«Η Ερμηνεία των Ονείρων»: Το σημαντικότερο, κατά την εκτίμηση του ίδιου του Σίγκμουντ Φρόυντ, έργο του

Σίγκμουντ Φρόυντ: Στο τέλος του περασμένου αιώνα, σαν σήμερα, στις 4 Νοεμβρίου 1899, ο Σίγκμουντ Φρόυντ δημοσίευσε το βιβλίο του η «Ερμηνεία των Ονείρων», υποστηρίζοντας ότι τα όνειρά μας δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις επιθυμίες που ψάχνουμε να εκπληρώσουμε όταν είμαστε ξύπνιοι.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα όνειρα γίνονται στο στάδιο του ύπνου REM (Rapid Eye Movement – Γρήγορη Κίνηση Ματιών). Σε έναν ύπνο 8 ωρών, περνάμε περίπου 4 με 5 φορές από το στάδιο REM. Αυτό σημαίνει πως δυνητικά μπορούμε να ονειρευόμαστε έως και 2 ώρες ανά οκτάωρο ύπνου.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, οι καρδιακοί παλμοί και η πίεση του αίματος αυξάνονται, η αναπνοή επιταχύνεται. Τα δε εγκεφαλικά κύματα φέρονται με τον ίδιο τρόπο που φέρονται και όταν είμαστε αφυπνισμένοι. Επιπλέον, στο στάδιο REM βρισκόμαστε σε υπνική (μυϊκή) παράλυση, γεγονός που φαίνεται ότι συμβαίνει για να μας προφυλάσσει από κινήσεις που θα μας θέσουν σε κίνδυνο.

Το ασυνείδητο. Σκοπός της ζωής και του έργου του Φρόυντ ήταν η εξερεύνηση και η ερμηνεία του ασυνείδητου, του μέρους που κατοικούν όλες οι επιθυμίες μας και συνυπάρχουν με τα απωθημένα μας. Ο πατέρας της ψυχανάλυσης με τη φράση «το όνειρο είναι η βασιλική οδός για το ασυνείδητο» βρήκε ότι τα όνειρα αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να ανακαλύψεις και να γνωρίσεις το ασυνείδητο.

Ο Φρόυντ ήθελε να αποδείξει πως υπάρχει μια ψυχολογική τεχνική που κάνει δυνατή την ερμηνεία των ονείρων. Μετά το θάνατο του πατέρα του ο ίδιος ανακαλύπτει πως έχει κάποια συναισθήματα που μέχρι εκείνη τη στιγμή καταπιέζει, χωρίς όμως να το καταλαβαίνει. Από τον Ιούλιο του 1897 ξεκίνησε μια σοβαρή προσπάθεια για να αποκαλύψει το νόημά τους, αντλώντας από μια τεχνική γνωστή ανά τους αιώνες, την αποκρυπτογράφηση των ονείρων. Πίστευε ότι αυτά έχουν κρυφά νοήματα. Προσπάθησε να τα καταλάβει, ώστε μέσα από αυτά να καταλάβει τους ίδιους τους ανθρώπους και το πώς αυτοί σκέπτονταν ή ενεργούσαν.

Σίγκμουντ Φρόυντ: Τι εξηγεί στο βιβλίο του

Στο βιβλίο του μας δίνει μια εξαιρετικά λεπτομερή εξήγηση για το πώς δημιουργούνται τα όνειρα και το πώς λειτουργούν. Με μαρτυρίες από δικά του όνειρα αλλά και των ασθενών του, υποστηρίζει τη βασική θέση ότι τα όνειρα είναι η μεταμφιεσμένη εκπλήρωση μιας καταπιεσμένης ή απωθημένης ασυνείδητης επιθυμίας, που συνδέεται ιδιαίτερα με σεξουαλικά και επιθετικά ένστικτα και η έκφρασή της λογοκρίνεται προτού γίνει συνειδητή.

Σκοπός της ζωής και του έργου του Φρόυντ ήταν η εξερεύνηση και η ερμηνεία του ασυνείδητου

Για παράδειγμα, όσοι ονειρεύονται πως πετούν ή αιωρούνται θέλουν να ελευθερωθούν από την παιδική τους ηλικία. Εάν κάποιος ονειρεύεται πως κάποιος στενός του συγγενής πεθαίνει πιθανότατα κρύβει εχθρότητα για το πρόσωπο αυτό ή επιθυμία να αποκτήσει αυτά που έχει το άλλο πρόσωπο.

