Η γενιά της μάσκας και των… τεστ: Καμπανάκι ειδικών για τα σχολεία – Καλπάζει η Δέλτα

Μεγάλη είναι η ανησυχία εκπαιδευτικών και γονέων για την κατάσταση που ενδέχεται να διαμορφωθεί στα σχολεία τις επόμενες εβδομάδες, με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει στις μικρές ηλικίες.

Ενώ τα παιδιά κάνουν σχέδια και ευχές για ανοιχτά σχολεία, γονείς και εκπαιδευτικοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Οι έλεγχοι από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας ξεκίνησαν για την τήρηση των μέτρων και η πρόβλεψη να κλείνουν τμήματα μόνο όταν βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό περισσότεροι από τους μισούς μαθητές, αυτό δε φαίνεται να τους καθησυχάζει, μάλλον το αντίθετο.

Έξω από αρκετά σχολεία οι γονείς επιμένουν να συνωστίζονται.

Δωρεάν τεστ όταν εμφανίζεται κρούσμα σε τάξη, από 4 έως και 7 για όσους κάθονται κοντά, ένα καθημερινά, είναι ο τρόπος για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά απαντά η κυβέρνηση.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%, οι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ωστόσο η αγωνία για τη διασπορά του κορωνοϊού δεν έχει τέλος.

Μετάλλαξη Δέλτα κατά ανηλίκων

Στο στόχαστρο της παραλλαγής Δέλτα βρίσκονται μαθητές και παιδιά, καθώς μέσα σε μια εβδομάδα περισσότερες από 3.000 μολύνσεις εντοπίστηκαν σε παιδιά, ενώ μόνο χθες Δευτέρα 387 βρέθηκαν θετικά στον ιό.

«Το στέλεχος Δέλτα από την μια μέρα στην άλλη από τον έναν μήνα στον άλλον βλέπετε ότι ένα στα 4 κρούσματα τώρα είναι στα παιδιά εκεί που έχει πιάσει το Δέλτα» σημείωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Εφιαλτικές προβλέψεις

Η αγωνία των ειδικών για τον αντίκτυπο του ανοίγματος των σχολείων στα επιδημιολογικά δεδομένα είναι έκδηλη, καθώς τα χειρότερα φαίνεται να είναι μπροστά μας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 25% των μαθητών θα μολυνθούν και εως 500 θα χρειαστούν νοσηλεία.

«Θα έχουμε 150.000 με 200.000 παιδιά που θα εκτεθούν, θα έρθουν σε επαφή. Εξαρτάται από τα μέτρα που θα λάβουμε αν θα νοσήσουν… Το 20 με 25% υπό καλές συνθήκες υγειονομικών πρωτοκόλλων των παιδιών θα μολυνθούν. Μιλάμε από 30.000 έως 50.000. Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι περίπου 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Στη Θεσσαλονίκη, μια νηπιαγωγός και ένα παιδί στο βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός» βρέθηκαν θετικά στον ιό. «Όλα ξεκίνησαν από μια δασκάλα που βρέθηκε θετική και έκλεισε το τμήμα» τόνισε ο  αντιπρόεδρος δημ. Βρεφοκομείου «Αγ. Στυλιανός» Κωνσταντίνος Τσιαμπακίδης.

Να θωρακιστούν τα σχολεία για να μην υπάρξει διασπορά του ιου συνέστησε μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης. «Ένα πράγμα που δεν έχει γίνει συνείδηση είναι ο καθαρός αέρας στις τάξεις θα έπρεπε να λειτουργούν με συσκευές καθαρισμού. Για να τελειώσουμε με τον κορωνοϊό θα πρέπει να γίνει καθολικός εμβολιασμός» συμπλήρωσε.

Ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών είναι μονόδρομος για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιου στις σχολικές αίθουσες. Τα δημοτικά σχολεία είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος των επιδημιολόγων, καθώς αποτελούν την ηλικιακή ομάδα που δεν έχει ακόμη πρόσβαση στο εμβόλιο.