Μόλις πριν πέντε ημέρες, η Ισραηλινή Δημόσια Ραδιοτηλεοπτική Αρχή (KAN) αποκάλυψε το σχέδιο του Ισραήλ για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με την Αρχή, το σχέδιο, το οποίο συζητήθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, περιλαμβάνει την ισραηλινή πολιτική διοίκηση της Παλαιστινιακής Λωρίδας για μια περίοδο που κυμαίνεται από 6 μήνες έως ένα έτος.
Ο συντονιστής της δραστηριότητας της ισραηλινής κυβέρνησης στα παλαιστινιακά εδάφη θα είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της Λωρίδας της Γάζας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η παροχή δημόσιων υπηρεσιών στους κατοίκους της Γάζας θα γίνεται μέσω ιδιωτικών αραβικών εταιρειών.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό προέκυψε «υπό το φως της κριτικής του Ισραηλινού Στρατού προς την πολιτική ηγεσία ότι δεν έλαβε αποφάσεις σχετικά με τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο».
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του ισραηλινού σχεδίου, ο έλεγχος της Λωρίδας θα μεταφερθεί τελικά σε «τοπικά κόμματα που δεν είναι εχθρικά» προς το Ισραήλ, χωρίς να κατονομαστούν.
Η ισραηλινή δημόσια ραδιοτηλεόραση ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας και η πολιτική ηγεσία στο Ισραήλ πραγματοποιούν «συνομιλίες και συναντήσεις με ενδιαφερόμενα μέρη για να διαμορφώσουν αυτό το σχέδιο».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει κάποια πολιτική κυβέρνηση στη Γάζα, ίσως με τη βοήθεια των ΗΑΕ και άλλων».
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Abdullah bin Zayed Al Nahyan, κατήγγειλε αυτές τις δηλώσεις.
Σε ένα tweet στην πλατφόρμα «Χ» είπε:
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τονίζουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει καμία νομική ικανότητα να κάνει αυτό το βήμα». Πρόσθεσε, «τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνούνται να ενταχθούν σε οποιοδήποτε σχέδιο που αποσκοπεί στην παροχή κάλυψης για την ισραηλινή παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας».
Επίσης προσδιόρισε τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες τα ΗΑΕ θα παράσχουν την υποστήριξη τους σε ένα μεταπολεμικό σχέδιο διακυβέρνησης της Γάζας.
«Όταν σχηματιστεί μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες του αδελφού παλαιστινιακού λαού και θα απολαμβάνει ακεραιότητα, ικανότητα και ανεξαρτησία, το κράτος θα είναι πλήρως έτοιμο να παράσχει κάθε μορφή υποστήριξης σε αυτήν την κυβέρνηση».
Επίσης, αναφέρθηκε ότι η Αίγυπτος, το Κατάρ και άλλες αραβικές χώρες απέρριψαν μια ισραηλινή πρόταση για συμμετοχή αραβικών χωρών στη Διαχείριση της Λωρίδας από κοινού με την ισραηλινή πλευρά
Η Ουάσιγκτον εξέφρασε την οργή της για αυτήν την ιδέα, απορρίπτοντας τη συνέχιση της διοίκησης της Γάζας από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο.
Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν διπλωματικές πηγές στο Al Markazia του Λίβανου, το θέμα της «επόμενης» του πολέμου είναι έντονα παρόν στις διεθνείς επικοινωνίες που αναζητούν διευθέτηση της κατάστασης στη Γάζα.
Εδώ, το Ισραήλ επιδιώκει να διατηρήσει το πολιτικό και διοικητικό του χέρι και την παρουσία του στη Λωρίδα της Γάζας, και αυτό φιλοδοξεί και πιέζει, ωστόσο, για να «απαλύνει» αυτή την ιδέα, προτείνει τη συμμετοχή των αραβικών χωρών σχέδιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές, η αραβική πλευρά αντιτίθεται σθεναρά και επιμένει στην έξοδο του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας μόλις τα όπλα σωπάσουν, και η Ουάσιγκτον επίσης δεν απέχει πολύ από αυτήν την απορριπτική προσέγγιση.
Αυτό που θέλουν οι μεσολαβητές είναι μια βιώσιμη λύση, ενώ η παραμονή του Τελ Αβίβ στη Γάζα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πολιτικά ή στρατιωτικά, θα αποτελέσει μόνιμο παράγοντα έντασης που απειλεί τη λύση που ωριμάζει.