλειας να στηρίξουν τις αποφάσεις για τη νέα σύνθεση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής που φέρνει το νέο νομοσχέδιο. Όλες οι υπόλοιπες κινήσεις του κ. Φουντουλάκη είναι καταχρηστικές και αποτελούν ιδιοτελείς προσωπικές του απόψεις με σκοπό την παραμονή του στην εξουσία για ίδιον όφελος.

Τέλος, κανένας αθλητής, μέλος και στέλεχος του Παραολυμπιακού κινήματος δεν μπορεί να εκφοβίζεται και να απειλείται από τον κ. Φουντουλάκη, που πλέον μόνο μέλημα του δεν είναι το παραολυμπιακό κίνημα, αλλά πως θα διατηρήσει τη θέση του, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια. Το παραολυμπιακό κίνημα ενωμένο όσο ποτέ, ούτε εκφοβίζεται, ούτε απειλείται. Αντιθέτως, μεγαλώνει, δυναμώνει και είναι έτοιμο για νίκες και μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών,

Ο Πρόεδρος – Γρηγόρης Πολυχρονίδης
Ο Αντιπρόεδρος – Μανώλης Στεφανουδάκης
Ο Ταμίας – Ανδρέας Κατσαρός
Ο Γενικός Γραμματέας – Γιάννης Κωστάκης
Ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων – Αλέξανδρος Ταξιλδάρης»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