Ι. Φωτήλας στο newsique: «Η Ευρώπη, η πανδημία και η ευκαιρία»

Θέλω να ευχηθώ καταρχάς να είναι καλοτάξιδος ο νέος ενημερωτικός ιστότοπος newsique. Υπάρχει ανάγκη για πολύπλευρη και σε βάθος ενημέρωση για τα γεγονότα που εξελίσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και πιστεύω ότι θα συνδράμετε με τις αναλύσεις σας.

Όλα δείχνουν ότι καταφέραμε ως χώρα να ξεπεράσουμε επιτυχώς την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού. Και τα καταφέραμε γιατί ευτυχήσαμε να έχουμε μία πολιτική ηγεσία που εγκαίρως πήρε τα απαραίτητα μέτρα μετά από άριστη συνεργασία με τους διακεκριμένους επιστήμονές μας.
Ο ελληνικός λαός έδειξε πρωτόγνωρη ωριμότητα. Και σε αυτόν ανήκει κυρίως το μεγάλο ευχαριστώ, μαζί με τους ιατρούς και τους νοσηλευτές των υγειονομικών μονάδων καθώς και τους υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας. Χάρις σε αυτούς γίναμε διεθνώς από αποδιοπομπαίοι τράγοι, παράδειγμα προς μίμηση.

Εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση. Η πιο δύσκολη.
Γιατί ασχολούμαστε με την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι πολίτες αγωνιούν – και είναι φυσιολογικό – για την επόμενη μέρα της ζωής τους που έχει δυσκολέψει. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και έχουν ανάγκη στήριξης.

Κανείς δεν πρέπει να χάσει τη δουλειά του και όσοι την έχασαν προσωρινά πρέπει να προσληφθούν ξανά δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να το κάνουν!

Και αυτό μπορεί να γίνει με πόρους εθνικούς και ευρωπαϊκούς. Ήδη εργάζονται σκληρά στα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας ώστε να έρθουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι δεύτεροι. Κατατέθηκε την ώρα που γράφω αυτό το άρθρο η σχετική τροπολογία για το πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία για την απορρόφηση του προγράμματος SURE της Ε.Ε.

Αλλά η μεγάλη τομή έγινε με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα ανάκαμψης σε συνέχεια της πρότασης Μέρκελ-Μακρόν. Ένα τεράστιο πακέτο, συνολικά 750 δις, που μαζί με το πρόγραμμα SURE για την εργασία και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλάζει τα δεδομένα προς το καλύτερο στο κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη.

Τα λεφτά που εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία θα φθάσουν τα 60 δις ευρώ για την επόμενη επταετία (2021-2027). Αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία και πιστώνεται στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στους εξαιρετικούς χειρισμούς του. Και είναι τεράστια ευκαιρία για τη χώρα να αξιοποιηθούν δημιουργικά.

Για να βελτιωθεί πρώτα η υγεία ώστε να είμαστε έτοιμοι σε πρίπτωση που έρθει δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

Αλλα ταυτόχρονα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν στους τομείς που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα ώστε να αυξηθεί η ευημερία μας. Ο τουρισμός με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, η φαρμακοβιομηχανία, τα επιλεγμένα αγροτικά μας προϊόντα. Αλλά μπορούμε και σε νέους. Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου υπάρχουν έτοιμα έργα για υλοποίηση, στην άμυνα, στις νέες τεχνολογίες. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Θα ήταν τραγικό λάθος να ξοδευτούν αυτά τα ποσά για σπατάλες. Είναι κυριολεκτικά η τελευταία ευκαιρία της χώρας να καλύψει το επενδυτικό κενό που υπήρξε την προηγούμενη δεκαετία.
Ήδη υλοποιούνται οι αναγκαίες αλλαγές – μεταρρυθμίσεις. Στη λειτουργία του δημοσίου ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πιο εύκολα να κάνουν τις δουλειές τους, στο περιβάλλον ώστε να συνδυάζεται η προστασία του με την αναπτυξιακή του διάσταση και στη δικαιοσύνη. Ακολουθούν η παιδεία, ο πολιτισμός, η ψηφιακή διακυβέρνηση και η ηλεκτροκίνηση.

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και τώρα!

* Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας

-Ad-