Η Ευρώπη συζητά για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» – Η μορφή κωδικού QR και οι αντιδράσεις

Αύριο, στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την πανδημία, η πρόταση Μητσοτάκη για το ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Ισχυρές συμμαχίες αλλά και σοβαρές “αντιστάσεις”.

Συμμαχίες υπέρ του αιτήματος του έχει επιχειρήσει να χτίσει, με μπαράζ επαφών τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρωθυπουργός, καθώς για την Ελλάδα η πρόταση αυτή είναι μείζονος σημασίας ώστε να μη χαθεί η τουριστική περίοδος.

Η πρόταση έχει βρει θερμούς υποστηρικτές αλλά, από την άλλη πλευρά, και σθεναρές αντιστάσεις.

Επιφυλακτικές, έως αρνητικές, εμφανίζονται να είναι η Γαλλία και η Γερμανία, με το επιχείρημα πως το πιστοποιητικό μπορεί να αποτελέσει μέθοδο διακριτικής μεταχείρισης των πολιτών τους, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει καθυστέρηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού κρατών – μελών και πολλοί πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα έγκαιρου εμβολιασμού.

Ακόμη και η αρχική θετική αντίδραση της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι «αποτελεί ιατρική επιταγή η ύπαρξη πιστοποιητικού» δεν φαίνεται να είναι προάγγελος θετικής απόφασης.

Ο ‘Έλληνας Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αναπτύξει στους «27» το επιχείρημα του ότι η διευκόλυνση στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί θα συμβάλει στην επανεκκίνηση της κινητικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που αποτελεί την αφετηρία για την ανόρθωση της οικονομικής δραστηριότητας σε προ κρίσης επίπεδα…

Σχοινάς και ΙΑΤΑ στηρίζουν σθεναρά την Ελληνική πρόταση

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί θετική την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκφράζοντας την ελπίδα να συμφωνηθεί μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός των προσεχών εβδομάδων.

Κάτι τέτοιο, επισήμανε ο Επίτροπος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, θα μπορούσε να αποδείξει ότι κάποιος δεν ανήκει στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου για να ταξιδέψει μετριάζοντας τα εναλλακτικά μέτρα, όπως τα αρνητικά τεστ.

Όμως και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών IATA κάλεσε την Ε.Ε. να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Σε ανοιχτή επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο γενικός διευθυντής της IATA, Αλεξάντρ Ντε Ζινιάκ, κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιδιώξουν μια πολιτική που θα οδηγούσε στην επάνοδο των οικονομικών και κοινωνικών προνομίων της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από εκείνους που έχουν εμβολιαστεί.

Το πιστοποιητικό προτείνεται να έχει τη μορφή κωδικού QR και να περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως εάν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις, από ποιο εμβόλιο, αλλά και οι σχετικές ημερομηνίες.