Η Γερμανία χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Την απόφαση της Ελλάδας και της Τουρκίας για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ τους, χαιρέτισε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

Το Βερολίνο, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ κάνει λόγο για «θετικό δείγμα», το οποίο κατά την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βοηθήσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά (θα βοηθήσει) και ώστε να εκφραστεί η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαιρετίζει ρητά το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να αρχίσουν πολύ σύντομα εκ νέου τις λεγόμενες διερευνητικές συνομιλίες.

Είναι ένα πολύ θετικό σήμα ότι και οι δύο πλευρές έχουν την βούληση να βρουν μια λύση για τα επίμαχα ζητήματα -σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο- με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι πάγια θέση του Βερολίνου ήταν και παραμένει ότι ο δρόμος προς μια μόνιμη λύση για τα επίμαχα θέματα στην ανατολική Μεσόγειο είναι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων «και για αυτό η συμφωνία για επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελεί σημαντικό βήμα για την διμερή σχέση των δύο εταίρων μας, αλλά και ένα συνολικά καλό νέο για την σταθερότητα στην περιοχή και για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία».

Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ακόμη, ότι για την γερμανική κυβέρνηση «είναι τώρα ασφαλώς σημαντικό αυτές οι συνομιλίες να ξεκινήσουν σύντομα και να οικοδομηθεί έτσι περαιτέρω εμπιστοσύνη».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αποφάσεις που ενδεχομένως θα ληφθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Γερμανός εκπρόσωπος περιορίστηκε να σημειώσει ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι δύο χώρες έδειξαν αυτό το θετικό δείγμα, αυτή την προθυμία για συνομιλίες και αυτό στη βάση μιας μεταξύ τους συμφωνίας», καθώς αυτό είναι, όπως είπε, «το πρώτο πραγματικό θετικό δείγμα έπειτα από πολλές εβδομάδες».

«Δεν θα ήθελα να πω τώρα κάτι για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έχουμε την αίσθηση ότι αυτό (ενν. η απόφαση για συνομιλίες) μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το Συμβούλιο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά (να βοηθήσει) και στο να εκφράσουμε την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο».

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το εάν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα είχαν νόημα όσο θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές συνομιλίες», ο Στέφεν Ζάιμπερτ εξήγησε ότι δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ωστόσο: «Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουμε το ενδιαφέρον ή συμμεριζόμαστε το ενδιαφέρον για εκτενείς και εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, όπως έχει τονίσει ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ευρώπη και η Τουρκία μοιράζονται πολλά συμφέροντα και υπάρχει μεγάλο δυναμικό για σε βάθος συνεργασία – θέματα της οικονομικής συνεργασίας, της περιφερειακής σταθερότητας, της μετανάστευσης- και υπό αυτή την έννοια είναι καλό το γεγονός ότι στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διαβουλευθούμε ακριβώς για αυτές τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας».

-Ad-