Δεν σταματούν να απασχολούν τα social media οι αποκαλύψεις του Gurdian για το πώς ο Έλληνας δημοσιογράφος, Θάνος Δημάδης, πρόσφερε –με το αζημίωτο- στην πολυεθνική φαρμακευτική Bayer (μητρική της Monsanto) επιρροή στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών στις ΗΠΑ. Λάδι στη φωτιά ρίχνει –όπως συνηθίζει- με τις αντιφατικές και συχνά προκλητικές δηλώσεις του και ο ίδιος ο κ. Δημάδης.
Μεταξύ άλλων, ζήτησε το λόγο από την Carey Gillam, τη δημοσιογράφο του Guardian που αποκάλυψε τα e-mail στα οποία ο κ. Δημάδης ξεκάθαρα ζητά ξεχωριστή αμοιβή από τη Bayer, στην οποία προσφέρει παρέμβαση ακόμη και για τους δημοσιογράφους που θα βράβευε η Ενωση! Συγκεκριμένα, προτείνει να βραβεύονται μόνο δημοσιογράφοι που δεν αντιτίθενται στη στρατηγική της πολυεθνικής φαρμακευτικής, ενώ σε άλλο σημείο ομολογεί καθαρά ότι κινείται κρυφά από τον πρόεδρο της Ενωσης.
Στην επίθεση Δημάδη κατά της κυρίας Gillam, παρενέβη η ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frauke Steffens, όταν εκείνος δημοσίευσε επιστολή της κυρίας Nancy Prager – Kamel η οποία, μεταξύ άλλων, ισχυρίζεται πως όλα όσα έκανε ο κ. Δημάδης αποτελούσαν εντολές του διοικητικού συμβουλίου και του προέδρου. Ακόμη κι αν ισχύει αυτό, απάντησε η Γερμανίδα δημοσιογράφος, το γεγονός είναι ότι ο ίδιος ο κ. Δημάδης ήταν αυτός που –ενώ είναι και παρουσιάζεται ως δημοσιογράφος- ρητά ζήτησε σύμβαση και χρήματα από την Bayer.
«Το να αποκαλείς σε e-mail σου μια δημοσιογραφική ένωση “όχημα” για τα όποια θέματα θέλει να προωθήσει η Bayer στη δημοσιότητα, ζητώντας χρήματα από την εταιρεία είναι απαράδεκτο οπουδήποτε. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τις αμερικανικές πρακτικές χορηγιών», λέει η κυρία Steffens.
«Ολόκληρη η ιστορία είναι επιζήμια για το επάγγελμά μας, συνολικά. Όταν δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ποιοι δημοσιογράφοι έχουν συμβόλαια ή πληρώνονται από μεγάλες εταιρείες του φαρμάκου και της αγροτεχνολογίας διαβρώνεται η εμπιστοσύνη».
Η κυρία Steffens υπογραμμίζει, επίσης, πως όταν ο κ. Δημάδης και η κυρία Prager – Kamel προσπάθησαν να πείσουν άλλους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν στο διοικητικό συμβούλιο της νέας Ένωσης Ανταποκριτών (που δημιούργησαν αποχωρώντας από την αυθεντική), απέκρυψε τους δεσμούς που είχε με την Bayer, με συνέπεια πολλοί να εξαπατηθούν.
Η ίδια επισημαίνει, τέλος, ως ιδιαίτερα σημαντικό, ένα ακόμη ζήτημα που προκύπτει από το ρεπορτάζ του Guardian: ότι o κ. Δημάδης έστειλε στη Bayer λίστα με 300 δημοσιογράφους – ξένους ανταποκριτές, στους οποίους η πολυεθνική φαρμακευτική ήθελε να «στοχεύσει» για να προωθήσει την ατζέντα της. Όπως τονίζει, στη λίστα περιλαμβάνονται και μερικοί πολλοί γνωστοί Γερμανοί δημοσιογράφοι: «Αξιοσημείωτο, από την άποψη της πληρωμής και από τις δύο πλευρές, με ξεκάθαρη πρόθεση να πουλήσει “πρόσβαση”».