A poster of Turkish President and People's Alliance's presidential candidate Recep Tayyip Erdogan, left, on a truck near to an election poster of Turkish CHP party leader and Nation Alliance's presidential candidate Kemal Kilicdaroglu in Istanbul, Turkey, Monday, May 8, 2023. (AP Photo/Khalil Hamra)

Η επόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά θα είναι και πάλι δύσκολη – Η πάγια πολιτική της Τουρκίας δεν αλλάζει

Για τον ακραίο πολιτικό λόγο στις τουρκικές εκλογές μίλησε στην ΕΡΤ ο διεθνολόγος, Aλέξανδρος Δεσποτόπουλος, επισημαίνοντας ότι την ακραία αυτή πόλωση είχαμε δεκαετίες να δούμε καθώς «ως Ελλάδα δε θέλουμε ένα γείτονα ο οποίος είναι σε μια ακραία εσωτερική διαμάχη γιατί η σπίθα δε θέλει πολύ να ανάψει μια φωτιά».

Μιλώντας για τον πολιτικό λόγο της Τουρκίας τόνισε ότι οι κατηγορίες που εξαπολύονται εκατέρωθεν είναι πολύ βαριές όπως και ότι υπάρχουν προπυλακισμοί και σφαίρες. «Το πολιτικό θερμόμετρο έχει όντως χτυπήσει κόκκινο στην Τουρκία και η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας μπορεί να εκτροχιαστούν.

«Το πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας είναι σαράντα χρόνια πίσω», σημείωσε τονίζοντας ότι είναι ακραία η κατάσταση αρκεί μια σπίθα για να ανάψει μια φωτιά.

Σχολιάζοντας τον πολιτικό λόγο των βασικών υποψηφίων, τόνισε ότι η οικονομία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην συγκεκριμένη αναμέτρηση. Και όπως είπε μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» το μεγαλύτερο μέρος της Τουρκίας έχει δώσει μεγάλη πτώση στην αγοραστική δύναμη τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δυσκολεύει τα πράγματα.

«Ο κ. Ερντογάν θα κάνει ότι μπορεί για να παραμείνει στην εξουσία. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το οτιδήποτε» ανέφερε εκτιμώντας ότι «η επόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά θα είναι και πάλι δύσκολη».

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο όποιο κυβερνητικό σχήμα και αν προκύψει από τις εκλογές της 14ης Μαΐου «η πάγια πολιτική της Τουρκίας δεν αλλάζει». Και όπως τόνισε, την επόμενη μέρα θα είναι παρόντες οι εθνικιστές γεγονός που θα δυσκολέψει, όπως εκτίμησε, την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Για τα επεισόδια που γίνονται στην Τουρκία όσο πλησιάζουμε στην ημέρα που θα διεξαχθούν οι εκλογές μίλησε και η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη αναφέροντας ότι το θέμα της θρησκείας και της οικογένειας παίζει πολύ ψηλά στον πολιτικό λόγο.

Και όπως πρόσθεσε το γεγονός ότι περίπου 12 εκατ. Τούρκοι πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μπορεί θα επηρεάσει το πώς θα ψηφίσουν στις εκλογές.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στα ίδια επίπεδα – Τι συνιστούν οι ειδικοί
11 Φεβρουαρίου, 2025
Νεκρός εντοπίστηκε 90χρονος μετά από φωτιά στο σπίτι του στο Αγρίνιο
11 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθησαν 2 νεαροί για κλοπή δικύκλου και διακίνηση ναρκωτικών στο Νέο Ψυχικό
11 Φεβρουαρίου, 2025
Συναγερμός για την εξαφάνιση 78χρονης στα Δολιανά Πωγωνίου – Silver Alert σε ισχύ
11 Φεβρουαρίου, 2025
Στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού η παλιά δόξα του Ολυμπιακού Σάββας Παπάζογλου
11 Φεβρουαρίου, 2025
Κερατσίνι: Έληξε το θρίλερ με τον άνδρα που είχε «ταμπουρωθεί» στο σπίτι του – Είχε δραπετεύσει από ψυχιατρικό ίδρυμα
11 Φεβρουαρίου, 2025
Κερατσίνι: Άντρας βρίσκεται «ταμπουρωμένος» σε σπίτι – Δεν αφήνει τη μητέρα και την αδελφή του να φύγουν
11 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε ο Θεόδωρος Χαριτόπουλος, «δεξί χέρι» του Κωνσταντίνου Καραμανλή
11 Φεβρουαρίου, 2025
Τελεσίγραφο Τραμπ στη Χαμάς: Να απελευθερώσει όλους τους Ισραηλινούς ομήρους ως το Σάββατο αλλιώς… κόλαση
11 Φεβρουαρίου, 2025
Θλίψη στα Χανιά: Πέθανε ξαφνικά 19χρονος – Ήταν ανιψιός βουλευτή
11 Φεβρουαρίου, 2025