Η φρεγάτα «Ύδρα» απέτρεψε χτύπημα των Χούθι σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα – Ποιος ο ρόλος της στην επιχείρηση «Ασπίδες»

Τα ξημερώματα, η Φρεγάτα «Ύδρα» του πολεμικού Ναυτικού εμπλέχθηκε στην πρώτη της αποστολή στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ασφάλειας της ναυσιπλοΐας «Ασπίδες», στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το πλήρωμα των 198 στελεχών της φρεγάτας, ενεργοποίησε τα οπλικά συστήματα εναντίον δύο εχθρικών μη επανδρωμένων drones των Χούθι, που απείλησαν εμπορικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα αεροσκάφη να υποχωρήσουν. Ενεργός πλέον ο ρόλος της φρεγάτας και των στελεχών της, ήδη από την τρίτη ημέρα υπηρεσίας της στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η φρεγάτα Ύδρα μαζί με άλλες ναυτικές δυνάμεις ευρωπαϊκών και συμμαχικών χωρών εκτελεί δρομολόγια, βάρδιες, συνοδεύοντας εμπορικά πλοία που από τον κόλπο του Άντεν πηγαίνουν προς την Ερυθρά Θάλασσα για να περάσουν το Σουέζ.

Στην πρωϊνή της βάρδια, τα ξημερώματα, η φρεγάτα Ύδρα εντόπισε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αεροσκάφη επιτήρησης, αεροσκάφη τα οποία χρησιμοποιούν οι Χούθι για αναγνώριση ώστε να δώσουν θέσεις πλοίων στην περιοχή και με την απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής που έχει γίνει, δηλαδή άμεσα δεν εμπλέκεται το στρατηγείο της Λάρισας, από τη στιγμή που διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιος άμεσος ή έμεσος κίνδυνος, ο κυβερνήτης του πλοίου έχει δικαίωμα να ανοίξει πυρ και όπως έγινε, με πυροβόλο που είναι στην πλώρη του πλοίου των 127 χιλιοστών, άνοιξε πυρ και έτσι απομακρύνθηκαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η φρεγάτα Ύδρα δεν είναι μόνη της. Πολύ κοντά της βρίσκεται και η φρεγάτα Hessen του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ υπάρχουν και άλλα πλοία στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και σε υπηρεσία η συγκεκριμένη φρεγάτα από τη Δευτέρα, ενώ μέχρι πρότινος ήταν η περίοδος προσαρμογής στην ευρύτερη περιοχή.