Το βράδυ της 18ης Μαρτίου 2020, στο κέντρο του Μπέργκαμο πέρασε ένα στρατιωτικό κομβόι με φέρετρα θυμάτων της πανδημίας κορονοϊού. Εικόνες που έμειναν αξέχαστες για τους Ιταλούς, και όχι μόνο.
Η σημερινή ημερομηνία επιλέχθηκε ως εθνική ημέρας μνήμης των θυμάτων της επιδημίας του κορονοϊού, οι οποίοι τέσσερα χρόνια αργότερα πλησιάζουν συνολικά τους 200.000, όπως υπενθύμισε ο Ιταλός λοιμωξιολόγος Ματέο Μπασέτι.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, μέσω του Γραφείου Τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης, δήλωσε πως “η πανδημία Covid-19 σημάδεψε την πρόσφατη ιστορία μας. Πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια, η υγειονομική κρίση έπληξε τον κόσμο και το έθνος μας πλήρωσε ένα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα”.
“Σήμερα” προσθέτει η Μελόνι “τιμούμε τη μνήμη των συμπατριωτών μας που δεν είναι πια μαζί μας και κρατάμε την καρδιά μας κοντά στις οικογένειες και τους αγαπημένους τους. Το πένθος για τόσες πολλές ζωές που χάθηκαν είναι ακόμα μια ανοιχτή πληγή”.
Σύμφωνα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό “η πανδημική κρίση έχει επιφέρει τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές συνέπειες και ο δρόμος για την έξοδό της είναι ακόμη, από πολλές απόψεις, μακρύς. Σκέφτομαι, για παράδειγμα, τον καταστροφικό αντίκτυπο που είχε το Covid-19 στα παιδιά και τους εφήβους μας. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος και ένα πολύπλοκο σύνολο παρεμβάσεων για να επιστρέψουμε στις νεότερες γενιές μας αυτό που η πανδημία, και οι υγειονομικοί κανόνες που επιβλήθηκαν τότε, τους στέρησαν”.
Η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε επίσης πως “η πανδημία αναστάτωσε τη ζωή μας, αλλά ο ιταλικός λαός βρήκε τη δύναμη να αντιδράσει. Και το έκανε με ανθρωπιά, αλληλεγγύη, ενότητα και αυτοθυσία. Αυτή είναι η πιο πολύτιμη κληρονομιά αυτής της κρίσης, την οποία πρέπει να είμαστε σε θέση να θυμόμαστε και η οποία μπορεί ακόμη να μας διδάξει πολλά”.
Για μια “οδυνηρή σελίδα στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας και ολόκληρου του κόσμου” έκανε λόγο και ο Ιταλός ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος μίλησε για μια κρίση που “αποτέλεσε μια τρομερή εμπειρία για τις προκλήσεις στις οποίες μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, και για το πώς μόνο μια παγκόσμια συντονισμένη αντίδραση μπόρεσε να τις αντιμετωπίσει, με την επιτάχυνση της εφαρμογής των πιο πρόσφατων ερευνητικών ανακαλύψεων στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο”.
Μήνυμα ως προς την επιφυλακή και επαγρύπνηση έδωσε ο Φιλίπο Ανέλι, πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ιατρών και Οδοντιάτρων (Fnomceo). “Αυτό που ζήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια λόγω του Covid, τα θύματα δεν πρέπει να ξεχνάμε, πρέπει να είναι μια προειδοποίηση, γιατί οι πανδημίες μπορούν να επιστρέψουν και το σύστημα πρέπει να είναι πάντα έτοιμο” τόνισε ο Ανέλι.
“Δεν πρέπει να μειωθεί τον αριθμό των γιατρών γιατί τότε πληρώνουμε, με μεγάλο κόστος, τις συνέπειες. Ας θυμόμαστε ότι και αυτά τα θύματα υπέστησαν τις συνέπειες ενός συστήματος που δεν ήταν τέλεια οργανωμένο για να αντιμετωπίσει την έκτακτη ανάγκη πανδημίας” καταλήγει ο Ιταλός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρών.