Η φρεγάτα «Ύδρα» κατέρριψε drone στον κόλπο του Άντεν

To μπαμ που ακούστηκε ήταν ελληνικό αυτή την φορά.

Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Ύδρα» επιχείρησε τα ξημερώματα πριν ο ήλιος να χαράξει, μεταξύ 5 και 6 ώρα Τζιμπουτί.

Όλα ήταν ήρεμα λίγο νωρίτερα. Η φρεγάτα Ύδρα έπλεε αγέρωχη και το πλήρωμα. Στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού με τεταμένη την προσοχή προσπαθούσαν να ξεκλέψουν δευτερόλεπτα χαλάρωσης ώσπου η γέφυρα σήμανε συναγερμό. Τα ραντάρ κοκκίνησαν, οι φλέβες των αξιωματικών άρχισαν να πάλλονται.

Όλα έγιναν στο πλαίσιο της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES. Η φρεγάτα Ύδρα παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, άνοιξε πυρά με πυροβόλο όπλο εναντίον 2 μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, τα γνωστά μας drone.

Αυτοί που τα εκτόξευσαν πήραν το μάθημα τους από το ελληνικό πλοίο, που ξέρασε φωτιά και ατσάλι.

To πλοίο μπορεί να σκορπίσει τον όλεθρο αν χρειαστεί. Εξοπλισμένο σαν αστακός, περιπολεί και τιμωρεί όποιον το αμφισβητήσει.

Συγκεκριμένα, η φρεγάτα «Ύδρα» διαθέτει:

-Εκτόπισμα: 3.350 τόνοι
-Ταχύτητα: 30 κόμβοι
-Οπλισμός: 1 πυροβόλο 5 ιντσών/54,
-2 συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx,
-8 Κ/Β Ε/Ε Harpoon,
-16 Κ/Β Ε/Α ESSM (Envolved Sea Sparrow Missile) ,
-2 τριπλούς Τ/Λ Mk32,
-εκτοξευτή ΗΝ αντιμέτρων και ανάλογο ΗΝ εξοπλισμό, ενώ δύναται να μεταφέρει ένα Ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk.

Τα drones στην περιοχή είναι κίνδυνος θάνατος και άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και αποτελούν τον πιο μεγάλο εφιάλτη όλων των εφοπλιστών που έχουν τα καράβια τους στο ναρκοπέδιο των θαλασσών.

Με περηφάνεια το υπουργείο Άμυνας θα κάνει γνωστό πως η δράση που εκτέλεσε η Ύδρα ήταν αποτελεσματική, αποφεύγοντας τυχόν ζημιές σε ναυτικούς και την εμπορική ναυτιλία. Οι Έλληνες Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί δικαίωσαν την EUNAVFOR ASPIDES που έχει αμυντική αποστολή, να προστατεύει τη ναυτιλία που αποτελεί στόχο επιθέσεων στη θάλασσα ή στον αέρα.

Η ανακοίνωση που συνόδευσε τις πράξεις είναι σαφής. Οποιαδήποτε αντίδραση θα έρχεται πάντα ως συνέπεια μιας επίθεσης και θα είναι αναγκαία, αναλογική και περιορισμένη στον διεθνή θαλάσσιο ή εναέριο χώρο.