Την αποκωδικοποίηση των ονείρων αναλαμβάνει ο ψυχαναλυτής, που ακολουθεί τέσσερις βασικούς δρόμους: Συμπύκνωση, Μετάθεση, Αναπαράσταση και Δευτερογενής Αναθεώρηση. Στο βιβλίο του, ο Φρόυντ εισάγει την έννοια του Εγώ, ενώ υπάρχουν οι πρώτες νύξεις γι’ αυτό που στα επόμενα του έργα θα ονομάσει Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα.

Στο βιβλίο του αναφέρει δύο είδη ονείρων, το φανερό όνειρο και το λανθάνον όνειρο. Το λανθάνον είναι στην ουσία το πραγματικό όνειρο και αυτό πρέπει να ερμηνευτεί.

Στην τεράστια πλειονότητά τους τα ονειρικά σύμβολα είναι σεξουαλικής φύσης. Κατά τον Φρόυντ υπάρχει έντονη σεξουαλική απεικόνιση.

Παρά την κριτική και την αρχική απόρριψη που δέχθηκαν οι απόψεις του, ο Φρόιντ μας δίδαξε με το έργο του « Η Ερμηνεία των Ονείρων» πως κανένα όνειρο δεν είναι απλά ένα συνονθύλευμα της φαντασίας μας, αλλά κρύβει από πίσω του βαθύτερες σημασίες που σχετίζονται με το ασυνείδητό μας, το οποίο γνωρίζει καλύτερα από όλους τις πιο καλά κρυμμένες επιθυμίες μας.
Ο Φρόυντ θεωρούσε την ερμηνευτική των ονείρων το τελειότερο και συγχρόνως το πιο προσωπικό του έργο, με το οποίο έθεσε τα θεμέλια ολόκληρου του οικοδομήματος της ψυχανάλυσης.

(Πηγή: sansimera.gr)

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Χαλκιδική: Έκλεψαν χρηματοκιβώτιο με κοσμήματα αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ
15 Ιανουαρίου, 2025
Το κύκλωμα προστασίας σε οίκους ανοχής και η σύνδεση με την υπόθεση του Κολωνού: «Οι καταθέσεις της 12χρονης να εξεταστούν εκ νέου»
15 Ιανουαρίου, 2025
Ο συνταγματάρχης που συνελήφθη με το υλικό παιδικής πορνογραφίας χρησιμοποιούσε το ίντερνετ του γείτονά του για να καλύπτει τα ίχνη του
15 Ιανουαρίου, 2025
Κίνηση στους δρόμους: Προβλήματα σε Κηφισό, Κηφισίας και Λεωφόρο Αθηνών – Πού αλλού υπάρχουν καθυστερήσεις
15 Ιανουαρίου, 2025
Σπύρος Μπιμπίλας για Αλέξη Κούγια: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παραποιεί τα λόγια μου»
15 Ιανουαρίου, 2025
Μεθυσμένος οδηγός παρέσυρε και εγκατέλειψε έναν πεζό και έναν αναβάτη μοτοσικλέτας στο κέντρο της Αθήνας
15 Ιανουαρίου, 2025
Συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία του εργοστασίου «Καραμολέγκος» – Η ανακοίνωση της εταιρείας
15 Ιανουαρίου, 2025
Μπούκαραν σε σπίτι ασφαλιστή στο Χαλάνδρι και άρπαξαν μετρητά και κοσμήματα αξίας 60.000 ευρώ
15 Ιανουαρίου, 2025
Δικηγόρος οικογένειας θύματος τροχαίου στα Χανιά: Περιμένουμε το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης και θα πράξουμε αναλόγως
15 Ιανουαρίου, 2025
«tap2ride»: Σε ισχύ από σήμερα το νέο σύστημα που καταργεί την υποχρέωση για χάρτινο εισιτήριο ή κάρτα στα ΜΜΜ – Πώς θα λειτουργεί
15 Ιανουαρίου, 2025